روانشناسی

راهنمای جامع افزایش اعتماد به نفس در کودکان

افزایش اعتماد به نفس در کودکان برای شادی، سلامتی و موفقیت آینده کودک بسیار حیاتی است. کودکان با اعتماد به نفس بهتر می‌توانند با فشار همسالان، مسئولیت، سرخوردگی‌ها، چالش‌ها و احساسات مثبت و منفی کنار بیایند.

والدین عزیز بهتر است با برنامه افزایش اعتماد به نفس در کودکان روبه رو شوند تا آینده ای درخشان برای فرزند خود رقم بزنند. در این مطلب از پارت نیوز ما 25 راهکار برای بالا بردن اعتماد به نفس کودکان در اختیار شما قرار می دهیم.

فهرست

25 راه برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان

بالا بردن اعتماد به نفس کودکان اصلا کار سختی نیست و شما می توانید با راهکارهای زیر به مرور نتیجه را مشاهده کنید.

1. اطمینان حاصل کنید که آن‌ها می‌دانند عشق شما بی‌قید و شرط است

نحوه دیدن ما به فرزندانمان (یا نحوه باور فرزندانمان به اینکه ما آن‌ها را می‌بینیم) تأثیر عمیقی بر نحوه دیدن آن‌ها به خودشان دارد.

برای فرزندان خود (یا دانش‌آموزانتان) روشن کنید که حتی زمانی که اشتباه می‌کنند یا تصمیمات نادرستی می‌گیرند، آن‌ها را دوست دارید و به آن‌ها اهمیت می‌دهید، و از انتقاد شدید یا شرمسار کردن آن‌ها خودداری کنید.

2. تمرین گفتگوی مثبت با خودشان را با آن‌ها تمرین کنید.

هم کودکان و هم بزرگسالان اغلب درگیر گفتگوی منفی و آسیب‌زننده با خود می‌شوند: “من نمی‌توانم این کار را انجام دهم”، یا “من در __________ افتضاح هستم”، یا “مشکل من چیست؟”

با استفاده از فعالیت محبوب و رایگان دستبندهای تأکیدات مثبت ما، الگو باشید و به کودکان تأکیدات مثبت را آموزش دهید.

3. برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان آن‌ها را با اسمشان صدا بزنید

صدا زدن کودکان با اسمشان روشی قدرتمند و ساده برای ارسال این پیام است که آن‌ها مهم هستند، به خصوص وقتی با تماس چشمی دوستانه همراه شود.

4. وظایف “ویژه” متناسب با سنشان را برای کمک به شما به آن‌ها بدهید

علاوه بر کارهای روزمره و وظایف کلاسی، به کودکان “وظایف ویژه” بدهید تا احساس مفید بودن، مسئولیت‌پذیری و شایستگی کنند. استفاده از کلمه “ویژه” به کودکان اعتماد به نفس بیشتری می‌بخشد.

در خانه، این وظایف ویژه می‌تواند شامل کمک به حیوان خانگی یا خواهر و برادر کوچکتر در صورت نیاز، “دستیار” آشپزی شما بودن، یا برای یک کودک بسیار خردسال، به سادگی لباس پوشیدن خودش باشد.

در کلاس، کودکان می‌توانند در ساختن تزئینات کلاس، آبیاری گیاهان، پاک کردن تخته و غیره کمک کنند.

5. در بازی آن‌ها شرکت کنید (و اجازه دهید آن‌ها رهبری کنند)

شرکت کردن در بازی کودک

شرکت کردن در بازی کودک این پیام را می‌رساند که او مهم است و ارزش وقت شما را دارد و برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان این کار را انجام دهید.

در طول زمان بازی، والدین می‌توانند به کودکان اجازه دهند فعالیت را آغاز یا انتخاب کنند و همچنین آن را رهبری کنند. هنگامی که والدین در یک فعالیت به رهبری کودک شرکت می‌کنند و به نظر می‌رسد از آن لذت می‌برند، کودک احساس ارزشمندی و موفقیت می‌کند.

معلمان کودکان خردسال نیز می‌توانند این استراتژی را در کلاس درس اجرا کنند.

6. روی بهبود اعتماد به نفس خودتان تمرکز کنید

این قدمی نیست که بتوانید یک شبه به آن برسید، اما یکی از اساسی‌ترین موارد در این فهرست است.

والدین اولین و بهترین الگوهای فرزندان هستند، بنابراین در صورت نیاز، زمانی را به ترمیم اعتماد به نفس خود اختصاص دهید. با بیان نظرات مثبت در مورد خودتان و دیگران در حضور فرزندتان شروع کنید.

