موفقیت

15 عادت مطالعه موثر؛ قدم به قدم تا نمره عالی 

عادت مطالعه موثر بر روند تحصیلی شما بسیار تاثیر گذار است و باعث می شود تا شما همیشه در اوج باشید. بنابراین 11 عادتی که در زیر معرفی می کنیم را جدی بگیرید. 

به گزارش پارت نیوز؛ عادت مطالعه موثر می تواند شامل: پیدا کردن یک مکان آرام برای مطالعه، استراحت کردن، تعیین اهداف و شرکت در آزمون‌های آزمایشی باشد. که این موارد کاملا تایید شده اند و ما به شما تضمین می دهیم که با انجام کارهای زیر نتیجه ای مطلوب دریافت خواهید کرد.

15 عادت مطالعه موثر

هر کسی می‌تواند عادت‌های مطالعه‌ی خوبی را در خود ایجاد کند تا مطالعه را مؤثرتر، کارآمدتر و لذت‌بخش‌تر کند. یک راه عالی برای شروع این است که با یک یا دو عادت جدید کوچک شروع کنید و کم‌کم به سمت تغییرات بزرگ‌تر پیش بروید. همچنین تعیین اهداف واقع‌بینانه و قابل دستیابی برای خودتان مهم است.

این ۱۱ نکته می‌تواند به شما کمک کند تا از ساعات مطالعه خود بهره بیشتری ببرید. این ایده‌ها را برای بهبود عادات مطالعه خود امتحان کنید:

۱. مکان مناسبی برای مطالعه پیدا کنید

پیدا کردن یک مکان خوب برای مطالعه یکی از مهمترین عناصر مطالعه خوب است. به دنبال مکانی با حداقل عوامل حواس پرتی و محیطی باشید که احساس می‌کنید می‌توانید در آن تمرکز کنید.

یک مدرسه یا کتابخانه عمومی، یک کافی‌شاپ یا گوشه‌ای آرام از خانه‌تان، همگی می‌توانند مکان‌های خوبی برای شروع باشند و شما می‌توانید برای یافتن بهترین محیط مطالعه برای خودتان، آزمایش کنید.

۲. عوامل حواس‌پرتی را به حداقل برسانید

انتخاب یک مکان خوب برای مطالعه می‌تواند اولین قدم برای حفظ تمرکز روی کارتان باشد. اما فارغ از اینکه کجا را برای کار انتخاب کنید، با انواع مختلفی از عوامل حواس‌پرتی مواجه خواهید شد. برخی از نکات برای به حداقل رساندن این عوامل حواس‌پرتی عبارتند از:

وای‌فای خود را خاموش کنید: اگر در حال کار با کامپیوتر هستید و به وای‌فای خود نیازی ندارید، سعی کنید آن را خاموش کنید. این کار می‌تواند از سرگردانی ناخواسته شما در بخش‌های حواس‌پرت‌کننده اینترنت جلوگیری کند.

مراقب تلفن همراه خود باشید: اگر متوجه شدید که حواستان به تلفن همراهتان پرت می‌شود، می‌توانید اقداماتی را برای به حداقل رساندن این مزاحمت انجام دهید. خاموش کردن اعلان‌ها، قرار دادن تلفن همراه در کیف یا دادن آن به یک دوست برای جلوگیری از چک کردن بیش از حد آن می‌تواند به شما در حفظ تمرکز کمک کند.

با یک دوست درس بخوانید: گاهی اوقات درس خواندن با یک یا دو دوست، چه روی یک موضوع مشترک کار کنید و چه نکنید، می‌تواند به شما کمک کند تا مسئولیت‌پذیر و متمرکز بمانید. مطمئن شوید که هر دوی شما در مورد درس خواندن و جلوگیری از حواس‌پرتی یکدیگر، حداقل تا زمان استراحت، اتفاق نظر دارید.

