کشاورزیگل و گیاه

راهنمای کامل کاشت و پرورش اسفناج در هر فصل

از آنجایی که  اسفناج سبزی بسیار مقاوم است و ارزش غذایی بالایی دارد، شما می توانید در باغچه خانه خود به کاشت و پرورش اسفناج مشغول شوید. در ادامه مطلب تمام مراحل را به صورت کامل شرح می دهیم. 

برای کاشت و پرورش اسفناج در خانه دلایل زیادی وجود دارد که شما را مجاب به این کار می کند. همچنین از آنجایی که خانم های ایرانی از کمبود آهن رنج می برند با مصرف اسفناج ذخیره آهن بدن خود را بالا خواهند برد. نکته مهم دیگر تطبیق پذیری اسفناج با شرایط آب و هوایی متفاوت است، پس نگران این نباشید که محیط خانه و باغچه شما به چه شکل است و برای داشتن گلدان های اسفناج پر بار تا انتهای این مطلب از پارت نیوز همراه ما باشید.

شرایط محیطی مناسب برای کاشت و پرورش اسفناج

قبل از همه چیز برای کاشت و پرورش اسفناج باید شرایط محیطی مناسب را فراهم کنید که شامل موارد زیر است:

نور مناسب برای اسفناج

اسفناج گیاهی است که به نور کافی نیاز دارد و شما باید در زمستان اسفناج را در مکانی قرار دهید که  بیشترین نور را دارد، البتهخ در تابستان نور همیشه وجود دارد اما در زمستان هم خوب دوام می آورد.

خاک مناسب اسفناج

خاکی برای اسفناج مناسب است که دارای رس و شن باشد و علاوه بر این باید مواد ارگانیک را به خاک اضافه کنید.

PH- مناسب

ph مورد نیاز گیاه اسفناج معمولا زیر هفت می باشد و اگر بین شیش و نیم تا هفت قرار بگیرد که دیگر عالی است. حواستان باشد که گیاهان باید حداقل 15 تا 30 سانتیمتر از یک دیگر فاصله داشته باشند تا هوا به اندازه کافی به آنها برسد و برگ ها بتوانند سایز مناسب خود را پیدا کنند.

تحمل سرما

گیاه اسفناج در برابر سرما بسیار مقوم است و تحمل زیادی دارد.

کود مناسب برای کاشت و پرورش اسفناج

کود دهی مناسب برای اسفناج

کوددهی را برای پرورش اسفناج فراموش نکنید و از کود مناسب استفاده کنید تا رطوبت داشته باشد.

دمای مناسب برای کاشت اسفناج

اسفناج سریع رشد می کند، اما به خاک حاصلخیز نیاز دارد که خشک نشود. در دماهای ملایم تر (به طور ایده آل 15-20 درجه سانتیگراد / 60-70 درجه فارنهایت) بهترین عملکرد را دارد، زیرا شرایط سرد یا گرم و خشک می تواند باعث شود که گلدهی زودرس شروع شود. همچنین بهتر است که این گیاه را در پاییز بکارید.

سیتم کاشت و پرورش اسفناج به گونه ای بود که قبلا در آب می کاشتند که کاشتن گیاهان در خاک مناسب تر است و به یاد داشته باشید که این سبزیجات تا حد زیادی بلند می شوند و بعد شروع به شکوفه زدن می کنند. اگر روز های مناطق زندگی شما بیشتر از 13 تا 14 ساعت طول می کشد، از کاشت این گیاهان صرف نظر کنید.

اگر در نواحی شمالی زندگی می کنید، می توانید دو بار در سال اسفناج بکارید و یکی در اوایل بهار و دیگری در در اواخر تابستان.

در نواحی جنوبی معمولاً این گیاهان باید در دما های 28 درجه فارنهایت کاشته شوند و حتماً باید این محصولات را در فصل زمستان برداشت کرد.

نحوه آب دادن به اسفناج

آبیاری اسفناج

آب دادن به گیاه اسفناج یکی از عوامل مهم برای رشد سالم آن است که در کاشت و پرورش اسفناج باید دقت کنید. در اینجا نحوه‌ی صحیح آب دادن آورده شده است:

مقدار آب:

اسفناج به آبیاری منظم و مناسب نیاز دارد. خاک باید همیشه مرطوب باشد، اما نباید آب در زیر خاک جمع شود. آبیاری زیاد می‌تواند موجب پوسیدگی ریشه‌ها و بروز بیماری‌ها شود. بعد از کاشت دانه های آن باید 1.3 سانتی متر از خاک آن را با آب مرطوب کنید و تا زمانی که گیاهان شکوفه نزده اند به طور منظم به آن آب دهید.

