قالب فلزی و چوبی وزن، قیمت و کارایی در پروژهها
بتن ریزی یکی از مهمترین مراحل در اجرای پروژههای ساختوساز است که با استفاده از قالببندیهای مختلف اجرا میشود. در این عملیات عمرانی، انواع قالب فلزی و چوبی بهمنظور حفظ و نگهداری بتن مورداستفاده قرار میگیرند. این قالبها که بهعنوان اجزای اصلی در اجرای سازههای بتنی شناخته میشوند، در ابعاد، اندازه و سطح کیفی مختلف وجود دارند و یک سیستم قالببندی مقاوم را ارائه میدهند. قالب فلزی و چوبی پرکاربردترین قالبهای بتنریزی هستند که امکان شکلدهی استاندارد بتنها را فراهم میسازند. هریک از انواع قالبهای فلزی و چوبی مزایا و معایب خاص خود را دارند و در نوع خود، به تسریع در روند اجرای پروژههای ساختوساز و عمران کمک میکنند. با ما همراه باشید تا با بررسی مزایا و معایب هریک از این سیستمهای قالببندی با لزوم استفاده از آنها و انتخاب درست قالب بتن ریزی آشنا شوید.
فهرست
قالب چوبی بتن ریزی
در گذشته، استفاده از قالبهای چوبی که از تخته چندلایی ساخته شدن در مراحل بتن ریزی رواج زیادی داشتهاست. اگرچه این روزها هم از قالبهای چوبی استفاده میشود، اما بهکارگیری آن چندان رایج نیست. ویژگیهای خاصی که قالبهای چوبی دارند، باعث شده که استفاده از آنها در پروژههای با حجم کمتر، یک گزینه مناسب شناخته شود. در قالببندی چوبی از چوب درختانی استفاده میشود که در برابر رطوبت مقاومت بیشتری دارند. از این تجهیزات با ابعاد و اشکال مختلف، برای قالببندی دیوار، سقف، ستون، تیر و فونداسیون استفاده میشود. باوجوداینکه این قالبها دقت ابعادی بالایی دارند، سرعت مناسبی در اجرای بعضی از قسمتهای کار ارائه نمیدهند؛ بهعنوان مثال در پروژههای ساختوسازی که سرعت تحویل کار اهمیت زیادی دارد، استفاده از قالب چوبی بتن ریزی برای قالببندی سقف چندان کارآمد نخواهد بود و برای قالببندی سقف از روشهای دیگری استفاده میشود. این ویژگی یکی از تفاوتهای آشکار قالب فلزی و چوبی است.
مزایا و معایب قالب چوبی
از مزایای قالب چوبی میتوان به وزن سبک آن اشاره کرد که بهراحتی اجرا شده و کار را آسانتر میکند. علاوهبر آن، قالبهای چوبی ضریب حرارتی پایینتر و قیمت کمتری دارند. قالبهای چوبی ضخامت مناسبی دارند، اما مقاومت و انعطافپذیری آنها در برابر تغییرات دما و رطوبت و مشکلاتی مانند سقوط بتن کم است؛ به همین خاطر، استفاده از این قالبها برای سازههای مرتفع و ساختمانهای سنگین مناسب نیست. قالبهای چوبی در برابر رطوبت آسیبپذیر هستند و در درازمدت تخریب میشوند. این قالبها عمر مشخصی دارند و بیشتر از ۱۰ بار نمیتوانید از آنها استفاده کنید؛ چون کارایی خود را از دست میدهند. هنگام بتن ریزی هم باید دقت کافی داشته باشید تا از آسیبدیدگی لبههای قالب جلوگیری کنید؛ زیرا در این صورت بتن ریزی با شکل استاندارد انجام نمیشود.
تفاوت قالب فلزی و چوبی در بتن ریزی ساختمان
این دو نوع قالب شکل رایج تجهیزات بتن ریزی در سازههای بتنی هستند و هریک از آنها مزایا و معایب خاص خود را دارند. درنهایت، هریک از انواع قالبهای چوبی و فلزی باعث شکلدهی مناسب، استحکام بتن و استحکام نهایی سازه ساختمانی میشوند؛ با این تفاوت که قالبهای فلزی بهعنوان سیستم بتن ریزی دائمی استفاده میشوند، اما قالبهای چوبی طول عمر محدودی دارند. اگرچه نگهداری و تعمیرات مرتب قالبهای چوبی عمر استفاده از آنها را افزایش میدهد، اما درکل این قالبها ماندگاری زیادی ندارند.
