دین

نماز عید فطر چگونه خوانده می‌شود؟/ راهنمای جامع و کامل

نماز عید فطر، نمازی مستحب (غیر واجب) است که مسلمانان در روز عید فطر به جا می‌آورند. این نماز دو رکعت است و با نمازهای یومیه تفاوت‌هایی دارد. در ادامه، نحوه خواندن نماز عید فطر به طور کامل شرح داده می‌شود.

به گزارش پارت نیوز؛ نماز عید فطر دو رکعت است و به‌صورت جماعت یا فرادی (فردی) خوانده می‌شود. این نماز دارای تکبیرهای اضافه است و احکام خاصی دارد. در ادامه، روش خواندن نماز عید فطر توضیح داده می‌شود.

نماز عید فطر چگونه خوانده می‌شود؟

نماز عید فطر و قربان دو رکعت است. اقامه آن همانند نماز صبح است با این تفاوت که به جای سوره توحید در رکعت اول و دوم مستحب است به ترتیب سوره‌های اعلی و سوره شمس خوانده شود، به علاوه اینکه رکعت اول ۵ و رکعت دوم ۴ قنوت دارد.

نیت

نماز عید فطر چگونه خوانده می‌شود؟/ راهنمای جامع و کامل

ابتدا نیت نماز عید فطر می‌کنید، مثلاً:
«دو رکعت نماز عید فطر به‌جا می‌آورم قُربهً إلی الله».

رکعت اول نماز عید فطر

نمازگزار در رکعت اول بعد از خواندن حمد و سوره (که سوره اعلی مرسوم است) باید پنج تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیر یک قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تکبیر دیگری بگوید و به رکوع رود، بعد دو سجده به جا آورد و برخیزد.

    • تکبیر وارد شدن به نماز (تکبیرهالاحرام) را می‌گویید.

    • سوره حمد را قرائت می‌کنید.

    • سوره‌ای مانند سوره اعلی یا سوره شمس را می‌خوانید.

    • بعد از اتمام قرائت، پنج تکبیر گفته می‌شود، پس از هر تکبیر، یک قنوت خوانده می‌شود.

    • در قنوت می‌توانید این دعا را بخوانید:

      اللّهُمَّ أَهْلَ الْکِبْرِیاءِ وَ الْعَظَمَهِ، وَ أَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ، وَ أَهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَهِ، وَ أَهْلَ التَّقْوى وَ الْمَغْفِرَهِ، أَسْأَلُکَ بِحَقِّ هذَا الْیَوْمِ الَّذِی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِینَ عِیداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ مَزیداً، أَنْ تُصَلِّیَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُدْخِلَنِی فِی کُلِّ خَیْرٍ أَدْخَلْتَ فِیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ، وَ أَنْ تُخْرِجَنِی مِنْ کُلِّ سُوءٍ أَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ، صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ، اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ خَیْرَ مَا سَأَلَکَ بِهِ عِبَادُکَ الصَّالِحُونَ، وَ أَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُکَ الصَّالِحُونَ

    • پس از پایان قنوت پنجم، یک تکبیر دیگر گفته و به رکوع می‌روید.

    • پس از رکوع، به سجده می‌روید و دو سجده به‌جا می‌آورید.

رکعت دوم نماز عید فطر

در رکعت دوم بعد از خواندن حمد و سوره (که سوره شمس مرسوم است) خوانده می‌شود و چهار تکبیر گفته می‌شود و بعد از هر تکبیر قنوت خوانده می‌شود و بعد از تکبیر پنجم به رکوع رفته و بعد از رکوع دو سجده به جا آورد و تشهد و سلام گفته می‌شود.

  • پس از قیام، سوره حمد و سوره‌ای مانند سوره شمس یا سوره غاشیه را می‌خوانید.
  • سپس چهار تکبیر گفته و پس از هر تکبیر، یک قنوت خوانده می‌شود.
  • بعد از قنوت چهارم، یک تکبیر دیگر گفته و به رکوع می‌روید.
  • پس از رکوع، به سجده رفته و دو سجده انجام می‌دهید.
  • سپس تشهد و سلام را مانند نمازهای معمولی می‌خوانید.

