به گزارش پارت نیوز؛ برخی از افراد حیوان آزاری را عملی ناپسند میدانند و علاقه زیادی به حیوانات دارند بهطوریکه از آنها مانند فرزندشان مراقبت و رسیدگی میکنند. اما برخی دیگر از افراد حیوانات را مورد اذیت و آزار قرار میدهند. حال سوالی که مطرح میشود آن است که آیا حیوانآزاری در ایران جرم است؟ و اگر جرم به حساب میآید طبق قانون چه مجازاتی دارد؟
فهرست
عوامل روانی موثر در حیوان آزاری
عوامل روانی موثر در اذیت و آزار حیوانات میتواند با توجه شرایط زندگی افراد مختلف متفاوت باشد. حیوان آزاری یا ZOO SADISM اصطلاحی است که در روانشناسی برای آزار و اذیت حیوانات اهلی و غیر اهلی به کار برده میشود.
کارشناسان علوم رفتاری و روانشناسی اعتقاد دارند که آزار حیوانات میتواند نشانه بدی از رفتارهای خشن و جنون آمیز دیگر آزاری یا سادیسم باشد که از زمان کودکی به مرور در ذهن کودکان شکلگرفته و باعث میشود آنها در آینده رفتار نابهنجاری را نسبت به حیوانات یا موجودات ضعیفتر از خود در پیش گیرند.
معمولاً انسانهای سالم و کسانی که از نظر روانی در شرایط متعادلی قرار دارند از کشتن یا آزار و اذیت موجودات زنده دیگر احساس لذت نمیکنند اما افرادی که از نظر روانی دچار نابهنجاریهای عمیقی هستند از آزار و اذیت دیگران بخصوص حیوانات و موجوداتی که از آنها ضعیفتر هستند لذت برده و این کار را دوست دارند.
از تاثیرات مهمی که حیوان آزاری بر روی شخصیت افراد مختلف میتواند داشته باشد وخامت حال و عدم سلامت روحی و روانی فرد است.
آزار و اذیت و کم ارزش جلوه کردن جان حیوانات در نظر چنین افرادی میتواند باعث کم اهمیت شدن سلامت و جان انسان ها شده و شرایطی در آینده برای این افراد به وجود بیاورد که بدون هیچ گونه ناراحتی انسان های دیگر را آزار و اذیت کرده و حتی به قتل برسانند.
داشتن سابقه قبلی در صدمه زدن به حیوانات باعث می شود چنین افرادی احساسات و عواطف قلبی خود را از دست داده و به موجوداتی سنگ دل و هراس انگیز تبدیل شوند که هیچ گونه معیار و ملاک عقلی برای کنترل رفتار و اعمال خود به جز لذت بردن از آزار و اذیت موجودات دیگر ندارد.
کارشناسان روانشناسی معتقدند صدمه زدن و آزار حیوانات در همه جایی دنیا نشانه ای از اختلال روانی است. بر این اساس حیوان آزاری در کشورهای غربی به عنوان یک اختلال روانی در نظر گرفته می شود و کسانی که این کار را انجام دهند به عنوان یک بیمار شناخته می شود.
پدیده آزار و اذیت حیوانات در جامعه ایران در گذشته یا حال به صورت کم و زیاد وجود داشته و تغییری در کیفیت آن طی سال های متمادی ایجاد نشده است. پدیده آزار و اذیت حیوانات یا حیوان آزاری نشان دهنده آن است که فرد آزار دهنده زمینه های شخصیتی ضد اجتماعی دارد و اگر این موضوع در دوران نوجوانی فرد دیده شود نشان دهنده اختلالی به نام اختلال سلوک می باشد.
معمولاً افرادی که دچار یک چنین اختلال شخصیتی هستند اگر در شرایطی قرار گیرند که باعث شود بیماری های روحی و روانی در آنها گسترش پیدا کرده و تعمیق پیدا کند می تواند زمینه را برای بزهکاری در آن ها فراهم نماید. پزشکان معتقدند که پایین بودن سطح سرتونین و قند خون از عواملی هستند که می توانند در اختلال شخصیت افراد موثر باشند.