معلمان نیز باید از خودانتقادی اجتناب کنند و در مقابل دانش‌آموزان خود اعتماد به نفس را الگو قرار دهند.

7. برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان نظر یا نصیحتشان را بخواهید

در موقعیت‌های متناسب با سنشان، نظر یا نصیحت کودکان را بخواهید تا نشان دهید برای آن‌ها و ایده‌هایشان ارزش قائل هستید.

این کار همچنین به کودکان کمک می‌کند تا با نشان دادن اینکه حتی بزرگسالان نیز گاهی به کمک نیاز دارند و درخواست کمک اشکالی ندارد، اعتماد به نفس خود را تقویت کنند.

8. زمان ویژه‌ای را با هم بگذرانید

عشق و پذیرش از اجزای کلیدی اعتماد به نفس و عزت نفس هستند، بنابراین والدین باید زمان با کیفیتی را با فرزندان خود بگذرانند تا نشان دهند که آن‌ها ارزشمند هستند پس این موضوع را برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان فراموش نکنید.

او را به گردش ببرید، با هم شام بخورید، بازی کنید، به بیرون بروید یا هر فعالیت دیگری 1 را انجام دهید که به شما و فرزندتان اجازه می‌دهد از وقت گذراندن با هم لذت ببرید.

9. به آن‌ها یاد بدهید چگونه اهداف تعیین کنند و به آن‌ها برسند

مادر و فرزند

تعیین و دستیابی به اهداف چالش‌برانگیز و واقع‌بینانه می‌تواند به کودکان کمک کند احساس شایستگی بیشتری کنند. به فرزندان یا دانش‌آموزان خود کمک کنید اهداف مشخصی تعیین کنند و به آن‌ها پایبند باشند.

10. مانی را اختصاص دهید که توجه کامل خود را به آن‌ها معطوف می‌کنید

والدین، فرزند شما متوجه می‌شود که ذهن شما درگیر چیز دیگری است یا زمانی که توجه کامل خود را به او نمی‌دهید.

برای کمک به فرزندتان در احساس ارزشمندی و اعتماد به نفس، زمانی را اختصاص دهید تا وسایل الکترونیکی را کنار بگذارید، افکار مربوط به کار یا سایر عوامل حواس‌پرتی را از ذهن خود دور کنید و واقعاً توجه خود را بر روی فرزندتان متمرکز کنید.

معلمان نیز می‌توانند زمانی را برای توجه کامل به دانش‌آموزان و توجه به نیازهای آن‌ها اختصاص دهند.

11. آن‌ها را تشویق کنید در کلاس تئاتر شرکت کنند

کلاس‌های تئاتر راهی عالی برای افزایش اعتماد به نفس هستند. امتحان کردن چیزهای جدید به کودکان کمک می‌کند احساس توانمندی کنند، و تئاتر به آن‌ها یاد می‌دهد که با اعتماد به نفس در مقابل دیگران صحبت کنند و دایره آسایش خود را گسترش دهند.

هم والدین و هم معلمان می‌توانند کودکان را تشویق کنند که تئاتر را امتحان کنند، و معلمان حتی ممکن است بتوانند بازی‌های نقش‌آفرینی یا نمایشی را در کلاس درس بگنجانند. این روش نیز بر افزایش اعتماد به نفس در کودکان تاثیر مستقیم می گذارد.

12. آن‌ها را به روش درست تحسین کنید

تحسین کردن کودک

صرفاً باریدن تحسین بر سر کودکان موثر نیست، اما تحسین درست آن‌ها می‌تواند قطعاً عزت نفسشان را تقویت کند.

کودکان را به طور واقعی و مشخص تحسین کنید و بیشتر بر تلاش آن‌ها تمرکز کنید تا نتایج (مانند گرفتن نمرات عالی) یا توانایی‌های ثابت (مانند هوش).

از تحسین‌های کلی مانند “آفرین!” خودداری کنید.

13. بگذارید صحبت‌های مثبت شما درباره آن‌ها با دیگران را بشنوند

یکی دیگر از روش‌های سریع و آسان برای افزایش اعتماد به نفس کودک این است که به طور “تصادفی” اجازه دهید او بشنود که شما دستاوردها و تلاش‌های بزرگ او را برای دیگران تحسین می‌کنید.

