درمان شب ادراری کودکان + راه کار های موثر
شب ادراری کودکان یکی از مشکلات خاصی است که شاید در سنین بسیار پایین کودک اتفاق بیفتد و به عنوان یک مشکل بروز پیدا کند اما در سنین بالاتر میتواند به یک مشکل جدی تبدیل شود.
به گزارش پارت نیوز؛ شب ادراری کودکان یا بی اختیاری ادرار یکی از مشکلات شایع است که بسیار از پدر و مادرها نگران آن هستند.
فهرست
انواع شب ادراری کودکان
پزشکان مشکل ادرار در شب را به دو دسته تقسیم کرده اند:
اولیه
در این نوع شب کودک از همان سالهای اولیه زندگی بهطور مرتب تجربه خیس کردن رختخوابش را در هنگام خواب شب دارد. مشکلی که با بزرگ شدن او حل نمیشود.
ثانویه
این نوع زمانی است که کودک در مدت کوتاهی، مثلا ۶ ماه، کنترل مثانه خود را در اختیار دارد اما بعد از آن، هر شب رختخوابش را خیس میکند.
دلایل شب ادراری اولیه
دلایل بسیاری زیادی برای شب ادراری کودکان وجود دارد در ادامه هر کدام از عوامل را برایتان توضیح می دهیم
میراث گذشتگان
شب ادراری هم یکی از موضوعات ارثی است که امکان دارد از از یکی از اعضای خانواده به ارث ببرد .
خواب بسیار عمیق
ادرار در خواب برای کودکانی که خوابشان سنگین است بیشتر اتفاق می افتد.
مثانه کوچک
بعضی از کودکان دارای مثانه کوچک هستند و مثانه آن ها ظرفیت نگهداری ادرار را ندارد به همین علت در خواب تخلیه می شود.
دلایل شب ادراری ثانویه
دلایل ثانویه ادرار در خواب بعد از یک وقفه اتفاق می افتد:
عفونت کلیه یا مثانه
عفونت هر کدام از این قسمت ها باعث می شود کودک در شب ادرار کند
مشکلات عاطفی
گاهی اتفاقاتی که شاید از نظر ما ساده هستند باعثمی شود کودک در خواب ادرار کند. مثلا اتفاقاتی از قبیل: تغییر مدرسه، جابهجایی خانه، تولد یک نوزاد جدید در خانواده، مرگ یکی از اعضای خانواده و یا مسائلی از این دست، در کودکان باعث شب ادراری میشود.
ترس
یکی از دلایل شایع است که بعث می شود کودک کنترل ادرار خود را در خواب از دست بدهد.
علائم شب ادراری کودکان
برخی اوقات کودکانی که روی ادرار خود هنگام خواب کنترل ندارند در مواقع عادی علائم خاصی از خود نشان نمید هد اما در برخی کودکان دارای علائم هستند.
- تکرر ادرار
- سوزش ادرار
- بی اختیاری ادرار
پیشگیری شب ادراری
- اگر کودک خواب سنگینی دارد، حتما پیش از خواب او را به دستشویی ببریم. یا در طول شب با تنظیم ساعت، او را بیدار کنیم تا به این روش عادت کند.
- ممکن است کودک به مواد غذایی خاصی آلرژی داشته باشد. بهتر است در صورت شب ادراری کودک، چند روز برنامه غذایی او را کنترل کنید. ممکن است با حذف یا اضافه کردن ماده غذایی خاصی، مشکل کودک از بین برود.
- رختخواب کودک باید شرایط خاصی داشته باشد. در صورت نیاز میتوان از تشک مخصوص شب ادراری کودکان نیز استفاده کرد. این تشکها ادرار را جذب کرده و کودک به لحاظ روحی آسیب کمتری میبیند. در عین حال مشکلات بهداشتی هم کمتر خواهد شد.
- قبل از خواب کودک، با خواندن داستانهای آرام بخش و شاد، اضطراب را از او دور کنید.
- نوشیدنی و غذاهای حاوی کافئین باعث تحریک مثانه شده و باید محدود شوند.
- مصرف مایعات را از عصر تا زمان خواب محدود کنید.
- قبل از خواب کودک را تشویق کنید تا به توالت برود. در شب نیز چراغ کوچکی را روشن بگذارید تا کودک برای رفتن به توالت راحت باشد.
- کودک را تشویق کنید تا در طول روز به طور منظم از توالت استفاده کند.
درمان شب ادراری کودکان
- معمولا شب ادراری در کوکان نیاز به درمان ندار خودش برطرف می شود. اگر بیماری دیگری هم داشته باشد باید به پزشک مراجعه کند در غیر این صورت راه کار های زیر باعث کمتر شدن آن می شودک
- مصرف کافئین کودک را محدود کنید.
- قبل از خواب مصرف مایعات را محدود کنید.
- از آلارم رطوبت استفاده کنید. این دستگاه کوچک با باتری کار میکند. پد آن حساس به رطوبت است. با ایجاد رطوبت زنگ هشدار به صدا در میآید. با استفاده از این دستگاه میتوان بعد از ۱۶ هفته کاهش شب ادراری را مشاهده کرد.
- برای کودکان بالای ۷ سال ممکن است دارو تجویز شود.
چه رفتاری با کودک داشته باشیم
یکی از پخش های مهم درمان رفتار پدر و ادر با فرزند خود است که این موضوع در درمان کودکان بسیار موثر است. از جمله کارهایی که والدین باید انجام بدهند عبارتند از:
- اگر کودک با شما همکاری کرده و در طول روز مرتب به دستشویی رفته و قبل از خواب هم این کار را انجام میدهد، او را تشویق کنید. اگر شب رختخوابش را خیس نکرد او را تشویق کنید. این موضوع به خصوص برای کودکانی که مشکل شب ادراری آنها ریشه روانی دارد بسیار موثر است.
- وقتی با رختخواب خیس کودک مواجه میشوید، با فریاد و سرزنش با او برخورد نکنید. کودک به اندازه کافی شرمنده اتفاقی که افتاده هست. با جملاتی مانند «چرا بازم جاتو خیس کردی؟» یا حرفهایی شبیه به این، باعث افزایش استرس و اضطراب و در نتیجه تکرار این اتفاق خواهید شد.
- با گمان اینکه شب ادراری یک پدیده طبیعی است، آن را به فراموشی نسپارید. واقعا ممکن است کودک بر اثر یک عارضه جسمی دچار این مشکل باشد. ریشه یابی کنید.
- در مورد مشکل شب ادراری کودک با دیگران صحبت نکنید. کودک از شنیدن این موضوع احساس خجالت میکند و مشکلش تشدید خواهد شد.
- به کودک بیاموزید که این مشکلی است قابل حل، که باید با هم در حل آن کمک کنیم. اجازه تمسخر به دیگر اعضای خانواده ندهیم.
انتهای مطلب/ ی.ر