خودرو های لوکس چطوری وارد ایران می شوند؟ /تجارت با گذر موقت ها
تجارت زیرزمینی خودروهای «گذرموقت» لاکچری این روزها با ثبت آگهی در پلتفرم های خرید و فروش خودرو، از رونق بسیاری برخوردار شده است.
به گزارش پارت نیوز؛ خودروهای گذرموقت در حالی خلا واردات رسمی خودروهای لوکس بازار را پر کرده که پیش از این نیروی انتظامی از ممنوعیت تجارت این خودروها خبر داده بود. حالا نیز شنیده می شود برخی با اسکان سه ماهه برخی از شهروندان ایرانی در کشورهای همسایه، با استفاده از هویت آنها اقدام به واردات خودروهای گذرموقت کرده و از این خودروها برای اجاره یا فروش با شرایط خاص، استفاده می کنند.
جست وجوی کلمه «گذرموقت» در پلتفرم های ثبت آگهی یا حتی سایت های اجاره خودرو کافی است تا با تعداد زیادی آگهی های مربوط به خرید و فروش یا اجاره خودروهای گذرموقت مواجه شوید؛ این در شرایطی است که تجارت این خودروها در «سرزمین اصلی» از نظر قانونی ممنوع است.
با این وجود آگهی های مربوط به خودروهای گذرموقت چه برای خرید و فروش و چه اجاره روزانه، هفتگی و ماهانه همچنان در شبکه های مجازی و پلتفرم های مذکور ثبت می شود. در این زمینه عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» روایت جدیدی از تجارت گذرموقت ها تعریف کرده است.
به گفته وی برخی خانه های تیمی در کردستان عراق برای شهروندان ایرانی ایجاد شده و بعضی شهروندان در این خانه ها سه ماه نگه داری می شوند تا بتوان با هویت آنها خودروی گذرموقت وارد ایران کرد. این خودروها با قیمت های گزاف روزانه ۶ تا ۱۱میلیون تومان اجاره می روند.
خودروهای گذرموقت به خودروهایی گفته می شود که با مدت زمان محدودی اجازه تردد در «سرزمین اصلی» را دارند و در زمان مقرر نیز باید از سرزمین اصلی خارج شوند (این خودروها بیشتر متعلق به مناطق آزاد یا کشورهای همسایه هستند). برخی از این خودروها از مناطق آزاد یا مناطق ویژه اقتصادی وارد سرزمین اصلی می شوند، اما حضور آنها با محدودیت هایی همراه است. نکته قابل توجه اینکه خرید و فروش یا حتی اجاره خودروهای گذرموقت از نظر قانونی غیرمجاز است و هیچ گونه مجوز رسمی برای خریدوفروش خودروهای گذرموقت وجود ندارد. با این حال به نظر می رسد تجارت زیرزمینی در این زمینه شکل گرفته است. در این زمینه حتی معاون پلیس راهور نیز در گفت و گویی در شهریورماه سال جاری عنوان کرد که هر گونه خرید و فروش خودروهای گذرموقت در کشور ممنوع است و خودروهای گذر موقتی که مهلت قانونی آنها تمام می شود حکم کالای قاچاق را دارند و توقیف می شوند.
اما خرید و فروش و اجاره این خودروها همچنان رونق دارد. تا پیش از تیرماه ۱۴۰۲ مهلت حضور خودروهای گذرموقت در ایران سه ماه بود؛ اما پس از تاریخ ذکرشده، گمرک ایران طی بخشنامه ای این مدت زمان را به پنج ماه افزایش داد. پس از این بخشنامه خرید و فروش گذرموقت ها اوج گرفت و تا به امروز نیز همچنان بازار این خودروها داغ است. طبق قانون، مهلت تردد این خودروها برای ایرانیان مقیم خارج از کشور و مسافران غیرمقیم ایران پنج ماه است و برای سرمایه گذاران خارجی به پنج سال می رسد. همچنین ساکنان مناطق آزاد می توانند این خودروها را به مدت یک ماه وارد سرزمین اصلی کنند. فروشندگان این خودروها حالا تاکید دارند که با دریافت دو تا سه هزار دلار، هر پنج ماه یک بار می توانند مهلت تردد خودروها را تمدید کنند. این در شرایطی است که گمرک ایران طی دستورالعملی در شهریور ۱۴۰۲ اعلام کرد تمدید زمان حضور در سرزمین اصلی برای این دست از خودروها ممنوع است.
یکی از علل رونق این بازار جای خالی خودروهای لوکس در سبد وارداتی هاست، درحالی که در بازار خودروهای گذرموقت محصولاتی مانند فراری، بنز میباخ و انواع خودروهای لوکس دیده می شود. همچنین تعرفه بالای واردات خودرو موجب شده که خرید این خودروها علی رغم هزینه تمدید، باز هم نسبت به کیفیت محصول از نظر برخی مصرف کنندگان منطقی باشد.
از طرف دیگر بازار اجاره این خودروها داغ تر است. ممکن است فردی تنها برای یک روز یا یک هفته نیاز به خودروی لوکس داشته باشد. در این صورت رو به اجاره این خودروها می آورد که البته این کار نیز صراحتا غیرقانونی است. برخی از خودروهای گذرموقت تا ۱۱میلیون تومان در روز اجاره داده می شوند و وثیقه های سنگین و حتی پول پیش برای آنها گرفته می شود.
انتهای مطلب/ ی.ر