کودکان گاهی اوقات وقتی مستقیماً آن‌ها را تحسین می‌کنیم، شک می‌کنند، اما شنیدن اینکه شما این تحسین را برای دیگران تکرار می‌کنید، آن را باورپذیرتر (و حتی معنادارتر) می‌کند.

14. از مقایسه آن‌ها با دیگران خودداری کنید

از مقایسه کودکان با خواهر و برادر یا همکلاسی‌هایشان با سؤالاتی مانند “چرا نمی‌توانی مثل او رفتار کنی؟” یا “ببین خواهرت چقدر در مدرسه خوب عمل می‌کند! چرا تو نمی‌توانی این کار را انجام دهی؟” خودداری کنید. این کار بسیار مخرب و آسیب زننده است.

این مقایسه‌ها باعث می‌شود کودکان به خود شک کنند، باور کنند که نمی‌توانند شما را راضی کنند یا انتظارات شما را برآورده کنند و در نهایت اعتماد به نفس خود را از دست بدهند.

15. وظایف متناسب با سن در خانه یا کلاس درس به آن‌ها بدهید

وقتی کودکان کارهای روزمره یا وظایف کوچک را انجام می‌دهند، احساس می‌کنند که سهم ارزشمندی دارند، که به آن‌ها حس شایستگی و اعتماد به نفس می‌دهد.

مسئولیت‌های متناسب با سن به فرزندتان بدهید، مانند مرتب کردن تخت، غذا دادن به سگ، چیدن میز، تا کردن لباس‌ها، جمع کردن اسباب‌بازی‌ها و غیره.

وظایفی مانند گذاشتن وسایل یا پخش کردن کاغذها را به دانش‌آموزانتان محول کنید تا بر افزایش اعتماد به نفس در کودکان موثر باشید.

16. با آویزان کردن عکس‌ها یا آثار هنری‌شان در خانه یا کلاس درس، حس تعلق آن‌ها را پرورش دهید

نقاشی کردن

بله، حتی چیزی به سادگی آویزان کردن عکس‌های خانوادگی در خانه می‌تواند اعتماد به نفس فرزند شما را افزایش دهد!

در کلاس درس نیز می‌توانید عکس‌های دانش‌آموزانتان را نصب کنید. همچنین می‌توانید از آن‌ها بخواهید که خودنگاره بکشند، پرچم یا قطعات پازلی طراحی کنند که نشان‌دهنده شخصیت و علایقشان باشد و غیره، و این‌ها را در اطراف کلاس آویزان کنید.

این کار به کودکان حس تعلق، پذیرش و عشقی می‌دهد که در نهایت به افزایش اعتماد به نفس آن‌ها کمک خواهد کرد.

17. اجازه دهید انتخاب‌های متناسب با سنشان داشته باشند

مانند کارهای روزمره و وظایف ویژه، انتخاب‌ها به کودکان کمک می‌کنند احساس شایستگی و قدرت کنند.

به کودکان اجازه دهید تصمیمات متناسب با سنشان بگیرند، مانند اینکه چه بپوشند، برای صبحانه چه بخورند، چه بازی کنند یا از چه رنگی استفاده کنند، برای گردش به کجا بروند و غیره.

معلمان می‌توانند با دادن حق انتخاب به دانش‌آموزان در مورد نحوه نشان دادن تسلط بر یک مهارت (نشان دادن دانش خود در مورد آب و هوا با کشیدن یک نقاشی، نوشتن یک آهنگ یا ساختن یک داستان) یا اجازه دادن به کلاس برای بحث و انتخاب کتاب‌ها یا فعالیت‌های خاص، حق انتخاب را در کلاس درس ایجاد کنند.

18. آن‌ها را تشویق کنید تا برای کسب مهارت‌های جدید، چیزهای جدید را امتحان کنند

کودکانی که فاقد اعتماد به نفس هستند، اغلب از امتحان کردن چیزهای جدید یا مقابله با چالش‌های جدید دوری می‌کنند.

کودکان زندگی خود را تشویق کنید تا شاخ و برگ دهند، فعالیت‌های جدید را امتحان کنند و مهارت‌های جدید کسب کنند. این کار به کودکان این اطمینان را می‌دهد که می‌توانند از پس هر چیزی که سر راهشان قرار می‌گیرد برآیند.

19. به آن‌ها کمک کنید علایق و اشتیاق‌هایشان را کشف کنند

همچنین مهم است که کودکان علایق و اشتیاق‌های خود را کشف کنند. وقتی کودکان چیزی را که دوست دارند پیدا می‌کنند و در آن برتری می‌یابند، به خود و توانایی‌هایشان اعتماد پیدا می‌کنند.

