سلامت

کم خوابی چه عوارضی دارد؟ تعداد ساعات خواب مناسب برای هر فرد چقدر است؟

ارتباط خواب و سلامت روان یک ارتباط  دو سویه است که طی سال‌های اخیر مورد توجه علم پزشکی قرار گرفته است. بنابراین دانستن پاسخ این سوال که کم خوابی چه عوارضی دارد؟ می‌تواند شما را به آگاهی برساند.

به گزارش پارت نیوز؛ کم خوابی چه عوارضی دارد؟ کم خوابیدن چه تاثیری بر سلامت بدن دارد؟ دلیل کمبود خواب یا بی‌خوابی هر چه باشد روی فرد از نظر روانی و فیزیکی اثر خواهد گذاشت. افراد مبتلا به بی‌خوابی نسبت به افرادی که از نظر خواب مشکل خاصی ندارند از سلامت جسمی و روانی بیشتری برخوردارند.

کمبود خواب چیست؟

قبل از دانستن پاسخ این سوال که کم خوابی چه عوارضی دارد باید معنا و مفهوم کم خوابی را بدانید.  کمبود خواب یا محرومیت از خواب زمانی روی می‌دهد که فرد کمتر از زمان مورد نیاز بدنش، می‌خوابد. آثار کمبود خواب در هر فردی فرق دارد. بچه‌ها و نوجوان‌ها بیشتر از بزرگ‌سال‌ها به خواب نیاز دارند، چون مغز و بدن آن‌ها هنوز در حال رشد است. به همین خاطر، آثار کمبود خواب در بچه‌ها ممکن است شدیدتر باشد یا بیشتر طول بکشد.

کمبود خواب مزمن یا طولانی‌مدت، می‌تواند ریسک دچار شدن به بیماری‌هایی همچون چاقی مفرط، دیابت و بیماری قلبی را هم افزایش بدهد.

کم خوابی چه عوارضی دارد؟

بدن چند ساعت خواب نیاز دارد

این که کم خوابی چه عوارضی دارد و چه تاثیرات نامطلوبی بر جسم و روان می‌گذارد را در ادامه توضیح خواهیم داد. عوارض کم خوابی طیف وسیعی از اثرات نامطلوب بر سلامت جسم و روان را به دنبال خواهد داشت. تاثیر خواب بر سلامتی از مهم‌ترین عوامل اهمیت خواب شبانه است.

خواب به‌عنوان یک نیاز طبیعی برای بدن و ذهن ما اهمیت زیادی دارد و باعث ترمیم و بازسازی بدن، سم‌زدایی از بدن، تقویت سیستم ایمنی، حفظ سلامت روانی و تقویت حافظه و تمرکز، کاهش استرس و افزایش انرژی بدن می‌شود.

عوارض عمومی کمبود خواب در بزرگ‌سالان عبارتند از:

  • خستگی و خواب‌آلودگی طی روز
  • مشکل در تمرکز، هوشیاری و حافظه
  • کاهش تعادل
  • تحریک‌پذیری
  • افزایش اشتها
  • تغییر خلق‌وخو

24 ساعت بی‌خوابی می‌تواند پیامدهای زیر را به‌دنبال داشته باشد:

  • خواب‌آلودگی
  • تحریک‌پذیری
  • مشکل در تمرکز و به‌یادآوری
  • کاهش تعادل
  • اختلال در تصمیم‌گیری
  • مشکل در حافظهٔ کوتاه‌مدت
  • افزایش سطح هورمون‌های استرس، مانند کورتیزول و آدرنالین
  • افزایش سطح قند خون
  • خطر ایجاد تصادف‌های مختلف
  • تنش عضلانی

عوارض کم خوابی در دراز مدت

کم خوابی چه عوارضی دارد؟

کم خوابی چه عوارضی دارد آن هم در دراز مدت؟! اگر در طول چندین هفته یا ماه دچار بدخوابی، کم خوابی یا بی‌خوابی باشید، ممکن است درگیر عوارض زیر شوید:

کم‌خوابی تمرکز و قدرت تفکر را دچار مشکل می‌کند، روی عملکرد کاری تاثیر می‌گذارد و توانایی فردی برای انجام همزمان کارها را کاهش می‌دهد؛ هم‌چنین وقتی به اندازه کافی نمی‌خوابیم، گرفتن تصمیمات دشوار برایمان سخت می‌شود و بیشتر مرتکب اشتباه می‌شویم.

کم‌خوابی باعث می‌شود در هنگام رانندگی واکنش به موقعی نداشته باشیم. مثلا هنگام ترمز ناگهانی ماشین جلویی یا آمدن چیزی وسط جاده، امکان تمرکز و تغییر جهت سریع را از فرد سلب می‌کند.

کم‌خوابی باعث پرخوری و ولع می‌شود. هورمونی که پیام گرسنگی را به مغز می‌فرستد با کمبود خواب دچار اختلال می‌شود و اشتهای غیرقابل کنترلی به وجود می‌آورد. هم‌چنین، هورمونی که خبر سیری را منتقل می‌کند با کمبود خواب مختل می‌شود. همین اشتهای کاذب باعث پرخوری و اضافه وزن می‌شود و ما را به سمت غذاهای ناسالم سوق می‌دهد.

کم‌خوابی باعث انباشت چربی در بدن می‌شود که به دلیل زیاد شدن ترشح هورمون کورتیزول است. کورتیزول همان هورمون استرس است که به دنبال بی‌خوابی سبب تجمع چربی در بدن می‌شود.

