هوش مصنوعی چیست و چه کاربردی دارد؟ + مزایا و معایب
حتما تاکنون این سوال که هوش مصنوعی چیست؟ به ذهن تان رسیده است. در این مقاله به معرفی هوش مصنوعی و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
به گزارش پارت نیوز؛ در پاسخ به سوال هوش مصنوعی چیست؟ در پاسخ باید گفت که این رشته شاخهای گسترده از علوم کامپیوتر به حساب میآید که بهطورخلاصه و ساده، هدفش تولید دستگاههای هوشمند قادر به انجام فعالیتهای نیازمند به هوش انسانی است. این فعالیت میتواند از نگارش همین محتوایی که در حال مطالعه هستید تا جراحی یا حتی آهنگسازیهای ساده را در بر بگیرد.
فهرست
هوش مصنوعی چیست؟
بهطورکلی هوش مصنوعی یا Artificial Intelligence و بهاختصار AI عبارت از شبیهسازی فرآیندهای ذهنی و هوش انسانی توسط ماشینها و کامپیوترها بهمنظور تکرار این فرآیند و نتایج حاصل از آن، بدون نیاز به انسان است.
علیرغم قرارداشتن پایههای هوش مصنوعی در علوم کامپیوتر، امروزه به آن، بهعنوان یک علم میانرشتهای نگاه میشود. حتی ردپای علوم انسانی و پزشکی را نیز میتوان در برخی شاخههای مطالعاتی و کاربردی آن دید. بااینحال این علم، آنطور که شاید به نظر برسد از زندگی روزمرهی ما دور نیست.
در خانه و کامپیوتر هر یک از ما، ردپای آن در محصولات برندهایی مانند گوگل، اپل و آمازون دیده میشود. هربار که Siri را در گوشی اپل و Alexa را در سیستم هوشمند خانگی آمازون خود صدا میزنید، درواقع در حال استفاده از هوش مصنوعی هستید.
هوش مصنوعی چگونه کار می کند؟
فارغ از تعریف علمی باید بدانیم که سازوکار یک ماشین هوش مصنوعی چیست؟ بهطورساده باید بگوییم اساس عملکرد این ماشینها بر آنالیز دادههای انبوه و سپس مدلسازی آنها استوار است. آنها سپس بر اساس مدل بهدستآمده تصمیم یا نتیجهی لازم را ارائه میدهند.
مثلا جستجوی صوتی یا تصویری گوگل با آنالیز زبان، رنگ، المانها و غیره انجام میشود تا مرتبطترین نتایج منطبق با گفتار و مطالب موجود در اینترنت به مخاطب نمایش داده شود. گوگل برای این ویژگی و دیگر امکاناتش از چندین شرکت هوش مصنوعی کمک میگیرد.
هوش مصنوعی با گذشت دهها سال از زمان مطرح شدنش، هنوز بهطورکامل نتوانسته است خود را از نظارت و دخالت انسانی بینیاز کند. هرچند در برخی موارد مانند بازیهای ویدئویی، دیگر نیازی به نظارت انسانی نیست اما در بیشتر سیستمها حضور انسان برای مدلسازی بهتر و تصحیح اشتباهات ضروری است.
برنامه نویسی هوش مصنوعی چیست؟
اجرای هر تکنولوژی هوش مصنوعی به برنامهنویسی به این زبان نیاز دارد. برنامهنویسی AI شامل سه بخش اصلی زیر است:
- یادگیری؛ در این بخش، قوانین و نحوهی عملکرد یک سیستم AI در قالب الگوریتمهای آن گنجانده شده و کل سیستم بر اساس الگوریتمهایش عمل میکند.
- استدلال؛ این بخش از برنامهنویسی AI تعیین میکند که کدام الگوریتم برای چه منظوری باید راهاندازی شود.
- اصلاح؛ این بخش از برنامهی نوشتهشده، خطاهای الگوریتمها را تشخیص داده و بر ارائهی هرچه دقیقتر جوابها در هر بار استفاده متمرکز است.
