کدام مواد شوینده برای شستن فرش مناسب تر است؟
شستوشوی فرش، اغلب در روزهای پایانی سال رواج دارد. البته بااینکه شستن فرش فقط مختص روزهای پایانی سال نیست؛ اما بیشتر بهداشت و تمیزی فرشها مدنظر قرار میگیرد. با ما همراه باشید تا بهترین ترفندهای استفاده از مواد شوینده برای شستن فرش را به شما آموزش دهیم.
به گزارش پارت نیوز؛ اغلب خانوادهها تصور میکنند شستن فرش سالی یکبار کفایت میکند. درصورتیکه شست و شوی فرش و نظافت آن بسیار با بیماریهای پوستی و تنفسی ارتباط نزدیک دارد و واجب است. اما اینکه فرش را با چه موادی بشوییم که کمترین آسیب به فرش وارد شود مورد بسیار بااهمیتی است. مواد شوینده برای شستن فرش با طول عمر فرش و کهنه نشدن آن ارتباط مستقیم دارد. در ادامه مطلب با سایت پارت نیوز برای اطلاع از بهترین مواد شوینده فرش همراه باشید.
فهرست
معرفی 4 محلول مواد شوینده برای شستن فرش
اگر بخواهیم بهترین مواد شوینده برای شستن فرش را بهطور کامل معرفی کنیم، در صدر جدول باید از محلول شامپو فرش و آب گرم نام ببریم.
شامپو فرش با آب گرم
شامپو فرش در میان تمامی مواد شوینده برای شستن فرش بهصورت اختصاصی برای تمیز کردن فرش تولیدشده و ضمن قدرت تمیزکنندگی بالا، از بافت فرش شما نیز حفاظت میکند؛ همین امر است که آن را از بقیه این مواد شوینده مستثنی میکند. شامپو فرشی که برای شستن فرش خود انتخاب میکنید باید فاقد جوهر و ترجیحاً با اسیدیته خنثی باشد.
بااینحال درصورتیکه به شامپو فرش دسترسی ندارید یا به هر دلیل دیگری قصد دارید از محلولهای دیگری برای تمیز کردن فرش خود استفاده نمایید، میتوانید از باقی ترکیبها و مواد شوینده برای شستن فرش که به شما در ادامه معرفی میکنیم استفاده کنید.
محلول سرکه و آب
محلول سرکه و آب، ترکیب مؤثر دیگری است که میتوانید برای تمیز کردن و شستن فرشهای خود از آن استفاده کنید. برای تهیه این محلول تنها کافی است سرکه و آب را به نسبت یکبهسه (یک واحد سرکه و سه واحد آب) ترکیب کنید. برای استفاده از این محلول تنها کافی است محدوده کوچکی از فرش را انتخاب کرده و کمی از محلول را روی آن اسپری کنید.
پنج دقیقه صبر کنید و سپس آن را با یکپارچه میکروفیبر تمیز کنید. یک سطل آب تمیز نیز در کنار دست خود داشته باشید تا بتوانید بهراحتی دستمال را تمیز کنید. نکته حائز اهمیت در خصوص استفاده از محلول سرکه و آب، حتماً آن را روی گوشهای از فرش تست کنید تا از ثبات رنگ آن مطمئن شوید.
جوش شیرین و نمک برای شستوشوی فرش
یکی دیگر از مواد شوینده برای شستن فرش ترکیب جوش شیرین و نمک است. در این روش ابتدا کمی جوششیرین و نمک را باهم مخلوطکنید. یک اسپری آب سرد نیز بهصورت جداگانه آماده کنید. ترکیب جوششیرین و نمک را آزادانه روی فرش بپاشید و کمی صبر کنید. سپس کمی از آب سرد را روی آن اسپری کنید، بهگونهای که فرش تنها کمی مرطوب شده و فرش را کامل خیس نکند.
پسازاین کار، با استفاده از یک برس اسکراب و ترجیحاً با زاویه ۹۰ درجه روی فرش بکشید تا جوششیرین و نمک تاثیر خود را روی فرش بگذارند. این کار را بهگونهای انجام دهید که به بافت فرش آسیب نرسد اما کمی خاک از روی آن بلند شود.