با کم‌خوابی بیشتر در معرض ابتلا به سرماخوردگی خواهید بود. محققان می‌گویند افرادی که شب‌ها کمتر از 6 ساعت می‌خوابند، نسبت به کسانی که خواب بیشتری دارند، بیشتر دچار بیماری می‌شوند.

کم‌خوابی سبب افزایش ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع 2 می‌شود. البته محققان می‌گویند زندگی پرمشغله ما باعث کم‌خوابی می‌شود. هر روز با استرس زیادی مواجهیم، ساعات زیادی را مقابل لوازم الکترونیکی می‌نشینیم و فعالیت بدنی کمی داریم که تمام این موارد باعث کاهش کیفیت خواب می‌شود.

چند ساعت خواب کافی است ؟

چند ساعت خواب برانی بدن کافی است؟

یکی از سوالاتی که در ذهن بیشتر والدین شکل می‌گیرد این است که کم خوابی چه عوارضی دارد و چند ساعت خواب کافی است تا از عوارض کم خوابی در امان بمانیم. عوارض کم خوابی در هر فرد با مدت زمان مورد نیاز او برای خواب متفاوت است. میزان خواب مورد نیاز بسته به سن، تفاوت‌های فردی و عوامل سبک زندگی متفاوت است. چند دستورالعمل کلی برای میزان توصیه‌شده خواب در ادامه می‌آید:

– نوزادان (۳-۰ ماه): ۱۴-۱۷  ساعت

– نوزادان (۴-۱۱ ماه): ۱۲-۱۵ ساعت

– کودکان نوپا (۱-۲ سال): ۱۱-۱۴  ساعت

– پیش دبستانی (۳-۵  سال): ۱۰-۱۳  ساعت

– کودکان در سن مدرسه (۶-۱۳ سال): ۹-۱۱ ساعت

– نوجوانان (۱۴-۱۷ سال): ۸-۱۰ ساعت

– بزرگسالان (۱۸-۶۴ سال): ۷-۹ ساعت

– افراد مسن (۶۵ سال و بالاتر): ۷-۸ ساعت

مهم است که به بدن خود گوش دهید و به احساس خود در طول روز توجه کنید. اگر به طور مداوم احساس خستگی و کلافگی می‌کنید، ممکن است نشان دهنده این باشد که به اندازه کافی نمی‌خوابید.

ساعات خواب مناسب چقدر است؟

اگر می‌خواهید بدانید کم خوابی چه عوارضی دارد و به سلامت شما چه آسیبی می‌رساند  به افرادی که کم خواب هستند توجه کنید و رفتار  و اعمال آن‌ها را زیر نظر داشته باشید. به خاطر داشته باشید که کیفیت خواب نیز به اندازه کمیت آن مهم است.

حتی اگر طبق ساعات توصیه شده برای گروه سنی خود بخوابید اما خواب شما سبک باشد و با هر صدایی از خواب بپرید و خوابتان به مرحله خواب عمیق نرسد احساس شادابی و بهبودی خواب کافی در شما ایجاد نخواهد شد.

بهترین ساعت خواب شب

کم خوابی چه عوارضی دارد و بهترین زمان برای خواب چه ساعتی است. بهترین زمان برای خواب شبانه بسته به ترجیحات فردی، برنامه کاری و عوامل سبک زندگی متفاوت است. بااین‌حال، به‌طورکلی توصیه می‌شود که برنامه خواب ثابتی داشته باشید و خواب کافی در طول شب را در اولویت قرار دهید.

هر شب در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و روز بعد در یک ساعت مشخص از خواب بیدار می‌شوند، حتی در آخر هفته‌ها مفید است. برنامه منظم خواب به تنظیم ساعت داخلی بدن و ارتقای کیفیت خواب کمک می‌کند. زمان ایده‌آل رفتن به تختخواب برای بزرگسالان بین ۱۰ تا ۱۲ شب است، اگرچه ترجیحات فردی ممکن است متفاوت باشد. تعداد ساعات خواب مناسب نیز چنانکه پیشتر اشاره شد، از ۷ تا ۹ ساعت برای بزرگسالان متغیر است.

علاوه بر این، فراهم کردن شرایطی که شما را برای خواب شب آماده کند، بسیار کمک کننده خواهد بود و شما را از عوارض کم‌خوابی دور نگه خواهد داشت. از ساعت ۱۰ شب به بعد، از فعالیت‌های هیجان‌آور برای مغز احتراز کنید، در معرض نمایشگرهای الکترونیکی از قبیل موبایل و لپ تاپ قرار نگیرید و اگر علاقه‌مندید از تکنیک‌های آرامش بخش مانند تنفس عمیق یا مدیتیشن کمک بگیرید.

سخن پایانی

در این مطلب به این سوال که کم خوابی چه عوارضی دارد پرداختیم. توجه داشته باشید که یافتن بهترین زمان برای خوابیدن در شب بستگی به این دارد که چه چیزی برای نیازهای فردی و سبک زندگی شما مناسب است. آزمایش برنامه‌ها و روال‌های خواب مختلف می‌تواند به شما کمک کند تا زمان خواب مطلوب خود را پیدا کنید و با داشتن خواب کافی و عمیق از عوارض کم خوابی برکنار بمانید.

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x