ارز دیجیتال سولانا چیست؟/ بلاکچینی با نوآوریهای بینظیر و عملکرد فوقالعاده
سولانا یک شبکه بلاک چینی فراگیر با هدف ارائه سرعت بالا هزینه کم و امکانات گسترده برای اجرا ی اپلیکیشن های دیجیتال و قراردادهای هوشمند است.
به گزارش پارت نیوز؛ ارز دیجیتال سولانا (Solana) یک پلتفرم بلاکچین است که برای ایجاد و اجرای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) و قراردادهای هوشمند طراحی شده است. این بلاکچین بهطور خاص به دلیل سرعت بالا و کارمزدهای پایین شناخته میشود. سولانا بهعنوان یک رقیب برای اتریوم در نظر گرفته میشود، زیرا توانایی انجام تراکنشهای بیشتر در ثانیه (TPS) با هزینههای پایینتر را دارد.
فهرست
ارز دیجیتال سولانا چیست؟
سولانا یک زیرساخت باز برای توسعه برنامههای رمزنگاری مقیاسپذیر است که معماری آن سریع ایمن و مقاوم در برابر سانسور طراحی شده است. این بلاکچین بهگونهای ساخته شده که پذیرش جهانی را تسهیل کند. برای مدیریت زمان در شبکه سولانا از فرآیندی نوآورانه به نام اثبات تاریخچه (Proof of History) بهره میبرد PoH به تنهایی یک مکانیسم اجماع نیست، اما نقش حیاتی در مکانیسم اجماع اثبات سهام (Proof of Stake) سولانا دارد.
ترکیب PoH و دیگر نوآوریهای کلیدی موجب ایجاد یک شبکه با مقیاسپذیری بسیار بالا شده است. در واقع سولانا قادر است تا ۵۰,۰۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش کند. این بلاکچین همچنان با هزینههای پایین سرعت بالا و مقیاسپذیری گسترده باقی میماند. میانگین کارمزد تراکنش تنها ۰.۰۰۰۲۵ دلار است و زمان بلاک معمولاً کمتر از یک ثانیه و نهایی شدن تراکنشها زیر یک ثانیه اتفاق میافتد.
علاوه بر این سولانا با حفظ یک حالت جهانی واحد قابلیت ترکیبپذیری بین پروژههای مختلف اکوسیستم را میسر میسازد. این بدان معناست که نیازی به استفاده از شاردها یا راهحلهای لایه ۲ برای ادغام پروژهها وجود ندارد. از دیگر مزایای توسعه روی سولانا میتوان به امنیت سطح سازمانی قابلیت حسابرسی و انعطافپذیری در کدنویسی با زبانهای محبوب مانند C، C++ و Rust اشاره کرد.
ارز دیجیتال سولانا چگونه کار می کند؟
سولانا یکی از بلاکچینهای پیشرفته و مقیاسپذیر است که برای ارائه سرعت بالا و هزینههای پایین تراکنشها طراحی شده است. این بلاکچین از مجموعهای از فناوریها و نوآوریها استفاده میکند که آن را از سایر بلاکچینها متمایز میسازد. در اینجا، نحوه کارکرد سولانا را به طور ساده توضیح میدهیم:
مفهوم اثبات تاریخچه (Proof of History)
اثبات تاریخچه به معنای اثبات وقوع یک پیام قبل یا بعد از یک رویداد مشخص است، بدون آنکه نیازی به تکیه بر زمانبندی دقیق داشته باشد. به عبارت دیگر، مشابه این است که یک عکس از یک گروگان که آخرین نسخه یک روزنامه را در دست دارد، نشان میدهد که گروگان پس از انتشار آن روزنامه خاص زنده بوده است. در سولانا از الگوریتم SHA256 که در استخراج بیتکوین به کار میرود استفاده میشود و با افزودن یک تابع تأخیر قابل تأیید (Verifiable Delay Function) تاریخنگاری رویدادها در بلاکچین ایجاد میشود.
