راه های کنترل افسردگی در جوانان
افسردگی در جوانان متاسفانه هر روزه بیشتر می شود، با افزایش آمار افسردگی نگرانی های زیادی در جامعه به وجود آمده است، به ویژه کشورهای جهان سوم که امکانات و رفاه کمتری دراین مناطق وجود دارد، روانشناسان در این جامعه تلاش زیادی می کنند تا جلوی آسیب به جوانان کم سن را بگیرند.
به گزارش پارت نیوز؛ هیجانات و واکنش های دوره نوجوانی بسیار زیادتر از سایر دوره ها می باشد، به همین دلیل ممکن است دچار اختلای های جسمی و روحی زیادی شوند، از جمله افسردگی در جوانان که امروزه دغدغه بسیاری از خانواده ها شده است، چرا که واقعا نگران کننده و دلهره آور است، زیرا این اتفاق بر آینده و زندگی هر فرد تاثیر بسیاری می گذارد.
فهرست
افسردگی در جوانان نکته قابل توجه و جدی است، که علاوه بر خانواده توسط دولت و مسئولان باید حمایت شود تا جامعه رو به افول و زوال نرود، این اختلال بر روی کیفیت زندگی تاثیر به سزایی دارد و حس رضایت و شادی بخش را از زندگی می گیرد و تمام افراد خانواده را درگیر خود می کند.
افسردگی چیست؟
افسردگی در جوانان یک بیماری رایج سلامت روان است که باعث احساس غم و اندوه مداوم میشود. این اختلال میتواند در نحوه تفکر، خواب، غذا خوردن و هر نوع عملکرد سیستم بدن از جمله میل جنسی تا احساس درد تغییر ایجاد کند.
احساس غم و اندوه یک واکنش طبیعی بدن به ناملایمات زندگی است که در صورت کوتاه مدت بودن مشکلساز نمیشود. اما فرد مبتلا به اختلال افسردگی علاوهبر داشتن روحیه بسیار پایین و بیانگیزه بودن نسبت به انجام وظایف خود، دارای چندین علامت بالینی هم خواهد بود. از همینرو زمانی که علائم و نشانههای این بیماری بیش از دو هفته طول بکشند باید فرد را نزد دکتر و متخصص روانشناس برد تا در مورد افسردگی و تاثیرات آن بررسیهای لازم انجام شود.
انواع افسردگی
افسردگی و حس غم فقط برای یک نوع غم نیست و می تواند تنوع و دلایل متفاوتی داشته باشد که در ادامه با انوع آن آشنا می شویم تا اگر همچین حسی شما را گرفت هرچه سریع تر برای آن اقدام کنید.
۱. افسردگی اساسی یا شدید (MDD)
یکی از انواع شایع افسردگی در جوامع مختلف، افسردگی اساسی یا افسردگی ماژور است. اگر روانشناس از واژه افسردگی بالینی استفاده کرده است، منظور همین اختلال افسردگی اساسی است. علائم مربوط به این اختلال در تمام ساعات روز و هر روز همراه شخص است. ممکن است شخص بیمار بهترین خانواده، بهترین شغل و بالاترین درآمدها را داشته باشد، اما دچار این نوع افسردگی شود. برای ایجاد علائم افسردگی در جوانان اساسی نیاز به دلیل واضح و مشخص نیست.
ویژگیها و علائم اصلی این اختلال شامل موارد زیر است.
- حالت افسردگی
- عدم علاقه به فعالیتهایی که قبلا از آن لذت میبردید.
- تغییر در وزن
- تغییرات در اشتها
- تغییر در خواب
- خستگی
- احساس بیارزشی و گناه
- مشکل در تمرکز، مشکلات حافظه و عدم توانایی تصمیمگیری
- نگرانی و اضطراب مداوم
- افکار مربوط به مرگ و خودکشی
۲. افسردگی مداوم یا دیستایمیا (PDD)
علائم مربوط به افسردگی مداوم در مدتزمان طولانی (معمولا بیشتر از دو سال) ادامه دارد. علائم میتواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. اما بهاندازه افسردگی اساسی احساس نمیشود. شاید بیمار برای مدت کوتاهی بهعنوانمثال دو ماه یا کمتر، بهبود پیدا کند و پس از این مدت دوباره علائم ظاهر شوند. به دلیل طولانی بودن دوره بیماری، به آن اختلال افسردگی مزمن هم گفته میشود.
مهمترین علائمافسردگی در جوانان مداوم عبارتاند از:
- احساس غم و اندوه
- بیعلاقگی به فعالیتهایی که قبلا از آن لذت میبردید.
- عصبانیت و تحریکپذیری
- احساس گناه
- عزتنفس پایین
- مشکلات خواب
- خوابیدن زیاد
- احساس ناامیدی
- خستگی و کمبود انرژی
- تغییرات در اشتها
- مشکل در تمرکز
- ناتوانی در احساس شادی
- کنارهگیری از اجتماع.