آبدهی منظم:

اسفناج به آبیاری روزانه یا حداقل هر دو روز یک‌بار نیاز دارد، خصوصاً در فصول گرم یا در محیط‌های خشک. در فصول سرد، میزان آبیاری باید کاهش یابد.

زمان آبیاری:

بهتر است صبح زود یا عصرها به گیاه اسفناج آب بدهید، زیرا این زمان‌ها تبخیر آب کمتر است و ریشه‌ها بهتر می‌توانند رطوبت را جذب کنند.

آبیاری عمیق:

در این مرحله از کاشت و پرورش اسفناج برای تقویت ریشه‌ها و رشد سالم گیاه، باید آب به اندازه کافی به عمق خاک نفوذ کند. این کار باعث می‌شود ریشه‌ها به طور کامل مرطوب شوند. تا اینجا تمام شرایطی که برای کشات و پرورش اسفناج لازم دارید را در اختیار شمما قرار دادیم و حالا نوبت به بخش اصلی یعنی کاشت می رشد که در ادامه مطلب روش های مختلف را بیان می کنیم.

روش های کاشت اسفناج

کاشت اسفناج

کاشت بذر اسفناج یکی از ساده ترین کارها می باشد و شما می توانید در گلدان یا باغچه این کار را انجام دهید و روش های مختلف کاشت به شکل زیر است:

کاشت اسفناج در فضای باز (باغچه)

  1. قبل از همه چیز از زمان درست کاشت و پرورش اسفناج آگاه باشید و بهتر است که اوایل پاییز یا بهار این کار را انجام دهید و دمای مناسب بین 10 تا 20 درجه می باشد.
  2. در مرحله دوم از کاشت باید خاک را آماده کنید که نرم و حاصلخیز باشد و همچنین زهکشی مناسبی بر روی آن انجام شود.
  3. مرحله سوم نوبت به کاشت بذر می رسد که باید عمقی حدود 1 تا 2 سانتی متر داشته باشد.
  4. فاصله مناسب بین بذرهای اسفناج حدود ۵ تا ۱۰ سانتی‌متر است.
  5. حواستان باشد که فاصله ردیف ها را برای کاشت اسفناج حفظ کنید و چیزی حدود 30 تا 40 سانتی متر معقول است.

کاشت اسفناج در گلدان یا فضای بسته

  1. برای کاشت و پرورش اسفناج در گلدان اولین نکته انتخاب گلدان مناسب است و گلدانی که عمق 20 سانتی متری و قطر خوبی داشته باشد برای این کار مناسب است.
  2. مرحله دوم، اضافه کردن خاک عالی است.
  3. حالا بذرها را داخل گلدان با عمق 1 تا 2 سانتی متری می کارید و جلوی نور غیر مستقیم که سوزان نباشد، قرار می دهید. همچنین از گذاشتن گلدان در جای خشک خودداری کنید.

کاشت نشاء

در صورتی که بخواهید اسفناج را از نشاء (گیاهان آماده) شروع کنید، نشاء‌ها را به همان فاصله‌هایی که در کاشت بذر ذکر شد، در خاک قرار دهید. نشاء‌ها باید به طور ملایم در خاک کاشته شوند تا ریشه‌ها آسیب نبینند.

کاشت در زمین‌های مرتفع (کشت در گودال‌ها)

کاشت و پروش اسفناج در زمین های مرتفع روش آخری است که می توانید به کار بگیرید، به همین منوظر گودال هایی با زهکشی خوب را انتخاب کنید. این روش به ویژه در زمین‌هایی با خاک سنگین مفید است.

بعد از اینکه مراحل کاشت اسفناج را طی کردید، نوبت مراقبت و نگهداری از این گیاه است و در طی این فرایند احتمالا با آفات و بیماری هایی مواجه خواهید شد که در ادامه معرفی می کنیم:

آفات رایج در مزارع اسفناج

افناج مانند بسیاری از گیاهان سبز رنگ دیگر زیاد مورد حمله آفات ها قرار می گیرد که به شدت آسیب زننده است و بر روی کیفیت و کمیت آن تاثیر مستقیم می گذارد. پس آفات زیر را بشناسید تا بتوانید روش های مراقبتی را درست اعمال کنید:

1. مینوز برگ اسفناج

اگر خطوط سفید و پیچیده ای بر روی برگ های اسفناج مشاهده کردید، شما با مینوز مواجه شده اید و  وجود مگس چغندر با تغذیه از پارانشیم برگ، دالان‌هایی در داخل برگ ایجاد می‌کند.