۳. بهترین میزان زمان مطالعه را تعیین کنید

وقتی بهترین زمان مطالعه را تعیین کردید، می‌توانید استراحت‌هایی را برنامه‌ریزی کنید. استراحت‌های عمدی با بهبود حافظه، افزایش توجه و افزایش انرژی مرتبط دانسته شده‌اند. یک روش رایج این است که حدود ۵۰ دقیقه کار کنید، سپس ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به خودتان استراحت دهید. چند راه برای استراحت دادن به خودتان که جز عادت مطالعه موثر هستند عبارتند از:

  • کمی پیاده‌روی کنید.
  • به یک آهنگ روحیه‌بخش گوش دهید.
  • با یک دوست استراحت کنید.
  • کشش.
  • مدیتیشن کنید.
  • از فضای ذهنی خود خارج شوید و خیال‌پردازی کنید.
  • یک میان وعده بخورید.
  • دوش بگیر.
  • میز یا اتاق خود را تمیز کنید.

۴. بین مطالعه‌تان فاصله بگذارید

فشرده کردن تمام مطالب مطالعه ممکن است به شما کمک کند در امتحان نمره بهتری بگیرید، اما مطالعات نشان می‌دهد که فاصله‌گذاری بین جلسات مطالعه در یک دوره زمانی طولانی‌تر می‌تواند به شما در حفظ مطالبی که یاد می‌گیرید کمک کند.

حفظ مطالبی که یاد گرفته‌اید (و کاهش استرس در فصل امتحانات) مستلزم جلسات مطالعه‌ی منظم و با فاصله‌ی زمانی مناسب است. به جای اینکه مطالعه خود را قبل از امتحان نگه دارید، هفته‌ای یک بار مطالبی را که یاد گرفته‌اید، به طور خلاصه مرور کنید.

اگر برای امتحان درس می‌خوانید، مطالعه خود را تا چند هفته (یا حتی چند ماه، بسته به آزمون) قبل از روز امتحان فاصله دهید. این می‌تواند به شما کمک کند تا اطلاعات را در درازمدت به خاطر بسپارید.

۵. برای هر جلسه، اهداف مطالعه تعیین کنید

برای هر جلسه مطالعه‌ای که دارید، اهداف مطالعه تعیین کنید. این اهداف می‌توانند مبتنی بر زمان یا محتوا باشند. برای مثال، ممکن است هدف شما مطالعه دو ساعت یا مرور سه فصل از کتاب درسی‌تان – یا هر دو – باشد.

اگر به اندازه‌ای که برنامه‌ریزی کرده بودید، مطالب را مطالعه نکردید، با خودتان مهربان باشید؛ گاهی اوقات مطالعه می‌تواند بیشتر از حد انتظار طول بکشد. به استراحت‌های با فاصله زمانی مناسب ادامه دهید و یک جلسه مطالعه دیگر برنامه‌ریزی کنید.

۶. برای عادت مطالعه موثر؛ به خودتان پاداش دهید

تحقیقاتی که به دهه 1960 برمی‌گردد نشان می‌دهد که پاداش دادن به خودتان با خوراکی‌ها “رشوه دادن” به خودتان می‌تواند به شما کمک کند تا با قول دادن به خودتان در مورد چیزی که می‌خواهید، وظایفی را که نمی‌خواهید انجام دهید، انجام دهید.

به خودتان بگویید که اگر بخشی را که می‌خواستید تمام کنید، یک پاداش کوچک دریافت خواهید کرد، یا شاید اگر یک روز مطالعه‌ی مفید داشته باشید، یک پاداش بزرگتر، می‌تواند انگیزه‌ی خوبی برای رسیدن به هدفتان باشد.

پاداش‌های کوچک می‌توانند یک آب‌نبات، یک نوشیدنی گرم از کافی‌شاپ مورد علاقه‌تان، یک بازی سریع به انتخاب خودتان یا یک قسمت کوتاه از یک برنامه تلویزیونی باشند.