۳. افسردگی مانیک یا دو قطبی
افرادی که دچار افسردگی در اختلال دو قطبی هستند، در دورههایی دچار خلقوخوی غیرطبیعی به نام شیدایی یا هیپومانیا میشوند. در این دوره شخص بسیار خوشحال است. گاهی ممکن است علائم بهقدری شدید باشند که شخص در بیمارستان بستری شود. بیشتر افراد مبتلا به این اختلال در دورههایی افسردگی اساسی را هم تجربه میکنند.
این بیماران ممکن است علائم زیر را داشته باشند.
- خستگی، بیخوابی و بیحالی
- درد غیرقابلتوضیح و بیقراری روانی حرکتی
- ناامیدی
- ازدستدادن عزتنفس
- تحریکپذیری و اضطراب
- بلاتکلیفی و بینظمی.
در فاز شیدایی شخص دچار علائم زیر میشود:
- انرژی زیاد
- کاهش زمان خواب
- تحریکپذیری
- تفکرات بزرگ
- افزایش عزتنفس و اعتمادبهنفس
- رفتار غیرعادی، مخاطرهآمیز و خود ویرانگر
- احساس سرخوشی.
۴. افسردگی فصلی (SAD)
اگر شما جز آن دسته از افراد هستید که در یک فصل سال احساس غم، خوابآلودگی و افزایش وزن دارید و در فصلی دیگر احساس خوبی دارید، احتمالا دچار افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی هستید. علت بروز این نوع افسردگی در جوانان اختلال در ریتم شبانهروزی بدن است. نوری که از طریق چشم وارد میشود، روی این اختلال تاثیر دارد. در فصول مختلف الگوی شب و روز تغییر کرده و باعث افسردگی فصلی میشود.
معمولا در ماههای زمستان این اختلال بیشتر دیده میشود. ممکن است شخص از پاییز علائم زیر را تجربه کند و تا زمستان ادامه داشته باشد.
- کنارهگیری از جامعه
- افزایش نیاز به خواب
- افزایش وزن
- احساس غم، ناامیدی یا بیلیاقتی در روزهای پیدرپی
افسردگی بعد از زایمان (PPD)
تغییرات هورمونی در دوره بارداری تاثیرات زیادی روی شخص میگذارد. یکی از عوارض آن افسردگی است که علائم آن میتواند در دوره بارداری یا بعد از زایمان شروع شود. این اختلال روی خلقوخوی شخص تاثیر میگذارد. معمولا خانمها پس از زایمان دچار تغییرات خلقی، اضطراب و تحریکپذیری میشوند. این نوع علائم طی دوهفته برطرف میشود. اما زمانی که شخص دچار افسردگی بعد از زایمان است، علائم شدیدتر بوده و در مدت زمان طولانیتری ادامه دارد.
علائم این اختلال عبارتاند از:
- احساس غم و اندوه
- نوسانات خلقی شدید
- کنارهگیری از جامعه
- مشکل در برقراری ارتباط با کودک خود
- تغییر در اشتها
- احساس درماندگی و ناامیدی
- ازدستدادن علاقه نسبت به چیزهایی که شخص قبلا از آنها لذت میبرد.
- احساس بیکفایتی یا بیارزشی
- اضطراب و حملات پانیک
- فکرکردن در مورد صدمه زدن به خود یا کودک
- افکار خودکشی.
اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD)
بسیاری از خانمها قبل از پریود علائم سندروم پیش از قائدگی (PMS) را تجربه میکنند. این علائم شامل اضطراب، تحریکپذیری، خستگی، بدخلقی، نفخ، افزایش اشتها و درد و حساسیت سینه میشود. زمانی که شخص دچار اختلال ملال پیش از قاعدگی باشد، علائم مشابهی را تجربه میکند. اما در این اختلال علائم مربوط به خلقوخو افسردگی در جوانان بیشتر نمایان است.
این علائم عبارتاند از:
- خستگی مفرط
- احساس غمگینی و ناامیدی
- انتقاد از خود
- حس شدید استرس یا اضطراب
- نوسانات خلقی همراه با گریه
- تحریکپذیری
- ناتوانی در تمرکز
- هوس غذا یا پرخوری
فسردگی موقعیتی
افسردگی موقعیتی علائمی مشابه افسردگی اساسی دارد. به این بیماری، اختلال سازگاری با خلق افسرده هم گفته میشود. تفاوت این اختلال با افسردگی اساسی در این است که یک رویداد یا موقعیت خاص باعث بروز علائم میشود. از جمله:
- مرگ عزیزان
- بیماری جدی یا مسئله تهدیدکننده زندگی
- روند طلاق یا حضانت فرزند
- روابط عاطفی یا فیزیکی آزاردهنده
- بیکاری یا مشکلات مالی جدی
- مشکلات حقوقی.