نحوه عملکرد
در سولانا، تابع هش به طور مداوم در یک حلقه اجرا میشود و از هر خروجی قبلی به عنوان ورودی بعدی استفاده میکند. این فرآیند باعث ثبت دقیق ترتیب تراکنشها میشود. به این ترتیب، اعتبارسنجها میتوانند تراکنشها را با حداکثر ظرفیت در هر بلاک پردازش کنند، زیرا سایر اعتبارسنجها میتوانند تراکنشها را بر اساس سوابق تاریخی سازماندهی و تایید کنند. نتیجه این رویکرد، توان عملیاتی بسیار بالا و سرعت بالای پردازش تراکنشها است.
Sealevel
برای بیشتر بلاکچینها، توان عملیاتی آنها معمولاً فقط به تراکنشهای ساده توکن محدود میشود. اما در سولانا ظرفیت ۵۰,۰۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) نهتنها برای تراکنشهای ساده، بلکه برای قراردادهای هوشمند نیز قابل اعمال است. ماشینهای مجازی مانند اتریوم و EOS دارای زمانهای اجرای تکرشتهای هستند، بدین معنا که وضعیت بلاکچین فقط توسط یک قرارداد هوشمند در هر لحظه تغییر میکند. اما سولانا از Sealevel استفاده میکند؛ یک زمان اجرایی که قادر است دهها هزار قرارداد هوشمند را بهطور موازی پردازش کند، و این بهطور چشمگیری سرعت و مقیاسپذیری شبکه را افزایش میدهد.
بنیانگذاران سولانا چه کسانی هستند؟ (تاریخ سولانا)
سولانا توسط Solana Labs توسعه یافته است، که در سال ۲۰۱۷ در سان فرانسیسکو توسط تیمی از مهندسان نرمافزار به رهبری آنتولی یاکوونکو تأسیس شد. یاکوونکو، همراه با چندین عضو دیگر از تیم سولانا، سالها در شرکت Qualcomm که یکی از شرکتهای Fortune 500 است و در زمینه ارائه خدمات نیمهرسانا، نرمافزار و فناوری بیسیم برای تلفنهای همراه فعالیت میکند کار کرده بودند. Qualcomm در سن دیگو واقع است که کمی به سمت جنوب در نزدیکی سولانا بیچ کالیفرنیا قرار دارد. این منطقه الهامبخش نامگذاری پروژه سولانا بوده است.
اگرچه در ابتدا علاقهای به ارزهای دیجیتال نداشت، یاکوونکو در حین یک رؤیای تبدار ناشی از کافئین، ایده بهبود کارایی بلاکچین با استفاده از اثبات تاریخچه (Proof of History) را مطرح کرد. او این ایده را با گرگ فیتزجرالد، همکار خود در Qualcomm، در میان گذاشت و هر دو برای توسعه این پروژه همکاری کردند. فیتزجرالد اکنون مهندس ارشد سولانا است. سولانا در فوریه ۲۰۱۸، وایت پیپر و تست نت داخلی خود را منتشر کرد و در نهایت در سال ۲۰۲۰، میننت سولانا و توکن SOL راهاندازی شدند.
چه چیزی ارز دیجیتال سولانا را منحصر به فرد می کند؟
مفهوم اصلی که سولانا را از دیگر بلاکچینهای پیشین متمایز میکند اثبات تاریخچه (Proof of History) است که به این شبکه بالاترین توان عملیاتی در بین تمام بلاکچینهای را میدهد. این مزیت همچنین بهواسطه Sealevel، که اولین زمان اجرایی قراردادهای هوشمند به صورت موازی در جهان است باعث شده که سولانا منحصر به فرد باشد.