دعای قنوت نماز عید فطر

دعای قنوت نماز عید فطر

در قنوت هر دعایی می‌توان خواند و اشکالی ندارد اما بهتر است این دعا خوانده شود:

«اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکبْرِیاءِ وَالْعَظَمَهِ وَاَهْلَ الْجوُدِ وَالْجَبَروُتِ وَاَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَهِ وَاَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَهِ اَسْألُک بِحَقِّ هَذَا الْیوْمِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّد صلی الله علیه وآله ذُخراً وَشَرَفاً وَ کَرامَهً وَمَزیداً أَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیرٍ أدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد وَ أَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کلِّ سوُءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُک عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ اَللّهُمَّ إنّی اَسْألُکَ خَیرَ ما سَألَکَ بِهِ عِبَادُکَ الصَّالِحوُنَ وَأَعوُذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُکَ الْمُخْلَصوُنَ».

فضیلت عید فطر

فضیلت عید فطر

پیامبر اکرم (ص) درباره فضیلت شب و روز عید فطر فرمودند:

«هنگامی که شب عید فطر، که به شب جوایز معروف است، فرا می‌رسد، خداوند بدون حساب و شمارش، پاداش بندگان نیکوکار را عطا می‌کند. و چون صبح عید فرا رسد، خداوند فرشتگان را به تمامی شهرها می‌فرستد. آنان در زمین فرود می‌آیند و در گذرگاه‌ها و معابر می‌ایستند و ندا می‌دهند: ای امت محمد، به‌سوی پروردگار کریم بیرون آیید و برای نماز عید حاضر شوید، زیرا او پاداشی عظیم عطا می‌کند و گناهان بزرگ را می‌آمرزد.

هنگامی که مردم به سوی محل برگزاری نماز عید حرکت می‌کنند، خداوند متعال خطاب به فرشتگانش می‌فرماید: پاداش یک کارگر که وظیفه خود را به‌درستی انجام داده، چیست؟

فرشتگان پاسخ می‌دهند: پروردگارا، پاداش او این است که مزدش را به‌طور کامل عطا کنی.»

آداب نماز عید فطر

خداوند متعال در فرازی از آیه ۳۱ سوره اعراف  ‌می‌فرماید: «خذوا زینتکم عند کل مسجد…» یعنی هنگام رفتن به مسجد زینت‌های خود را بردارید. این خطاب به همه فرزندان آدم به عنوان یک قانون همیشگی که شامل اعصار قرون می‌شود که زینت خود را به هنگام رفتن به مسجد با خود داشته باشید.

این جمله می‌تواند هم اشاره به زینت‌های جسمانی باشد که شامل پوشیدن لباس‌های مرتب و پاک و تمیز و شانه زدن موها، و به کاربردن عطر و مانند آن می‌شود، و هم شامل زینت‌های معنوی، یعنی صفات انسانی و ملکات اخلاقی و پاکی نیت و اخلاص؛ و اگر می‌بینیم در بعضی از روایات اسلامی تنها اشاره به لباس خوب یا شانه کردن مو‌ها شده و اگر می‌بینیم تنها سخن از مراسم نماز عید و نماز جمعه به میان آمده است،

دلیل بر انحصار نیست بلکه هدف بیان مصداق‌های روشن است و همچنین اگر می‌بینیم که در بعضی دیگر از روایات، زینت به معنی رهبران و پیشوایان شایسته تفسیر شده دلیل بر وسعت مفهوم آیه است که همه زینت‌های ظاهری و باطنی را در بر می‌گیرد.

در کتاب المقنع گفته است: سنت در افطار عید قربان این است که بعداز نماز انجام شود و درعید فطر قبل از نماز. از امام صادق (علیه‌السلام) نقل شده که فرمود: اگر در روز عید فطر برای رسول خدا (ص) عطر می‌آوردند اول به زنان خود می‌داد.

انتهای مطلب/ ی.ر

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x