پاداش‌های بزرگتر برای یک روز طولانی درس خواندن یا انجام دادن امتحان می‌تواند شامل خوردن غذای مورد علاقه‌تان، گذراندن وقت با دوستان برای استراحت یا اختصاص دادن وقت برای فعالیت مورد علاقه‌تان باشد.

۷. با یک گروه مطالعه کنید

برای عادت مطالعه موثر؛ تشکیل یک گروه مطالعه مزایای متعددی دارد. اعضای گروه می‌توانند به یکدیگر در حل مشکلات دشوار کمک کنند، یکدیگر را تشویق کنند، یکدیگر را در قبال اهداف مطالعه مسئول بدانند، دیدگاه‌های متفاوتی ارائه دهند و مطالعه را لذت‌بخش‌تر کنند. حتی توضیح مفاهیم دشوار برای دیگران می‌تواند به درک و حفظ مطالب کمک کند.

اگر جلسه مطالعه گروهی دارید، هدفی را تعیین کنید که گروه برای رسیدن به آن تلاش کند و مانند مطالعه انفرادی، استراحت‌های دوره‌ای داشته باشید.

۸. در آزمون‌های آزمایشی شرکت کنید

آزمون‌ها و تمرین‌های آزمایشی مدت‌هاست که به عنوان ابزارهای مفیدی برای کمک به دانش‌آموزان در یادگیری و حفظ اطلاعات دیده می‌شوند. علاوه بر آشکار کردن شکاف‌های دانش و کاهش اضطراب امتحان، امتحان دادن باعث می‌شود اطلاعات را از حافظه بازیابی کنیم. روشی قدرتمند و مبتنی بر مطالعه برای حفظ اطلاعاتی که آموخته‌ایم.

  •  روش‌های زیر را امتحان کنید:
  • فلش کارت درست کنید.
  • سوالات خودتان را بنویسید.
  • سوالات تمرینی را به صورت آنلاین جستجو کنید.
  • از یک دوست بخواهید از شما امتحان بگیرد.

۹. برای عادت مطالعه موثر؛ از کلمات خودتان استفاده کنید

بیان یک ایده با کلمات خودتان، درک شما از موضوع را افزایش می‌دهد و به مغز شما کمک می‌کند تا اطلاعات را به خاطر بسپارد. پس از خواندن بخشی از متن، نکات مهم را با بازنویسی خلاصه کنید.

۱۰. درخواست کمک کنید

ممکن است در یک مسئله گیر کنید یا نتوانید توضیح موجود در کتاب درسی را بفهمید. کسی که می‌تواند با شما در حل مسئله همراه شود، می‌تواند توضیح تازه‌ای که نیاز دارید را ارائه دهد.

برای یافتن راه‌های جدید برای فهمیدن اینکه در چه چیزی گیر کرده‌اید، به معلم یا استاد، دستیار آموزشی، دوست یا عضو گروه مطالعه خود مراجعه کنید. احساس می‌کنید می‌توانید از طریق یک موضوع از راهنمایی دیگران بهره‌مند شوید؟ به دنبال یک معلم خصوصی باشید.

۱۱. مراقب خودت باش

مغز شما یک عضو حیاتی است، با مراقبت از خودتان از آن مراقبت کنید. به طور منظم ورزش کنید، خوب غذا بخورید، آب کافی بنوشید، خوب بخوابید و از سلامت روان خود مراقبت کنید.

خواب: خواب منظم و مداوم می‌تواند عملکرد شناختی را افزایش دهد، از جمله به شما کمک می‌کند تا توجه بهتری داشته باشید و در امتحانات بهتر عمل کنید. نیاز هر فرد به خواب متفاوت است، اما افراد معمولاً به هفت تا هشت و نیم ساعت خواب در شب نیاز دارند. به علاوه، خواب بیشتر می‌تواند شما را شادتر کند و به زندگی اجتماعی شما سود برساند.