اینها تنها دو نمونه از هشت نوآوری اصلی هستند که به سولانا ویژگیهای منحصر به فردی میدهند و آن را به یک گزینه جذاب برای کسبوکارهای جهانی تبدیل میکنند. دیگر نوآوریها شامل موارد زیر هستند: Tower BFT که نسخه سفارشی سولانا از تحمل خطای عملی بیزانس است؛ Pipeline واحد پردازش تراکنش در مقیاس وب؛ Turbine پروتکل انتشار بلاک سولانا که به حل چالشهای سهگانه مقیاسپذیری بلاکچین کمک میکند Cloudbreak، پایگاه داده مقیاسپذیر افقی برای حسابها؛ Gulf Stream، پروتکلی برای ارسال تراکنشها بدون استفاده از ممپول و Archivers، راهکار ذخیرهسازی دادههای بلاکچین سولانا.
ویژگیهای ارز دیجیتال سولانا
در سال ۲۰۱۹، آناتولی یاکوونکو، بنیانگذار سولانا، ویژگیهای پلتفرم خود را با جزئیات در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشت. بارزترین آنها PoH (الگوریتم اثبات تاریخ) است. بااینحال، در میان ویژگیهای متمایز این پلتفرم، ویژگیهای جالب دیگری نیز وجود دارد:
- Pipelining: بلاک پردازش تراکنش برای بهینهسازی تأیید
- Tower BFT: نسخه بهینهسازی شده با PoH از PBFT (تحمل خطای بیزانسی عملی)
- Cloudbreak: مقیاسپذیری افقی
- Turbine: پروتکل توزیع بلاک
- Sealevel: اجرای موازی قراردادهای هوشمند
- Archivers: ذخیرهسازی توزیع شده ثبتها
- Gulf Stream: پروتکل اجرای تراکنش بدون ممپول
چه چیزی به ارز دیجیتال سولانا ارزش می دهد؟
ارزش شبکه سولانا از هشت نوآوری اصلی ذکر شده در بالا ناشی میشود که به شبکه اجازه میدهد تا از اکثر بلاکچینهای دیگر پیشی بگیرد و محیطی مقیاسپذیر برای استقرار برنامههای رمزنگاری برای کسبوکارهای جهانی فراهم کند.
ارزش ارز دیجیتال بومی سولانا (SOL)
ارزش ارز دیجیتال بومی سولانا (SOL) از کاربرد آن ناشی میشود. SOL میتواند برای ایمنسازی شبکه از طریق استیکینگ چه به عنوان یک نود اعتبارسنج یا یک نماینده استفاده شود. این انتخابی سودآور برای دارندگان SOL است زیرا استیکرها نیمی از کارمزد تراکنشها و بیشتر انتشار توکنهای جدید را دریافت میکنند. SOL همچنین برای توسعهدهندگان و کاربران برنامههای رمزنگاری در اکوسیستم سولانا مفید است زیرا برای پرداخت کارمزد تراکنشها مورد نیاز است. با رشد اکوسیستم سولانا و پردازش تراکنشهای بیشتر توسط بلاکچین SOL با افزایش تقاضا از سوی استیکرها توسعهدهندگان و کاربران ارزشمندتر خواهد شد.
چند سکه سولانا (SOL) در گردش است؟
در حال حاضر، تعداد ۴۷۹,۱۴۱,۹۷۳ SOL در گردش است از مجموع عرضه کل که هنوز مشخص نشده است. هنگام عرضه اولیه سولانا، تعداد کل توکنها ۵۰۰ میلیون بود، اما سقف عرضه محدودی برای آن در نظر گرفته نشده است. نرخ تورم اولیه سولانا ۸٪ است که هر سال به میزان ۱۵٪ کاهش مییابد تا در سال ۲۰۳۱ به نرخ تورم پایدار و بلندمدت ۱.۵٪ برسد. در حال حاضر، نیمی از هر کارمزد تراکنش سوزانده میشود، بدین معنا که افزایش حجم تراکنشها میتواند موجب کند شدن رشد عرضه در گردش شود.