در چنین شرایطی احساس اضطراب، غمگینی و حتی کنارهگیری از دیگران کاملا طبیعی است. اما زمانی که علائم روی زندگی روزمره تاثیر زیادی داشته باشند، احتمالا شخص دچار افسردگی موقعیتی شده است. علائم معمولا سه ماه بعد از رویداد شروع میشود. این علائم عبارتاند از:
- گریه مداوم
- حس غم و ناامیدی
- اضطراب
- تغییرات اشتها
- مشکلات خواب
- درد
- کمبود انرژی
- خستگی
- ناتوانی در تمرکز
- کنارهگیری از جامعه
راه های کنترل افسردگی در جوانان
درمان افسردگی جوانان به روش های متفاوتی انجام می شود اما در هر صورت شدن و نوع این بیکاری بر روند درمان افسردگی در جوانان تاثیر زیادی خواهد داشت.
۱- دارو درمانی
در روند درمان افسردگی درنوجوانان، پزشک معمولا هنگام تجویز دارو برای جوانان، بسیار مراقب است. اگر برای فرزند شما دارویی تجویز شده، شما حق دارید از این موارد اطلاع داشته باشید:
- نام داروها
- قرار است چه علائمی را درمان کنند
- چه مدت طول می کشد تا اثر بگذارند
- چه مدت مجبور به مصرف آنها هستید و عوارض جانبی آنها (کوتاه و بلند مدت) چیست؟
اگر فرزندتان شما مصرف دارو را قطع کرد، بسیار مهم است که به پزشک یا مشاور اطلاع دهید، یک توقف ناگهانی می تواند احساس بدی را در فرد مصرف کننده ایجاد کند. اگر فرزند شما در حال قطع مصرف دارو است با پزشک صحبت کنید و با او همکاری کرده تا به سلامتی از این مرحله عبور کنید.
درمان، مانند گفتگو درمانی
مشاوره حمایتی درمانی برای انواع افسردگی خفیف است که به اندازه داروی ضد افسردگی موثر می باشد. درمان های موثر دیگر مثل درمان رفتار شناختی (CBT) هستند. مشاور روانشناس شما توضیح می دهد که چه چیزی به صورت محلی در دسترس است و کدام نوع درمان گفتاری برای کودک یا نوجوان شما مناسب است. دارو و درمان می تواند برای بسیاری از افراد مفید باشد.
به یاد داشته باشید، اگر افسردگی دارید و در مدرسه هستید می توانید با مشاور مدرسه و پزشک خود و در مورد ارجاع به خدمات بهداشت روان کودک و نوجوان (CAMHS) صحبت کنید.
۳- درمان های مکمل
اصطلاح مکمل درمانی به طور کلی برای نشان دادن روش های درمانی و درمانی متفاوت با طب سنتی غربی است که برای تکمیل و حمایت از آن استفاده می شود. برخی از درمان های مکمل ممکن است زندگی شما را تقویت کرده و به شما در حفظ سلامت کمک کنند.به طور کلی، نشان داده شده که مواردی مانند:
- هوشیاری
- هیپنوتیزم درمانی
- یوگا
- ورزش کردن
- آرامش
- ماساژ و آروماتراپی
- تاثیری در کاهش ناراحتی ذهنی دارند.
هنگام بررسی مصرف هرگونه مکمل، داروی گیاهی یا دارویی باید با مشاور خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که بی خطر است و به سلامتی آسیب نمی رساند، به عنوان مثال ، تداخل با سایر داروها.
۴- درمان افسردگی جوانان با نظارت بر سلامت جسمانی
مراقبت از سلامتی عمومی فرزندتان با اطمینان از اینکه او خوب غذا می خورد، خواب کافی دارد و ورزش برای کمک به افسردگی یا اضطراب او بسیار مهم است.
۵- مهار کننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI)
SSRI معمولا رایج ترین داروی ضد افسردگی است که تجویز می شود و به علت عوارض جانبی کمتر ترجیح داده می شوند. SSRI ها بر روی انتقال دهنده عصبی سروتونین کار می کنند. SSRI ها از جذب سروتونین در بدن جلوگیری می کنند بنابراین می توان از آن به طور موثرتری در مغز استفاده کرد.
SSRI های فعلی تأیید شده توسط سازمان غذا و دارو (FDA) شامل موارد زیر است:
سیتالوپرام (celexa)
اسکیتالوپرام (لکساپرو)
فلوکستین (Prozac)
فلووکسامین (Luvox)
پاروکستین (Paxil ، Pexeva)
سرترالین (Zoloft)
ویلازودون (Viibryd)
اکثر SSRI ها فقط برای استفاده بزرگسالان تأیید شده اند. با این حال، فلوکستین برای جوانان مبتلا به MDD که ۸ سال به بالا دارند، تأییدیه FDA را دریافت کرده است.
اسکیتالوپرام برای جوانان مبتلا به MDD که حداقل ۱۲ سال دارند، تأییدیه FDA را دریافت کرده است.
شایعترین عوارض جانبی گزارش شده با SSRI ها عبارتند از:
مشکلات جنسی
حالت تهوع
اسهال
سردرد
در روند درمان افسردگی ، تمام جوانانی که از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند باید از نظر عوارض جانبی کنترل شوند. اگر عوارض جانبی در کیفیت زندگی نوجوان شما تداخل دارد، با دکتر روانپزشک خود صحبت کنید.
انتهای مطلب/آ.ع