انواع ماشینهای هوش مصنوعی
از سال ۲۰۱۶ و بر اساس پیشنهاد آرند هینتزه (Arend Hintze) استاد دانشگاه ایالتی میشیگان در رشتههای زیستشناسی، علوم کامپیوتر و مهندسی، ماشینهای هوش مصنوعی به چهار دسته تقسیمبندی شدند. این دستهبندی جزئیات بیشتری در مورد نوع و پیچیدگی وظایف یک سیستم AI ارائه میدهد. در ادامه، انواع هوش مصنوعی بر این اساس را بررسی میکنیم.
ماشین واکنشی
ماشین واکنشی یا Reactive Machine در هوش مصنوعی چیست؟ این سیستم از ابتداییترین مفاهیم هوش مصنوعی بهره میبرد. همانطورکه از عنوان این ماشین پیداست، تنها قادر است از الگوریتمهای خود برای درک و واکنش متقابل استفاده کند. Reactive Machine، حافظهای ندارد و نمیتواند اطلاعات را ذخیره کند. بنابراین استفاده از دادههای گذشته برای مدلسازیهای بعدی نیز در آن منتفی است.
ماشینهای واکنشی یا واکنشگرا برای انجام وظایف خاصی طراحی میشوند. محدودیت عملکرد و ادراک آنها، سبب قابل اعتمادتر شدن نتایج حاصل از الگوریتمهایشان میشود.
ماشین حافظه محدود
یک ماشین هوش مصنوعی حافظه محدود (Limited Memory) میتواند دادها و پیشبینیهای قبلی ذخیره کند. اطلاعات هنگام مدلسازیها و ارائه نتایج در دفعات بعدی اجرای الگوریتمها به کمک سیستم آمده و نتایج آن را دقیقتر میکنند. هدف از طراحی چنین سیستمی بهدستآوردن پیشبینیهای محدود، دربارهی نتایج با توجه به دادههای گذشته است.
یک سیستم هوش مصنوعی حافظه محدود با پرورش یک مدل و آموزش آن، برای تجزیه و تحلیل و نحوه استفاده از دادههای جدید ساخته میشود. بهاینترتیب مدل موردنظر قابلیتهای عملکرد خودکار بیشتری نسبت به ماشینهای واکنشی خواهد داشت.
اگر میپرسید که نحوهی ساخت یک ماشین حافظه محدود هوش مصنوعی چیست؟ بهطورساده باید به مراحل زیر اشاره کنیم:
- تولید دادههای آموزشی برای ارائه به ماشین
- برنامهنویسی مدل ماشین لرنینگ
- تست و اطمینان از توانایی پیشبینی مدل
- اطمینان از توانایی مدل در دریافت بازخوردهای انسانی و محیطی
- ذخیره بازخوردهای انسانی و محیطی بهعنوان داده
- تکرار چرخهای پنج مرحلهی قبلی
ماشین تئوری ذهن
یکی از کاربردهای هوش مصنوعی تئوری ذهن است. ماشین تئوری ذهن (Theory of the Mind) هنوز در حد تئوری بوده و بشر هنوز به تواناییهای لازم برای شکوفایی پتانسیلهای آن دست نیافته است. این تئوری بر یک فرضیهی اساسی روانشناختی استوار است که میگوید رفتار فرد میتواند تحت تاثیر افکار و احساسات دیگران قرار بگیرد.
بر این اساس، محققان این حوزه در تلاش برای ساختن ماشینی هستند که بتواند احساس یا منظور موجودات زنده و دیگر ماشینها را درک کند. این ماشین از طریق تامل خودش (Self-Reflection) در مورد این اطلاعات، تصمیمگیری و عمل میکند. بنابراین با اختراع ماشین تئوری ذهن، ارتباط حسی در زمان واقعی بین ذهن انسان و هوش مصنوعی برقرار خواهد شد.