سایر اطلاعات فنی
پس از عرضه اولیه SOL، تیم توسعهدهنده ۱۲.۷۹٪ از توکنها را نگه داشت، ۱۰.۴۶٪ به بنیاد سولانا اختصاص یافت، ۱۲.۹۲٪ به فروش اولیه توکنها اختصاص پیدا کرد، ۱۶.۲۳٪ به فروش بذر اولیه تعلق گرفت و مابقی به فروشهای عمومی و خصوصی تخصیص یافت. در عرضه اولیه سکه SOL، Solana Labs موفق به جمعآوری ۲۵.۶۶ میلیون دلار شد و در کنار آن از فروش خصوصی توکنها ۳۱۴ میلیون دلار دیگر دریافت کرد. سرمایهگذاران برجستهای مانند Andreessen Horowitz، Alameda Research و ParaFi Capital در این فروش خصوصی شرکت داشتند.
چگونه از Solana استفاده کنیم؟
بلاکچین سولانا برای توسعه و استقرار برنامهها در یک محیط سریع، کمهزینه و مقیاسپذیر طراحی شده است. صرافی مشتقات رمزنگاری FTX سولانا را برای راهاندازی صرافی غیرمتمرکز و غیرقابل اعتماد خود Serum انتخاب کرد. علاوه بر این بیش از ۲۰۰ پروژه دیگر در اکوسیستم سولانا فعالیت دارند از جمله کیف پولها، استیبل کوینها، توکنهای غیرقابل تعویض (NFTs) و برنامههای مالی غیرمتمرکز (DeFi).
توکن بومی SOL برای تأمین امنیت شبکه از طریق استیکینگ پرداخت کارمزد تراکنشها و اجرای قراردادهای هوشمند استفاده میشود در آینده این توکن همچنین برای رأیدادن در فرآیندهای حاکمیتی شبکه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
چگونه کیف پول سولانا را انتخاب کنیم؟
مکانهای مختلفی برای ذخیره SOL وجود دارد و انتخاب کیف پول مناسب معمولاً به کاربرد مورد نظر شما و مقدار توکنی که میخواهید ذخیره کنید بستگی دارد.
کیف پولهای سختافزاری یا کیف پولهای سرد مانند Ledger و Trezor ایمنترین گزینهها برای ذخیره ارزهای دیجیتال هستند زیرا ذخیرهسازی و پشتیبانگیری آفلاین ارائه میدهند. با این حال این کیف پولها ممکن است به دانش فنی بیشتری نیاز داشته باشند و معمولاً قیمت بالاتری دارند. بنابراین این گزینهها بیشتر برای کاربران باتجربهای که قصد دارند مقادیر زیادی SOL را نگهداری کنند مناسبتر خواهند بود.
کیف پولهای نرمافزاری
کیف پولهای نرمافزاری گزینه دیگری را ارائه میدهند و رایگان و آسان برای استفاده هستند. آنها برای دانلود به عنوان برنامههای تلفن هوشمند یا دسکتاپ در دسترس هستند و میتوانند حضانتی یا غیرحضانی باشند. در کیف پولهای حضانتی کلیدهای خصوصی توسط ارائه دهنده خدمات مدیریت و پشتیبانگیری میشوند. کیف پولهای غیرحضانی از عناصر امن موجود در دستگاه شما برای ذخیره کلیدهای خصوصی استفاده میکنند. اگرچه راحت هستند اما از نظر امنیتی نسبت به کیف پولهای سرد کمتر در نظر گرفته میشوند و ممکن است برای مقادیر کوچکتر SOL یا کاربران مبتدیتر مناسبتر باشند.
کیف پولهای آنلاین یا کیف پولهای وب
کیف پولهای آنلاین یا کیف پولهای وب نیز رایگان و آسان برای استفاده هستند و از طریق مرورگر وب از چندین دستگاه قابل دسترسی هستند. با این حال آنها به عنوان کیف پولهای گرم در نظر گرفته میشوند و ممکن است از نظر امنیتی نسبت به گزینههای سختافزاری یا نرمافزاری کمتر باشند. از آنجایی که احتمالاً به پلتفرم اعتماد میکنید تا SOL شما را مدیریت کند، باید یک سرویس معتبر با سابقهای در زمینه امنیت و نگهداری را انتخاب کنید. به همین دلیل، آنها بیشتر برای نگهداری مقادیر کوچکتر ارزهای دیجیتال یا برای کسانی که معاملات مکرر انجام میدهند مناسب هستند.