2. شته‌ها

شته ها، حشرات ریزی هستند که روی برگ و ساقه ها قرار می گیرند و استفاده از حشره‌کش‌های مناسب، تقویت گیاه با کودهای مناسب و استفاده از دشمنان طبیعی شته‌ها مانند کفشدوزک‌ها

3. کنه‌های تارتن

اگر نقاط زرد و نقره‌ای روی برگ‌ها مشاهده می کنید؛ نشانه ای از کنه های تارتن است و با استفاده از کنه‌کش‌های مناسب، حفظ رطوبت مناسب در مزرعه می توانید آنها را کنترل کنید.

4. سوسک‌ها

وجود سوراخ‌هایی در برگ‌ها و ساقه‌ها و کاهش رشد گیاه نشانه های از وجود سوسک می باشد که برای کنترل آنها باید حشرات را به صورت دستی جمع آوری کنید و از تله های نوری یا حشره کش ها استفاده کنید.

5. تریپس‌ها

ممکن است در برخی موارد با نقاط قهوه ای و نقره ای روی برگ ها مواجه شوید که نشان دهنده تریپس ها می باشد و شما با استفاده از حشره‌کش‌های مناسب، تقویت گیاه با کود و به کار گیری تله‌های چسبناک تریپس ها را کنترل کنید.

با اطلاع از آفات و بیماری های گیاه اسفناج بهتر می توانید از گیاه خود مراقبت کنید و بعد از رشد گیاه نوبت به وجین کردن و برداشت می رسد که در ادامه مطلب بیان می کنیم.

وجین و رقیق کردن اسفناج

از آنجایی که اسفناج معمولاً مستقیماً در زمین کاشته می شود، اسفناج باید با علف های هرز رقابت کند. پس از ظهور بوته های اسفناج، بهتر است هر هفته یا بیشتر علف های هرز را انجام دهید تا اسفناج بهترین عملکرد را داشته باشد. می توانید از یک ابزار وجین مانند بیل زدن رکاب یا علف هرز دستی استفاده کنید.

گام مهم دیگر برای کمک به رشد گیاهان جوان اسفناج نازک کردن آنهاست. این به این معنی است که برخی از گیاهان را بیرون بکشید تا فضای کافی برای رشد بقیه باقی بماند، بدون اینکه شلوغ شوند. برای شروع، می‌توانید بوته‌های اسفناج جوان را با فاصله ۱ تا ۲ اینچی، پس از ظاهر شدن اولین برگ‌های واقعی، نازک کنید. سپس، فاصله حدود 3-5 اینچ بین گیاهان بالغ ایده آل است. وقتی برای لاغری دوم وارد می شوید، می توانید بخورید و از چیزی که ریشه کن می کنید لذت ببرید!

برداشت اسفناج

برداشت اسفناج

برداشت اسفناج کار بسیار ساده است و به ابزار خاصی نیاز ندارد. تنها چیزی که باید داشته باشید یک قیچی است. تصمیم بگیرید که آیا می خواهید برگ بچه (که شیرین تر و لطیف تر است) یا بزرگتر و بالغ را برداشت کنید.

سپس برگ‌هایی را که می‌خواهید برداشت کنید مشخص کنید، معمولاً ابتدا برگ‌های خارجی یا قدیمی‌ترین برگ‌ها چیده می‌شوند.

نکات مهم برای نگهداری از کاشت و پرورش اسفناج

  •  اسفناج به نور خورشید احتیاج دارد، اما می‌تواند در سایه‌ جزئی هم رشد کند. اگر در مناطق گرمسیر کاشتید، ممکن است نیاز به سایه‌ جزئی داشته باشد.
  •  اسفناج به کودهای ازته نیاز دارد. در طول دوره رشد، می‌توانید از کودهای شیمیایی یا آلی با میزان نیتروژن متوسط استفاده کنید.
  • مراقب آفات و بیماری‌ها مانند شته‌ها و قارچ‌ها باشید. در صورت لزوم از سموم بیولوژیک یا روش‌های طبیعی برای کنترل استفاده کنید.

انتهای مطلب/آ.ع

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x