ماشین خودآگاهی
کلمه خودآگاهی را در روانشناسی و علوم انسانی زیاد میشنویم؛ اما منظور از آن در هوش مصنوعی چیست؟ بهطورساده باید گفت که پیدایش این ماشین، به پیدایش ماشین هوش مصنوعی تئوری ذهن وابسته است. ماشین هوش مصنوعی، خودآگاهی (Self-Awareness) درحالحاضر حد نهایت پیشرفت این تکنولوژی تلقی میشود. سطح آگاهی چنین ماشینی در حد انسان بوده و از وجود خود در جهان و حضور دیگران و وضعیت احساسی و ذهنیشان آگاه است.
در حالت ایدهآل یک ماشین خودآگاه میتواند بفهمد که نیازهای دیگران نهفقط بهواسطهی دادههای ورودی؛ بلکه بر اساس نوع رفتار، حالت چهره، حالت صدا و بهطورکلی نحوهی برقراری ارتباط آنها چیست. لازمهی پیشرفت در این زمینه، پیش از هرچیز این است که مکانیسم هوشیاری و خودآگاهی در انسان درک شود. عرصهای که هنوز، ناشناختههای زیادی برای دانشمندان دارد. پسازآن لازم است که مدلهایی برای تکرار و پیادهسازی فرآیند خودآگاهی در ماشین هوش مصنوعی طراحی شوند.
نمونههایی از کاربردها و چند شرکت هوش مصنوعی
همانطورکه تاکنون نیز متوجه شدهاید، هوش مصنوعی در میانهی راه خود قرار دارد. برخی اهداف و جنبههای آن محقق شده و برخی دیگر هنوز در مرحلهی تئوری هستند. هماکنون تعداد زیادی شرکت هوش مصنوعی با محصولات متفاوت در حال فعالیت هستند. برای درک بهتر موقعیت فعلی این تکنولوژی و کاربردهایش در ادامه مثالهایی از آن را بررسی میکنیم.
ChatGPT
ربات چت جیپیتی یک ربات، توسعهیافته با هوش مصنوعی است که قادر است محتوای نوشتاری در قالبهای مختلف تولید کند. این قالبها از مقاله گرفته تا کدهای برنامهنویسی و پاسخ به سوالات ساده را در بر میگیرند. شرکت هوش مصنوعی OpenAI در ماه نوامبر ۲۰۲۲ این محصول را با استفاده از یک مدل زبانی تولید کرد که قادر به تقلید بسیار عالی متون نوشتهشده توسط انسان است. برای مطالعهی بیشتر دراینباره مقالهی ChatGPT چیست و چگونه کار میکند؟ را به شما توصیه میکنیم.
گوگل مپ
اگر میپرسید که رابطهی گوگل مپ و هوش مصنوعی چیست؟ باید بگوییم همهچیز! گوگل مپ یکی از شناختهشدهترین محصولات نرمافزاری توسعهیافته با هوش مصنوعی است. نقشههای گوگل بر اساس دادههایی تدوین یافتهاند که از موقعیت مکانی گوشیهای هوشمند و نیز دادههای گزارششده توسط خود کاربران تهیه میشوند.
وضعیت ترافیکی جادهها، تصادف و بسته شدن موقت جاده، نمونههایی از این دادهها هستند. گوگل مپ با استفاده از هوش مصنوعی است که میتواند سریعترین و کوتاهترین مسیر، زمان تقریبی رسیدن شما به محل و دیگر جزئیات را به شما ارائه کند.
دستیارهای هوشمند
به Smart Assistant ها در بخشهای قبلی مقاله نیز اشاراتی کردیم. سیری، الکسا و کورتانا (متعلق به شرکت مایکروسافت) معروفترینهای این صنعت هستند. اما رابطهی آنها با هوش مصنوعی چیست؟ این دستگاهها از الگوریتمهای هوش مصنوعی پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing) یا بهاختصار NPL برای دریافت دستورالعملهای صوتی از کاربران استفاده میکنند.
