فرهنگ

معرفی کتاب جزء از کل؛ طنزی تلخ درباره زندگی، مرگ و همه چیز بین این دو

کتاب جزء از کل یکی از پرفروش‌ترین رمان‌های نیویورک تایمز است که در سال 2009 برنده جایزه ادبی مایلز فرانکلین شد. در ادامه با ما همراه باشید تا به طور خلاصه این کتاب جذاب را به شما عزیزان معرفی کنیم.

به گزارش پارت نیوز؛ جزء از کل (A Fraction of the Whole) رمانی است نوشته استیو تولتز که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد و به سرعت به یکی از پرفروش‌ترین و تحسین‌شده‌ترین رمان‌های معاصر تبدیل شد. این رمان که با ترجمه روان و گیرای پیمان خاکسار به فارسی نیز منتشر شده است داستانی حماسی و طنزآمیز درباره زندگی دو نسل از خانواده دین در استرالیا است.

خلاصه کتاب جزء از کل

داستان جزء از کل را نمی‌توان به راحتی در چند جمله خلاصه کرد زیرا ساختار و ماهیت آن با داستان‌های کلاسیک تفاوت دارد. با این حال اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر و بدون استفاده از مفاهیم پیچیده، این کتاب را معرفی کنیم می‌توانیم از راویان اصلی آن شروع کنیم.

کتاب از دو زاویه دید اول ‌شخص روایت می‌شود: یکی از سوی مارتین دین و دیگری از زبان پسرش جسپر. داستان زندگی این پدر و پسر به طور موازی پیش می‌رود و در خلال آن، شخصیت‌های دیگری مثل تری برادر ناتنی مارتین، نیز نقش‌های مهمی ایفا می‌کنند. تری که برادر کوچک‌تر مارتین است  به تدریج به شخصیتی کلیدی در داستان تبدیل می‌شود. او تحت تاثیر یک تبهکار به دنیای جرم و جنایت کشیده می‌شود و در نهایت به زندان می‌افتد. یکی از لحظات مهم داستان زمانی است که مارتین از مرگ تری پس از یک آتش‌سوزی مهیب که شهر را فرا می‌گیرد مطلع می‌شود.

رابطه‌ی پیچیده و پرنوسان میان مارتین و جسپر که داستان عمدتاً از دید آن‌ها روایت می‌شود محور اصلی رمان است. مارتین که پس از سفر به پاریس به طور ناگهانی متوجه می‌شود پدر شده مسئولیت بزرگ تربیت فرزند را به دوش می‌کشد. جسپر، از سوی دیگر که همزمان از پدر دور است، علاقه‌ زیادی به کشف و کاوش در گذشته‌ی او دارد. داستان به طور عمده حول همین رابطه‌ی پرپیچ‌وخم می‌چرخد و به شکلی جذاب، شخصیت‌های بی‌نظیر و عمیق رمان را معرفی می‌کند.

آشنایی با شخصیت‌های کتاب جز از کل

آشنایی با شخصیت‌های کتاب جز از کل

چپسر دین: او شخصیت اصلی داستان را تشکیل می‌دهد و درواقع به عنوان یک راوی اتفاقات و ماجراهای این کتاب از دریچه‌ی نگاه او روایت می‌شود. اساس این کتاب بر پایه‌ی روابط تیره چپسر با پدرش بنا شده است. او از شخصیت و طرز تفکر پدرش فراری است و دور از پدر زندگی می‌کند و از این‌که روزی مانند او شود سخت می‌ترسد.

مارتین: پدر چپسر یکی دیگر از شخصیت‌های اصلی داستان کتاب جز از کل است او ۴ سال از دوران زندگی خود را در کما به سر می‌برد. او بعد از به هوش آمدن با حسی عجیب و ناآشنا با محیط اطراف و زندگی خود مواجه می‌شود. مارتین در این داستان، شخصیتی بدگمان و فیلسوف معرفی شده که سعی دارد باورها و عقاید خویش را به چپسر منتقل کند.

تری: برادر کوچک‌تر مارتین و عموی چپسر است. کسی که در این داستان یک فردی قوی هیکل و ورزشکار معرفی شده است که بر اثر یک‌سری ماجراها دست به کار خلاف می‌زند.

سایر شخصیت‌های داستان هم آسترید، کارولین پاتد و ادی که به نوعی در این کتاب به نقش آفرینی پرداخته‌اند.

نویسنده کتاب جز از کل کیست؟

نویسنده رمان جز از کل، استیو تولتز است. استیو تولتز در سال ۱۹۷۲ در استرالیا به دنیا آمد. او به دلیل انتشار کتاب جزء از کل در سال ۲۰۰۸ به یکی از بزرگ‌ترین رمان‌نویسان کشور استرالیا تبدیل شد. او برای نوشتن این اثر نامزد جایزه‌ی من‌بوکر شد. تولتز کمی بعد از انتشار و موفقیت کتاب اولش، ریگ روان را منتشر کرد که آن هم با اسقبال خوبی مواجه شد.