قالب فلزی بتن به زمان کمتری برای اجرا نیاز دارند و در سازههایی که ساختار بتنی پیچیدهای داشته باشند، با اجرای سریع، هزینههای جاری پروژه را کاهش میدهند. قالبهای فلزی برعکس قالبهای چوبی برای اجرای سازههای سنگین مناسب هستند و در برابر فشارهای ناشی از بتن ریزی، شکل اولیه خود را از دست نمیدهند. اگر حجم بتن افزایش پیدا کند، با استفاده از تجهیزات خاص مهاربندی میشوند و میتوان سیستمهای کمکی را به پشت قالبها اضافه کرد. قالبهای چوبی در اثر جذب رطوبت در استفادههای مکرر، پوستهپوسته شده یا باد میکنند؛ درنتیجه سازههای بتنی سطح صاف و صیقلی نخواهند داشت؛ درحالیکه قالب فلزی سطح صافی روی بتن ایجاد میکند.
مزایا و معایب قالب فلزی
اگرچه قالب فلزی و چوبی کاربردهای خاص خود را در اجرای سازههای بتنی دارند، اما ویژگیهایی که در قالبهای فلزی وجود دارد، باعث شده که استفاده از قالبهای چوبی محدودتر شود. ممکن است هزینه اولیه خرید قالبهای فلزی بتن ریزی بیشتر از قالبهای چوبی باشد، اما مقاومت و پایداری بسیار بالای این نوع سیستم بتن ریزی باعث شده که استفاده از آن در درازمدت صرفه اقتصادی داشته باشد. قالب فلزی در شرایط آبوهوایی مختلف، مقاومت بالایی ارائه میدهد و ماندگاری زیادی دارد. شما میتوانید با استفاده از قالب فلزی، سیستم قالببندی یکپارچهای داشته باشید و دیگر نیازی به پرکردن قسمتهای ناصاف نخواهید داشت. باتوجهبه اینکه این روزها بیشتر پروژههای ساختوساز شامل آپارتمانهای مرتفع میشوند، خرید و استفاده از قالبهای فلزی بهمنظور اجرای پروژههای سنگین، عاقلانهتر بهنظر میرسد.
نکات مهم قالببندی با قالب فلزی
قالبهای فلزی برای اجرا به تجهیزات و اتصالات خاصی نیاز دارند. اگر در انتخاب قالب و تجهیزات مناسب قالببندی عملکرد مناسبی نداشته باشید و به ابعاد و حجم پروژه توجه نکنید، اجرای قالببندی بهدرستی انجام نمیشود و حتی اگر پروژه پیشرفت خوبی هم داشته باشد، در آینده خسارات سنگینی بهبار میآورد. هریک از انواع قالب فلزی و چوبی پیشنیازهای خاص خود را دارد. در قالببندی فلزی باید برای جلوگیری از هدررفتن شیره بتن درزبندی مناسبی انجام دهید و برای جلوگیری از چسبیدن بتن به قالب نیز از روغن استفاده کنید. درصورتیکه ساخت و مونتاژ قالبها بهدرستی انجام نشود، در نصب و اجرای آنها و سپس جداکردن قالبها با مشکل مواجه میشوید. به همین خاطر بهتر است مرجعی را برای خرید انواع قالب فلزی انتخاب کنید که تمام نکات قالببندی را در تولید این تجهیزات لحاظ کرده باشد.
جمعبندی
در این مطلب، قالب فلزی و چوبی را بررسی کردیم و ضمن بررسی مزایا و معایب هرکدام، تفاوت این دو سیستم قالببندی در پروسه بتنریزی را مورد بررسی قرار دادیم. گرچه قالبهای چوبی مزایا و معایب خاص خود را دارند، اما این روزها استفاده از قالبهای فلزی بهدلیل مزایای کاربردی و اقتصادی، بیشتر دیده میشود. اگر میخواهید یک سیستم قالببندی استاندارد را برای بتنریزی پروژههای سبک و سنگین تهیه کنید، قالب فلزی انتخاب ایدئالی بهحساب میآید. برای تهیه این قالبها، میتوانید به شرکت تولیدی معتبر تبریز صنعت مراجعه کنید و از خدمات آنها بهرهمند شوید. اطلاعات بیشتر را میتوانید در سایت www.tabrizsanat.com پیدا کنید.