غذا: سعی کنید میوه‌ها، سبزیجات، منابع گیاهی پروتئین، آجیل و روغن‌های غیراشباع مانند روغن زیتون را در رژیم غذایی خود بگنجانید، که همه اینها با عملکرد شناختی بهتر مرتبط هستند.

ورزش: ورزش اکسیژن را به بخشی از مغز که مسئول تفکر است می‌رساند، رشد سلول‌های عصبی جدید را تشویق می‌کند و ارتباطات سلول‌های مغزی را افزایش می‌دهد.

این باعث می‌شود مغزها نوروپلاستیسیته‌تر و کارآمدتر باشند – به علاوه، مزایای سلامتی دیگری مانند کاهش فشار خون، کاهش استرس روانی و کنترل وزن را به همراه دارد.

سلامت روان: سلامت روان مهم است زیرا به ما کمک می‌کند تا با استرس کنار بیاییم، روابط خود را با دیگران بهبود بخشیم، به ما این امکان را می‌دهد که زندگی معنادارتری داشته باشیم و در کار خود پربارتر باشیم.

ورزش کردن، خوب غذا خوردن و خواب خوب می‌تواند سلامت روان ما را تقویت کند. اما می‌توانید از راه‌های دیگری برای تقویت قدرت ذهن استفاده کنید، مانند ارتباط با دیگران، تمرین قدردانی، مدیتیشن و ایجاد حس معنا در زندگی.

12. مطالعه فعال داشته باشید

  • یک راهنمای مطالعه بر اساس موضوع ایجاد کنید: سوالات و مسائل را طرح کنید و پاسخ‌های کامل بنویسید. آزمون خودتان را ایجاد کنید.
  • معلم شوید: اطلاعات را با صدای بلند و به زبان خودتان بگویید، انگار که مربی هستید و مفاهیم را به کلاس تدریس می‌کنید.
  • مثال‌هایی بیاورید که با تجربیات خودتان مرتبط باشند.
  • نقشه‌های مفهومی یا نمودارهایی ایجاد کنید که مطالب را توضیح دهند.
  • نمادهایی را توسعه دهید که مفاهیم را نشان دهند.
  • برای کلاس‌های غیر فنی (مثلاً انگلیسی، تاریخ، روانشناسی)، ایده‌های اصلی را مشخص کنید تا بتوانید آنها را توضیح دهید، با هم مقایسه کنید و دوباره ارزیابی کنید.
  • برای کلاس‌های فنی، مسائل را حل کنید و مراحل و دلیل مؤثر بودن آنها را توضیح دهید.
  • مطالعه از نظر سوال، شواهد و نتیجه‌گیری: سوالی که مدرس/نویسنده مطرح می‌کند چیست؟ شواهدی که ارائه می‌دهند چیست؟ نتیجه‌گیری چیست؟

13. چرخه مطالعه را درک کنید

چرخه مطالعه، که توسط فرانک کریست تدوین شده است، بخش‌های مختلف مطالعه را تجزیه و تحلیل می‌کند: پیش‌نمایش، حضور در کلاس، مرور، مطالعه و بررسی درک مطلب. اگرچه هر مرحله ممکن است در یک نگاه واضح به نظر برسد، اما اغلب دانش‌آموزان سعی می‌کنند از میانبرها استفاده کنند و فرصت‌های یادگیری خوب را از دست می‌دهند.

برای مثال، ممکن است از مطالعه‌ی قبل از کلاس صرف نظر کنید زیرا استاد همان مطالب را در کلاس ارائه می‌دهد؛ با این کار، فرصت کلیدی برای یادگیری به روش‌های مختلف (خواندن و گوش دادن) و بهره‌مندی از تکرار و تمرین توزیع‌شده (به شماره ۳ در زیر مراجعه کنید) را که هم از مطالعه‌ی قبل از کلاس و هم از حضور در کلاس به دست خواهید آورد، از دست می‌دهید.