در پایان، از یک دستمال یا حوله برای تمیز کردن سطح فرش استفاده کنید. خاکهای جداشده را از روی فرش تمیز کنید و اجازه دهید تا فرش در هوای آزاد خشک شود. همچنین میتوانید از جاروبرقی برای جمعکردن ذرات اضافی جوششیرین و نمک استفاده نمایید.
جوش شیرین و صابون
اگر به شامپو فرش دسترسی ندارید و قصد دارید که بهسرعت فرش خود را شستشو دهید، میتوانید آن را با ترکیب جوششیرین و صابون یا مایع ظرفشویی نیز جایگزین نمایید. این ترکیب قابلیت تمیزکنندگی به نسبت بالایی دارد و می تواند بهخوبی انواع آلودگیها را از سطح و حتی بافت فرش شما خارج کند.
زرد شدن فرش بعد از شستن مشکلی است که بسیاری از افراد بعد از استفاده از برخی از مواد شوینده برای شستن فرش با آن مواجه میشوید. این اتفاق به دلیل باقی ماندن آب کثیف حاصل از شستشو و رطوبت اضافی در بافت فرش ایجاد میشود. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید پس از شستشو آب اضافی فرش گرفتهشده و آن را بهصورت لولهای روی سطح شیبدار قرار دهید تا هیچ رطوبت اضافی در بافت آن باقی نماند. پسازاین کار، آن را در هوای آزاد و زیر نور خورشید پهن کنید تا کاملاً خشک شود. بهاینترتیب هیچ اثری از زردی فرش بعد از شستشو باقی نخواهد ماند.
6 روش شستشوی فرش با مواد شوینده
برای شستن و آگاهی از نحوه استفاده از مواد شوینده برای شستن فرش در خانه میتوانید هرکدام از مراحل زیر را با دقت مطالعه فرمایید.
یک سطل آب گرم، ابزار شستشو و مواد شوینده آماده کنید. ابزار لازم برای این کار شامل برس، مسواک قدیمی، حوله تمیز، بطری اسپری و جاروبرقی میباشد. همچنین بهعنوان ماده شوینده می توانید از شامپو فرش و یا مقداری جوششیرین همراه با مایع ظرفشویی استفاده نمایید. کل سطح فرش را بهصورت منظم جارو بکشید. مطمئن شوید که هیچ ذره اضافی روی فرش باقی نمانده باشد.
شستن فرش با شامپو فرش
شامپو فرش را با آب گرم ترکیب کرده و در یک بطری اسپری بریزید. در این مرحله میتوانید از ترکیب جوششیرین و مایع ظرفشویی نیز بهجای شامپو فرش استفاده نمایید. محلول را روی فرش اسپری کنید تا کل سطح آن را بپوشاند. با یک مسواک قدیمی یا برس، بهآرامی روی فرش بکشید تا تمیز شده و روی آن کف کند.
فرش راکمی خیس کنید تا کف آن از بین برود. توجه داشته باشید که رطوبت آن باید بهاندازهای باشد که لکهها و کثیفیهای سطح آن پاک شود. سپس محلول پاککننده را بهآرامی روی آن اسپری کنید. صبر کنید تا فرش کاملاً خشک شود. سپس روی آن را مجدد جارو بکشید. توجه داشته باشید که کیسه جاروبرقی باید خالی باشد تا بهترین عملکرد را از خود نشان دهد.
پاک کردن گردوغبار
ابتدا تمام ذرات اضافی و گردوغبار را از روی فرش تمیز کنید. این کار با استفاده از یک جاروبرقی باقدرت مکش بالا بهسادگی انجام میشود. توجه داشته باشید برای اینکه این مرحله را بهخوبی انجام دهید بهتر است که صندلیها و مبلمان منزل خود را جابهجا کرده و زیر آنها را نیز کاملاً تمیز کنید. تنظیم ارتفاع و فاصله جارو از فرش نیز نکته حائز اهمیت دیگری است که روی قدرت مکش آن تأثیرگذار است.