چرا باید رمان جزء از کل را بخوانیم؟

چرا باید رمان جزء از کل را بخوانیم؟

«جزء از کل» را بخوانید بدون اینکه از حجم ششصدوخرده‌ای صفحه‌ای آن بترسید. داستان کتاب شما را جذب خواهد کرد. این کتاب که اکنون به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین رمان‌های تاریخ استرالیا مطرح شده است نخستین اثر نویسنده آن «استیو تولتز» است. در کنار اینکه نمی‌توان از توانایی نویسنده در خلق داستان‌های بسیار در قالب روایتی که در پیش گرفته چشم پوشید، بهره‌بردن از طنز در خلال روایت داستان، کمک شایانی می‌کند که روایت، کسل‌کننده و کشدار به نظر نرسد و خواننده با همان اشتیاق نخستین به خواندن ادامه دهد.

استیو تولتز، نویسنده کتاب جز از کل، در روال پیش‌بردن داستانش تلاش کرده تا به موضوع‌های مختلفی بپردازد و از قضا مواردی را انتخاب کرده که از دغدغه‌های زندگی حقیقی بسیاری از ماست؛ گفتن از زندگی، مرگ، عشق، خانواده، تنهایی، جاودانگی، زشتی و پلشتی، معنا و مسائلی شبیه به اینها. بااین‌همه قالب داستانی کتاب و تمرکز نویسنده بر شخصیت‌ها و ماجراهایشان، اندک تمرکزی را برای مطالعه می‌طلبد. طنز موجود در خلال نوشته‌ها و تسلط نویسنده بر شخصیت‌ها و پردازش مناسب آنها کمک خوبی در حفظ این تمرکز است و تغییر نحوه روایت مخاطب را همگام با راوی نگه می‌دارد.

جوایز و افتخارات کتاب جزء از کل

– برنده جایزه‌ی NSW Premier در سال ۲۰۰۹
– نامزد جایزه من بوکر در سال ۲۰۰۸ (Man Booker Award)
– بهترین رمان جوایز ند کلی در سال ۲۰۰۸ (Ned Kelly Awards)
– نامزد جایزه کتاب اول گاردین در سال ۲۰۰۸ (Guardian First Award)
– برنده جایزه ادبی مایلز فرانکلین در سال ۲۰۰۹ (Miles Franklin Literary Award)
– برنده جایزه صنعت کتاب استرالیا (ABIA) برای بخش ادبیات داستانی در سال ۲۰۰۸
– نامزد جایزه Bollinger Everyman Wodehouse برای داستان‌های کمیک در سال ۲۰۰۹
– برنده جایزه ادبی برتر نیو ساوت ولز برای جایزه انتخاب مردم در سال ۲۰۰۸ (New South Wales Premier’s Literary Awards)

پیام داستان و نتیجه‌گیری از کتاب

پیام داستان و نتیجه‌گیری از کتاب

همان‌طور که خلاصه‌ی داستان جز از کل را نمی‌توان در چند سطر بیان کرد، پیام این رمان هم در چند سطر و پاراگراف خلاصه نمی‌شود و این خاصیت رمانی از این دست و از این روزگار است. تولتز با مذاق فلسفی روشنی که دارد، طبیعتا بیش از آن‌که در پی پاسخ دادن باشد، به دنبال پرسیدن است. سوال‌هایی که بزرگ‌تر و عمیق‌تر‌ می‌شوند و عمیق‌تر شدن آن‌ها گامی رو به جلو است.

ادعای گزافی نیست اگر بگوییم بین تمام کسانی که به فلسفیدن و اندیشیدن علاقه یا عادت دارند، یک سوال مشترک وجود دارد. سوال از مرگ و آثار آن بر زندگی آدمیان. حقیقتی بزرگ که در حتمیتش اختلافی نیست و از معدود حقایقی است که چرا و چگونه ندارد. این حقیقت و پرسش‌گری در رابطه با آن را باید در بطن رمان جست. حقیقتی تلخ که ذات زندگی را تراژیک کرده است. مرگ از سویی ریشه‌ی بسیاری از دستاوردهای بشری است، وقتی انسان در مقابلش برای جاودانگی می‌جنگد. این قبیل حقایق و ایده‌های پیچیده در رمان زیاد دیده می‌شود. کتاب تولتز، عمیق و تلخ و در عین حال شیرین است؛ چه پارادوکسی جذاب‌تر از این!

عشق، دوستی، خانواده و بسیاری از ارزش‌های انسانی، در این رمان، بی‌تعارف و مجامله و با بی‌رحمی تمام به سوال گرفته شده‌اند. شوخی‌کردن و طنازی در این عرصه و با این ارزش‌ها خود شکلی از به چالش کشیدن آن‌هاست. اگر برخلاف مشرب تولتز بخواهیم یک هدف یا پیام از این رمان کم‌نظیر برکشیم و به آن تاکید کنیم، همین روحیه‌ی پرسش‌گری و به چالش کشیدن باورها است. بد نیست که به‌واسطه‌ی خواندن این رمان خود را به چالش بکشیم و بر بنای مستحکم باورهایمان دریچه‌ای باز کنیم. شاید از آن دریچه نوری آمد و شاید کاخ نمور باورهامان کمی تازه‌تر شد. تازگی که بد نیست؛ است؟

‌انتهای مطلب/ ی.ر

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x