درک اهمیت تمام مراحل این چرخه به شما کمک می‌کند تا مطمئن شوید فرصت‌های یادگیری مؤثر را از دست نمی‌دهید.

14. فاصله گذاری خوب است

یکی از موثرترین استراتژی‌های یادگیری، «تمرین توزیع‌شده» است. یعنی مطالعه خود را در چندین دوره زمانی کوتاه در طول چند روز و هفته تقسیم کنید (نیوپورت، ۲۰۰۷). موثرترین روش این است که هر روز مدت کوتاهی را روی هر کلاس کار کنید.

کل زمان صرف شده برای مطالعه، معادل (یا کمتر) یک یا دو جلسه ماراتن کتابخانه خواهد بود، اما اطلاعات را عمیق‌تر یاد خواهید گرفت و مطالب بیشتری را برای درازمدت به خاطر خواهید سپرد که به شما کمک می‌کند در امتحان نهایی نمره عالی بگیرید.

نکته مهم این است که چگونه از زمان مطالعه خود استفاده می‌کنید، نه اینکه چه مدت مطالعه می‌کنید. جلسات طولانی مطالعه منجر به عدم تمرکز و در نتیجه عدم یادگیری و حفظ مطالب می‌شود.

برای اینکه بتوانید مطالعه را در دوره‌های کوتاه مدت در طول چند روز و هفته پخش کنید، باید برنامه خود را کنترل کنید. داشتن لیستی از کارهایی که باید روزانه انجام دهید به شما کمک می‌کند تا جلسات مطالعه فعال و منظمی را برای هر کلاس در نظر بگیرید.

سعی کنید هر روز برای هر کلاس کاری انجام دهید. در مورد مدت زمانی که برای هر کار در نظر دارید، دقیق و واقع‌بین باشید. نباید تعداد کارهایی که در لیست خود دارید از تعداد کارهایی که می‌توانید به طور منطقی در طول روز انجام دهید، بیشتر باشد.

برای مثال، ممکن است در درس ریاضی به جای اینکه همه مسائل را یک ساعت قبل از کلاس حل کنید، هر روز چند مسئله حل کنید. در درس تاریخ، می‌توانید هر روز ۱۵ تا ۲۰ دقیقه را به طور فعال صرف مطالعه یادداشت‌های کلاسی خود کنید.

بنابراین، زمان مطالعه شما ممکن است همچنان به همان اندازه باشد، اما به جای اینکه فقط برای یک کلاس آماده شوید، برای همه کلاس‌هایتان در بازه‌های زمانی کوتاه آماده خواهید شد. این به تمرکز، تسلط بر کار و حفظ اطلاعات کمک می‌کند.

15. خوب است که قوی باشیم

همه درس خواندن‌ها مثل هم نیستند. اگر فشرده درس بخوانید، موفقیت بیشتری کسب خواهید کرد. جلسات مطالعه فشرده کوتاه هستند و به شما این امکان را می‌دهند که کار را با حداقل تلاش هدر رفته انجام دهید. زمان‌های مطالعه کوتاه‌تر و فشرده‌تر از مطالعه طولانی مدت مؤثرتر هستند.

در واقع، یکی از موثرترین استراتژی‌های مطالعه، توزیع مطالعه در طول جلسات متعدد است. جلسات مطالعه فشرده می‌توانند ۳۰ یا ۴۵ دقیقه طول بکشند و شامل استراتژی‌های مطالعه فعال باشند.

برای مثال، خودآزمایی یک استراتژی مطالعه فعال است که شدت مطالعه و کارایی یادگیری را بهبود می‌بخشد. با این حال، برنامه‌ریزی برای صرف ساعت‌ها وقت برای خودآزمایی در پایان جلسه، احتمالاً باعث حواس‌پرتی و از دست دادن توجه شما می‌شود.

انتهای مطلب/آ.ع

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x