جوششیرین یکی از موارد خوب در میان مواد شوینده برای شستن فرش است. همچنین شما میتوانید هرماه کمی جوششیرین روی فرشهای خود بپاشید تا ظاهری تازه و درخشان به آنها ببخشید. صبر کنید تا یک ساعت یا بیشتر این ذرات روی فرش باقیمانده و لکهها و بوهای روغنی را به خود جذب کند. سپس فرش را جارو بکشید تا جوششیرین در بافت فرش باقی نماند.
از بین بردن لکه با مواد شوینده برای شستن فرش
پاک کردن لکهها در زمان تمیز کردن فرش، یکی از بهترین راه برای تمیز کردن لکههای فرش این است که بلافاصله شسته و تمیز شوند. درصورتیکه لکه ایجادشده مرطوب است، آن را با یک دستمالکاغذی، پارچه سفید یا دستمال پارچهای بارنگ ثابت تمیز کنید.
برای تمیز کردن لکههایی که جرم مشخصی دارند، مثل لکه شمع، از لبه یک چاقو یا کاردک استفاده کرده و آن را بهآرامی از فرش جدا کنید. توجه داشته باشید که این کار با فشار یا مالش دادن لکه انجام نشود. در غیر این صورت امکان نفوذ آن به بافت فرش و تثبیت لکه وجود دارد.
استفاده از مواد شوینده برای شستن فرش دو بار در سال
حداقل دو بار در سال باید فرشهای خود را بهصورت اساسی و عمقی شستشو دهید. برای این کار بهتر است از مراحلی که در ادامه شرح داده است، پیروی کنید. همچنین درصورتیکه برای شما امکانپذیر باشد، میتوانید یک بخارشی سنگین اجاره کرده و همراه با شوینده مناسب برای شستن فرش از آن استفاده کنید.
فرش را با شلنگ آب کامل خیس کنید. ترکیب شامپو فرش، پودر دستی و کلر را روی فرش پخشکنید. با فرچه مناسب روی فرش بکشید تا خوب کف کند و تمام کثیفیهای آن از بافت فرش خارج شود. با شلنگ آب، فرش را آبکشی کنید تا تمام کف آن شسته شود. یک پارو را در جهت خواب فرش روی آن بکشید تا آب اضافی در بافت آن باقی نماند و فرش بهآرامی لول کنید.
با لوله کردن هر لایه، پشت آن را نیز آبکشی کرده و در پایان، آن را در سطح شیبداری قرار دهید. پس از خارج شدن آب اضافی فرش، آن را زیر نور آفتاب و در هوای آزاد پهن کنید تا کامل خشک شود.
خشک شدن فرش در هوای آزاد
پس از شستن کامل فرش و تمیز شدن آن، نوبت به مهمترین مرحله یعنی خشککردن فرش میرسد. بهترین راه برای خشککردن این دسته از لوازم پس از شستشو، پهن کردن آنها در هوای آزاد است. صبر کنید تا بهصورت طبیعی فرش شما خشکشده و تمام رطوبت اضافی از بافت آن خارج شود. توجه داشته باشید که پیش از خشک شدن کامل فرش، بههیچعنوان از روی آن عبور نکنید.
تمیز کردن فرش با بخارشوی
طبق روال قبل، ابتدا روی فرش را جارو بکشید تا هیچ ذره اضافی و گرد و غباری روی آن باقی نمانده باشد. همچنین نواحی لکهدار را نیز با توجه به نوع لکه تمیز کنید. مخلوط جوششیرین و نمک را روی فرش پخشکنید. اکنون نوبت به استفاده از بخارشوی می رسد. از بخار آب برای مرطوب کردن فرش و مواد شوینده برای شستن فرش میتوانید، استفاده کنید.
برای این کار بهتر است از سر پاک کن میکروفایبر یا چسب فرش استفاده نمایید. در صورتی که دستگاه شما مخصوص بخارشویی لباس میباشد، آن را در فاصله ای از فرش قرار دهید که بخار بتواند سطح فرش را بهطور کامل مرطوب کند. سپس یک برس اسکراب برداشته و روی فرش بکشید.
در انتها، یک دستمال میکروفیبر خشک را روی فرش بکشید تا گرد و غبار و ذرات اضافی را نیز از روی آن پاک کند. صبر کنید تا فرش کامل خشکشده و سپس روی آنیک دور جاروبرقی بکشید.