خدمات آنها مواردی مانند یادآوری، جستجوی اطلاعات آنلاین و کنترل نور محیط را شامل میشود. هوش مصنوعی دستیارهای هوشمند، قادر به بهبود عملکرد خود و ارائهی پیشنهادهای بهتر با ذخیرهی اطلاعات قبلی و مدلسازی ترجیحات کاربران است.
هوش مصنوعی در چه جایی کاربرد دارد؟
ساخت ماشینهای خودران توسط هوش مصنوعی
در یک ماشین خودران نقش هوش مصنوعی چیست؟ در این صنعت، هوش مصنوعی همهکاره است. چنین خودرویی از الگوریتمهای یادگیری عمیق برای شناسایی اشیاء و خودروهای اطراف، تعیین فاصلهی ایمن، سرعت لازم، شناسایی مسیر، شناسایی علائم رانندگی و غیره استفاده میکند. بهعنوان مثال، ویژگی اتوپایلوت (Autopilot) در خودروهای شرکت تسلا و سوپرکروز (Super Cruise) در برخی محصولات جنرال موتورز از هوش مصنوعی استفاده میکنند.
فیلترهای اسنپ چت
همانطورکه میدانید اسنپ چت، یک اپلیکیشن پیامرسان و شبکه اجتماعی است که از طریق آن میتوان پیامهای تصویری، ویدئوی و متنی ارسال کرد. ویژگی اصلی این اپلیکیشن، ناپدیدشدن پیامها پس از مشاهده توسط دریافتکننده است. اسنپ چت از الگوریتمهای ماشین لرنینگ برای تمایز سوژهی تصویری (پیام تصویری موردنظر) و پسزمینه استفاده میکند. به این ویژگی، فیلتر اسنپ چت گفته میشود.
گجت های پوشیدنی
حسگرها و دستگاههای دیجیتال پوشیدنی امروزه کاربرد فراوانی در زندگی روزمره بهخصوص با کاربردهای پزشکی پیدا کردهاند. آنها میتوانند فشار خون، ضربان قلب، قند خون و دیگر ویژگیهای مربوط به سلامتیتان را به شما گزارش کنند. این دستگاهها گزارشهای خود را با استفاده از دادههای پزشکی قبلیتان بهدست میآورند که با تکنولوژی جمعآوری شدهاند.
مزایای هوش مصنوعی
نقش هوش مصنوعی در یادگیری
یکی از مهمترین کاربردهای AI در صنعت آموزش است. این تکنولوژی در سالهای اخیر آموزش شخصیسازیشده، سریع، جذاب، اینتراکتیو و چند بعدی را بیشازپیش محقق کرده و بهخصوص در دوران کرونا پتانسیلهای خود را بیشتر نشان داد.
درحال حاضر تعداد زیاد شرکت هوش مصنوعی با تمرکز بر کاربردهای آن در آموزش در دنیا فعال بوده و حتی بودجههای دولتی دریافت میکنند. هدف آنها بهطورخلاصه، بهبود تجربهی آموزش برای سازمان، مدرس و فراگیر از جهات مالی، علمی و غیره است. در ادامه، نقش هوش مصنوعی در یادگیری را با بررسی پنج فاکتور مهم، بررسی میکنیم.
آموزش شخصی سازی شده
یکی از مهمترین معضلات آموزش، شباهت روش و محیط یادگیری برای همهی فراگیران است. این در حالی است که مغز هر فرد، الگوها و عادات یادگیری متفاوتی دارد. اگر میپرسید که در این زمینه فایدهی هوش مصنوعی چیست؟ باید گفت که ماشینهای AI، علایق، توانمندیها، اولویتها و دیگر اطلاعات در مورد فراگیران را دریافت کرده و فرآیند یادگیری را برای آنها شخصیسازی میکنند. یک نمونهی پیشرو از کاربرد AI در آموزش، پروژهی ملی آموزش در کشور استونی است.