اثبات سهام (Proof of Stake)
شبکه سولانا از طریق مکانیسم اجماع اثبات سهام (Proof of Stake) تأمین امنیت میشود. شرکتکنندگان میتوانند یک نود اعتبارسنج راهاندازی کرده و تراکنشها را پردازش کنند یا توکنهای خود را به یک اعتبارسنج واگذار کنند. دارندگان SOL که این کار را انجام میدهند از نیمی از کارمزد تراکنشهای شبکه و همچنین از انتشار توکنهای جدید ناشی از تورم بهعنوان پاداش بهرهمند میشوند. فرآیند اعتبارسنجی با استفاده از اثبات تاریخچه (Proof of History) بهطور چشمگیری کارآمدتر شده است.
چگونه ارز دیجیتال سولانا را استیک کنیم؟
یکی از راههایی که میتوان از سولانا به کسب درآمد رسید استیک کردن آن است اما نحوه استیک کردن سولانا چیست؟ هر کسی که دارای توکنهای SOL باشد، میتواند تا ۶ تا ۷ درصد پاداش استیکینگ سالانه را به سادگی با قفل کردن ارزهای دیجیتال SOL خود با ولیدیتورها کسب کند. با انجام این کار به امنیت شبکه سولانا کمک میکنید و در جوایز استیکینگ که ولیدیتورها کسب میکنند شریک میشوید.
نحوه شروع استیک کردن ارز دیجیتال سولانا
- کیف پول Phantom را نصب کنید و ارز دیجیتال SOL را به آدرس مربوطه واریز کنید
- روی موجودی توکن سولانا در کیف پول خود کلیک کنید
- روی دکمه “Start earning SOL” کلیک کنید
- ولیدیتور و مقداری که در نظر دارید استیک کنید را انتخاب کنید
- روی “Stake” کلیک کنید!
نتیجه گیری
بلاکچین سریع مقیاسپذیر و قابل برنامهنویسی سولانا زیرساختی قوی برای ساخت برنامههایی فراهم میآورد که قادر به دستیابی به پذیرش جهانی هستند. توان عملیاتی بسیار بالا هزینههای کم و نهایی شدن سریع تراکنشها سولانا را به یکی از بهترین بلاکچینهای موجود تبدیل کرده است.
این پروژه با هشت نوآوری کلیدی خود که مهمترین آن اثبات تاریخچه (Proof of History) است ظرفیت بلاکچین را بهطور چشمگیری افزایش میدهد و زمان را در شبکه حفظ میکند SOL توکن بومی سولانا است که برای استیکینگ و پرداخت کارمزد تراکنشها استفاده میشود.
معماری سیستم بسیار کارآمد سولانا میتواند طیف وسیعی از برنامهها و کسبوکارها را جذب کند، و با گسترش روزافزون اکوسیستم، پروژه و توکن SOL در آینده پتانسیل ارزشگذاری بالاتری خواهند داشت.
سوالات متداول
در این بخش به پرتکرار ترین سوالات شما پاسخ می دهیم.
کلاسترها در شبکه سولانا چیست؟
در شبکه سولانا، مفهوم “کلاستر” به مجموعهای از نودها (گرهها) گفته میشود که برای پردازش تراکنشها و حفظ امنیت شبکه با هم همکاری میکنند. این کلاسترها به صورت توزیعشده و مستقل از هم عمل میکنند و به شبکه سولانا امکان میدهند تا مقیاسپذیری بسیار بالایی داشته باشد و بتواند تعداد زیادی تراکنش را در ثانیه پردازش کند.
انتهای مطلب/ ی.ر