سالی چند بار باید فرش را شست؟
بهترین زمان برای تمیز کردن فرش، هفتهای یکبار جارو کشیدن آن است. در صورتی که در منزل خود فرزند کوچک دارید و یا از حیوانات خانگی نگهداری میکنید، این مدتزمان کوتاه تر می شود.
همچنین در صورتی که هر گونه لکه یا کثیفی، مثل لکه جوهر یا لکه چربی، روی فرش شما ایجاد شد، در کوتاهترین زمان ممکن باید نسبت به تمیز کردن آن اقدام نمایید. در غیر این صورت، احتمال تثبیت لکه وجود داشته و کار شما سختتر خواهد شد.
علاوه بر این، حدوداً هر شش ماه یکبار نیز باید نسبت به شستشوی اساسی فرشهای خود اقدام نمایید. این کار را میتوانید خودتان بهصورت مستقل در خانه انجام داده و یا به قالیشوییها واگذار کنید.
سه نکته مهم در خصوص مواد شوینده برای شستن فرش
نکته اولی که باید به آن توجه کنید این است که بههیچوجه از محلول شوینده بیشتر از حد مجاز استفاده نکنید. بسیاری از افراد بهاشتباه فکر میکنند هرچه از مواد شوینده برای شستن فرش بیشتر استفاده کنند، نتیجه بهتری به دست میآورند. این در حالی است که با این کار تنها پاک کردن کفها از روی فرش سختتر میشود.
توجه داشته باشید درصورتیکه کف اضافی از بافت فرش خارج نشود، احتمال پوسیدگی سریعتر بافت فرش وجود دارد. همچنین بعد از خشک شدن فرش، گردوغبار بیشتری به آن جذبشده و سریعتر کثیف میشود.
نکته مهم دیگری که در زمان شستن فرش باید به آن توجه شود، میزان آب مصرفی و رطوبت فرش است. خیس شدن بیشازحد فرش نهتنها باعث دیرتر خشک شدن آن میشود، بلکه میتواند باعث سنگینتر شدن فرش و حتی در مواردی آسیب دیدن بافت آن نیز شود. که در مقالهای در آینده به این موضوع خواهیم پرداخت.
چگونه زردی فرش را بعد از شستوشو از بین ببریم؟
یک ظرف بزرگ را با یک و نیم پارچ آب و دو قاشق غذاخوری سرکه و نمک پرکنید. یکپارچه تمیز را به این محلول آغشته کرده و آب اضافی آن را بگیرید. این پارچه مرطوب را روی ریشههای زرد شده فرش بکشید تا مجدد سفید شده و ضدعفونی شود.
برای تقویت قدرت و عملکرد بهتر این محلول میتوانید از دو قاشق چایخوری جوششیرین بهجای نمک استفاده کنید تا بوی بد آن را نیز بگیرد. پسازاین کار صبر کنید تا فرش و ریشههای آن خشک شود. توجه داشته باشید که تا قبل از خشک شدن آن بههیچعنوان از روی فرش و ریشهها عبور نکنید.
بسیاری از محصولات و مواد شوینده برای شستن فرش میتوانند باعث خشکی پوست شده و نتایج نامطلوبی برای شما به وجود بیاورند. هنگامیکه فرش را میشویید باید از دستکش مناسب استفاده کنید تا دچار حساسیت پوستی نشوید. همچنین درصورتیکه به مواد شوینده یا گردوغبار آلرژی دارید، استفاده از ماسک را در کنار دستکش به خاطر داشته باشید.
همیشه گفتهاند که کار را باید به کاردان سپرد. تمیز کردن فرش نیز از این قاعده مستثنا نیست و بهتر است انجام این کار را به متخصصان این حوزه، یعنی همان قالیشوییها، واگذار کنید.
بااینحال به دلایل مختلف ممکن است قصد داشته باشید که مواد شوینده برای شستن فرش را منزل تهیه کنید و خودتان انجام دهید. در این صورت باید طبق نکات و مواردی که در بالا ذکر شد، عمل کنید تا فرش شما دچار آسیب نشود و برای مدتزمانی طولانی جلوه و سلامت بافت آن حفظ شود.
پایان مطلب/س.آ