بدنتان چگونه با شما حرف میزند؟
در این مقاله به توضیح علائمی میپردازیم که در صورت بروز بیماری کبد چرب خودشان را نشان میدهند. شاید این علائم را شما هم داشته باشید، اما علائم بیماری کبد چرب نباشند. درکل در صورت مشاهده آنها با پزشک مشورت کنید.
به گزارش پارت نیوز؛ اگر بخواهید بیماری را در خانه با توجه به علائمی که دارید به صورت دست و پا شکسته تشخیص دهید و به صورت خود درمانی آن را درمان کنید، به احتمال بسیار زیاد دچار عوارض خطرناکی خواهید شد. این عوارض به علت تشخیص اشتباه یا عدم اطلاع از وضع بدنی خودتان است که پزشک متخصص با توجه به علمی که دارد و آزمایشاتی که از شما میگیرد؛ تشخیص مطمئن و قابل اعتمادی میدهد.
فهرست
با این وجود در برخی موارد آگاهی از برخی علائم در بدنمان ممکن است باعث شود تا دکتر رفتن را پشت گوش نیندازیم و برای چکاپ و مطمئن شدن از سلامتیمان به پزشک مراجع کنیم. علائم بیماری کبد چرب از این دست اطلاعاتی هستند که باید از آنها آگاهی داشته باشیم.
علائم بیماری کبد چرب
اگرچه بیماری کبد چرب اغلب بدون علائم رخ میدهد، اما برخی از مشکلات گوارشی وجود دارد که میتواند نشاندهنده بیماری کبدی باشد. ۴ موردی که در ادامه این مقاله به شما معرفی خواهیم کرد از شایعترین علائم بیماری کبد چرب است. بهتر است در صورت مشاهده آنها با آزمایش خیال خودتان را راحت کنید. این ۴ علامت اصلی گوارشی که از علائم بیماری کبد چرب هستند، نیازمند پیگیری برای افراد در معرض خطر یا تشخیص بیماری کبد چرب میباشند:
- درد شکم
- تهوع و استفراغ
- از دست دادن اشتها و کاهش وزن
- زردی
درد شکم
یکی از علائم بیماری کبد چرب که بسیار شایع است، درد یا ناراحتی شکم است. این درد اغلب بهعنوان یک درد نامشخص اما دائمی در قسمت بالای شکم راست، جایی که کبد قرار دارد، توصیف میشود و ممکن است بااحساس پر بودن شکم یا با نفخ همراه باشد. درد میتواند کم یا شدید باشد و همچنین تمام طیف درد از کم تا زیاد را طی کند. این درد معمولاً پس از اتمام وعدههای غذایی چرب و سنگین شدت بیشتری میگیرد.
تهوع و استفراغ
تهوع و استفراغ نیز ممکن است از علائم بیماری کبد چرب و نشاندهنده این بیماری در مرحله پیشرفته باشد. هنگامی که کبد سرشار از چربی شده باشد، میتواند منجر به التهاب و اختلال در عملکرد طبیعی آن شود. این میتواند بر هضم و متابولیسم غذا تأثیر بگذارد و درنتیجه حالت تهوع و استفراغ گاهبهگاه ایجاد شود.
احتمال بروز این علائم بیماری کبد چرب بعد از مصرف غذاهای چرب بسیار بیشتر است. اگر تهوع و استفراغ مکرر همراه با سایر مشکلات گوارشی رخ میدهد، حتماً برای ارزیابی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
از دست دادن اشتها و کاهش وزن
در مراحل پیشرفته بیماری کبد چرب علائم بیماری کبد چرب نیز به کاهش اشتها و کاهش وزن ناخواسته میرسد که بسیاری از افراد از آن رنج میبرند. این ممکن است به این دلیل باشد که کبد کمتر قادر به پردازش مواد مغذی و تولید صفرا برای کمک به هضم و جذب چربیها است. درنتیجه، بدن ممکن است در جذب مواد مغذی مهم از غذا دچار مشکل شود که منجر به از دست دادن اشتها و کاهش وزن میشود.