برای فرزندان یا دانش‌آموزان خود فرصت‌هایی ایجاد کنید تا فعالیت‌هایی را که به آن‌ها علاقه دارند امتحان کنند و از این تلاش‌ها حمایت کنید.

20. به آن‌ها کمک کنید بر ترس از شکست غلبه کنند

کمک کردن به کودک برای غلبه بز ترس

ترس از شکست اغلب مانع از این می‌شود که کودکان بهترین تلاش خود را بکنند و به تمام پتانسیل خود برسند، که طبیعتاً می‌تواند اعتماد به نفس را کاهش دهد.

با آموزش اینکه اشتباهات بخش کاملاً قابل قبول زندگی هستند و افراد به ندرت بدون چالش و شکست به موفقیت می‌رسند، به کودکان کمک کنید بر ترس از شکست غلبه کنند.

21. آن‌ها را تشویق کنید احساسات خود را بیان کنند

وقتی احساسات کودک را مورد انتقاد قرار می‌دهید یا نادیده می‌گیرید، ممکن است احساس کند که احساساتش مهم نیستند و به این نتیجه برسد که خود او نیز مهم نیست. پس این موضوع را برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان جدی بگیرید.

کودکان را تشویق کنید تا احساسات مثبت و منفی خود را بیان کنند و به آن‌ها کمک کنید تا این احساسات را به روشی سالم بازگو کنند.

22. اطمینان حاصل کنید که آن‌ها می‌دانند شما از انتخاب‌هایشان ناراحت هستید، نه از خودشان

گاهی اوقات ناراحت شدن از فرزندان یا دانش‌آموزانتان اجتناب‌ناپذیر است و شما باید انتقاد سازنده و پیامدهایی را ارائه دهید.

با این حال، روشن کنید که این انتخاب‌ها یا اقدامات کودک است که شما را ناراحت می‌کند، نه اینکه کودک به عنوان یک شخص کیست. تمام انتقادات را به این اقدامات معطوف کنید به جای اینکه با جملاتی مانند “تو خیلی تنبلی!” یا “چرا اینقدر شلخته‌ای؟” از خود کودک انتقاد کنید.

23. آن‌ها را با افراد مثبت و با اعتماد به نفس (از جمله دوستانشان) احاطه کنید

هرچه کودک بیشتر با افراد مثبت و با اعتماد به نفس در ارتباط باشد، احتمال اینکه خودش نیز فردی با اعتماد به نفس و مثبت شود بیشتر است.

والدین، الگوهای بزرگسال قوی به فرزندتان بدهید و تمام تلاش خود را بکنید تا اطمینان حاصل کنید که دوستان او افراد با اعتماد به نفسی هستند که فرزندتان را بالا می‌برند و تشویق می‌کنند نه اینکه او را تخریب کنند.

معلمان، الگوهای مثبت و با اعتماد به نفسی برای دانش‌آموزان خود باشید و به دانش‌آموزانتان بیاموزید که مهربان باشند و یکدیگر را تقویت کنند.

24. یک “دیوار افتخار” برای قدردانی از دستاوردهایشان ایجاد کنید

"دیوار افتخار

در خانه یا کلاس درس، می‌توانید با ایجاد یک “دیوار افتخار” که دستاوردهایی مانند نمرات خوب، پروژه‌های هنری، جام‌ها یا گواهینامه‌ها، عکس‌های کودک در حال شرکت در ورزش یا سایر فعالیت‌های مورد علاقه و موارد دیگر را به نمایش می‌گذارد، غرور و قدردانی خود را از دستاوردهای کودکان نشان دهید.

دیوار افتخار می‌تواند تلاش و پشتکار کودک را برجسته کند و به او تقویت اعتماد به نفسی بدهد که می‌تواند به ویژه در زمان‌های تردید به خود مفید باشد.

25. آن‌ها را غرق در آغوش کنید!

ابراز محبت فیزیکی عشق، پذیرش و تعلق را منتقل می‌کند و کودکان را شاد و با اعتماد به نفس می‌سازد.

والدین و معلمان کودکان خردسال می‌توانند برای نشان دادن اینکه به کودکان اهمیت می‌دهند و برایشان ارزش قائل هستند، به آن‌ها کف دست بزنند، پشتشان را نوازش کنند، موهایشان را به هم بریزند و آن‌ها را زیاد در آغوش بگیرند.

انتهای مطلب/آ.ع

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x