آموزش مدرس
دیگر کاربرد هوش مصنوعی در یادگیری، آموزش و توسعهی علمی، مدیریتی و فردی مدرس است. چالشی که آموزش، همواره با آن مواجه بوده و یکی از دلایل افت کیفیتش محسوب میشود. تکنولوژی AI میتواند به توسعهی شبکههای کامپیوتری و اینترنتی منجر شود که مدرس بتواند از شیوههای جدید یادگیری آگاه شده و همواره بر لبهی علمی حوزهی آموزشی خود حرکت کند.
رفع محدودیت زمانی آموزش
به کمک AI یادگیری دیگر به ساعات کلاس محدود نخواهد بود. بهعنوان مثال دانشآموزان میتوانند با استفاده از رباتهای چت، سوالات علمی و سوالات مربوط به امور اداری آموزش را از سیستم هوش مصنوعی بپرسند. بهاینترتیب، سرعت و کیفیت یادگیری افزایش یافته و در هزینه و زمان مدرس و موسسهی آموزشی نیز صرفهجویی میشود.
هوش مصنوعی در یادگیری چه نقشی دارد؟
یکی از مزایا هوش مصنوعی در ساسر دنیا افزایش کیفیت آموزش است. در ادامه به چند مورد از تاثیرات هوش مصنوعی در یادگیری خواهیم پرداخت.
اتوماسیون امور آموزشی
نظرسنجیها نشان میدهند که معلمهای مدارس در کشورهای پیشرفته، حدود ۳۰ درصد از زمان خود را صرف امور اداری آموزش میکنند. برنامهریزی آموزش، نمرهدهی، حضور و غیاب و غیره نمونههایی از این امور هستند.
مشخص است که دراینباره فایده هوش مصنوعی چیست؟ این موارد میتوانند به کمک هوش مصنوعی تا حد زیادی بهصورت خودکار انجام شوند. این صنعت حتی میتواند به کمک تصحیح آزمونها و بررسی تکالیف دانشآموزان بیاید.
تولید محتوای هوشمند
این موضوع میتواند به دانش آموزان و دانشجویان کمک زیادی بکند. نقش هوش مصنوعی در یادگیری آنلاین و حتی حضوری از کمک به تولید محتوای آموزشی جذاب و سریع شروع شده و تا ایجاد محیطهای مطالعاتی پیچیده، ادامه مییابد.
نرمافزارهای آموزشی متعددی از AI برای تولید محتوای خود استفاده میکنند. نرمافزار آموزش مجازی زبان دولینگو، یک نمونه از آنهاست. تولید و طراحی مواردی مانند دروس دیجیتال، راهنمای مطالعه، تمرین و آزمون نیز میتواند بهراحتی و با کمک الگوریتمهای AI انجام شود.
آینده هوش مصنوعی چگونه خواهد بود؟
با توجه به توضیحات ارائه شده سوال مهم و عمومی این است که در آیندهی نزدیک جوامع انسانی نقش هوش مصنوعی چیست؟ واقعیت این است که زیرساختها و هزینههای محاسباتی، اجرایی و تحقیقاتی لازم برای تحقق کامل اهداف هوش مصنوعی، هنوز کاملا فراهم نشدهاند. بااینحال، روند پیشرفت این صنعت در دههی ۲۰۱۰ و ابتدای دههی ۲۰۲۰، نشان میدهد که سرعت پیشرفت AI در سالهای اخیر، حتی از قانون مور (Moore) نیز بهتر بوده است.
قانونی که در ارزیابی و پیشبینی پیشرفت صنایع تکنولوژیک، کاربرد داشته و میگوید که تعداد ترانزیستورهای روی یک تراشه، بهطور متوسط هر دو سال یک بار، دوبرابر میشود. به همین دلیل، پیشبینیها در مورد آینده هوش مصنوعی، حاکی از شکوفایی کامل آن تا پیش از سال ۲۰۳۰ است. اتفاقی که برای اینترنت در ۱۰ سال گذشته رخ داد.
انتهای مطلب