اگر متوجه کاهش قابلتوجه و غیرقابل توضیح اشتها یا وزن شدید، توصیه میشود برای ارزیابی جامع با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید.
زردی
وجود زردی روی پوست و چشم نشانههایی است که باید به آن توجه ویژه شود چراکه میتواند نشانگر بیماریها شدید کبد چرب هست. این علامت ناشی از تجمع بیلیروبین هنگام تجزیه گلبولهای قرمز در کبد است و پس از تجزیه گلبول قرمز در کبد باقی میمانند. وقتی کبد نتواند بهطور مؤثر بیلیروبین را تحلیل کند، از تجمع بیرویه آنها در بدن زردی رخ میدهد.
شیوع کبد چرب در دنیا
شیوع این بیماری در بسیاری از مناقط دنیا، به خصوص در کشورهای غربی، بهطور گسترده در حال افزایش است. این بیماری در کشورهایی که عادات غذایی نامناسب دارند بسیار بیشتر است. درصد علائم بیماری کبد چرب در جهان چیزی در حدود ۲۵ درصد از مردم است. در عین حال مورد حائز اهمیت در این بیماری این است که کبد چرب یک بیماری برگشتپذیر است و با تغییر سبک زندگی این بیماری کشنده درمان میشود.
کبد چرب چیست؟
البته کبد چرب که میتواند مستقیماً با چاقی در ارتباط نباشد. این بیماری بهعنوان استئاتوز کبدی در دنیای پزشکی شناخته میشود و علائم بیماری کبد چرب در آزمایشات، اغلب با تجمع چربی در سلولهای کبدی رخ میدهد. نحوه تشخیصش هم همین است.
این بیماری که بهطور گسترده در تمام دنیا حال گسترش است میتواند در حالت خفیف یا پیشرفته بروز کند. این بیماری ممکن است از یک وضعیت خفیف تا شکل جدیتر متغیر باشد، در ادامه کبد چرب به کبد آسیب و عوارض جدی وارد میکند.
انواع گریدهای بیماری کبد چرب
کبد چرب دارای چهار درجه است که به آن گرید میگویند و درواقع یک نوع سطحبندی از مرحله کمخطر تا پیشرفته است که در ادامه به معرفی انواع گرید های آن از گرید ۱ تا ۴ میپردازیم.
گرید ۱یا کبد چرب ساده
چربی اضافی در کبد تجمع پیدا میکند. اگر بیماری از گرید ۱ پیشرفت نکند، تقریباً میتوان آن را بیضرر دانست.
گرید ۲یا استئو هپاتیت
کبد چرب گرید ۲ علاوه بر چربی اضافی، التهاب نیز در کبد وجود دارد.
گرید ۳ فیبروز کبدی
التهاب در کبد باعث ایجاد زخم شده است. التهاب مداوم باعث ایجاد اسکار در کبد میشود. اما کبد هنوز میتواند عملکرد طبیعی داشته باشد.
گرید ۴ سیروز کبدی
زخم کبدی بهطور گستردهای گسترشیافته است. سیروز یک بیماری بالقوه تهدیدکننده زندگی است که میتواند باعث نارسایی کبدی شود و معمولاً غیرقابلبرگشت است. به همین دلیل بسیار مهم است که از پیشرفت آن جلوگیری کنید.
مهمترین عامل ایجاد کبد چرب
شایعترین عامل بروز این بیماری مصرف بیرویه الکل است. اما در مورد افرادی که الکل مصرف نمیکنند پزشکان در بسیاری از موارد علت دقیق بیماری را نمیتوانند تشخیص دهند.
پزشکان همچنان دلیل مشخصی برای بروز علائم بیماری کبد چرب در افرادی که الکل مصرف نمیکنند ندارد. در برخی افراد نیز دور این اندام چربی تجمع میکند و در برخی دیگر از افراد این مورد دیده نمیشود. اما بهطورکلی میتوان گفت معمولاً کبد چرب و سیروز کبدی هر دو به موارد زیر مرتبط هستند و برای جلوگیری از این بیماری باید موارد زیر را کنترل کرد.
پایان مطلب/س.آ