معمولا این دسته از افراد دارای خلق و خوی پرخاشگرانه ای هستند و وقتی سرتونین بدن آنها بیش از اندازه افت کند ممکن است رفتار خشونت آمیز و وحشیانه ای را از خود بروز دهند. به شکلی که این رفتارها نمی تواند با انتقال های عصبی، هورمونی و یک سری از مسائل جسمی بی ارتباط باشد.
باید به این نکته توجه داشت که مشکلات روان شناختی به این حد محدود نمی شود و خیلی از افرادی که اقدام به حیوان آزاری می کنند ممکن است خودشان زمینه های قبلی از قرار گرفتن در معرض آزار و اذیت دیگر را داشته باشند.
معمولا اختلال شخصیتی زمانی به سمت حیوان آزاری هدایت می شود که شرایط زندگی فرد طوری باشد که با حیوانات مختلف در ارتباط باشد. اما اگر شرایط زندگی آن ها طور باشد که با حیوانات مختلف در ارتباط نباشند ممکن است این اختلال شخصیت به اشکال دیگری مثل آزار و اذیت کردن افراد دیگر یا خود آزاری بروز کند.
مجازات حیوان آزاری
مجازات این عمل بیرحمانه در قانون مجازات اسلامی بیان شده است. طبق قانون حیوانات هم مانند انسان از حق حیات، درمان، آرامش، زیست جمعی و پرهیز از نسلکشی برخوردارند؛ بنابراین حق خوری از آنها به منزله نقض حقوق حیوانات به شمار میرود.
در ایران، حیوان آزاری تحت قوانین و مقررات مختلف قابلپیگیری و مجازات است. در سال ۱۳۹۲، قانون حفاظت و دفاع از حیوانات وارد قوانین کشور شد که به طور صریح حیوانات را از آسیب و آزار محافظت میکند. طبق این قانون، مجازات آزار و اذیت حیوانات شامل موارد زیر میشوند:
مجازات: در قانون مجازات اسلامی آمده است که هر شخص خلاف مقررات و بدون مجوز قانونی اقدام به حیوان آزاری علیالخصوص شکار یا صید حیوانات یا جانوران حفاظت شده کند به حبس از ۲ تا ۱۰ سال محکوم میشود.
علاوه بر حبس از ۲ تا ۱۰ سال حیوان آزاری مجازات دیگری هم دارد و بر اساس آن هر شخص بهعمد و بدون ضرورت حیوانات حلالگوشت متعلق به دیگری یا حیواناتی که شکار آنها توسط دولت ممنوع است را بکشد یا مسموم و تلف یا ناقص کند، به حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه یا جزای نقدی از یکمیلیون و ۵۰۰ هزار ریال تا ۳ میلیون ریال محکوم خواهد شد.
تجارت غیرقانونی حیوانات: قانون حفاظت و دفاع از حیوانات، تجارت غیرقانونی حیوانات را نیز ممنوع و جرم قرار میدهد. افرادی که در کسبوکارهای غیرقانونی حیوانات شرکت میکنند، میتوانند مجازات مالی و حبس را تحمل کنند.
حمله به حیوانات وحشی: همچنین، در صورت حمله به حیوانات وحشی که شامل حیواناتی مانند ببر، شیر و گرگ میشود، مجازات سنگینتری تعیین میشود. این مجازات ممکن است شامل جریمه مالی و حبس تا چند سال باشد.
عوامل فرهنگی در حیوان آزاری
عوامل فرهنگی در این رفتار ناپسند و چگونگی رفتار با موجودات دیگر میتواند بسیار تاثیر گذار باشد. حیوان آزاری از مصادیق بارز کنشهای انحرافی در جامعه است که به مرور در اثر تربیت و هنجارهای غلط در افراد جامعه شکل میگیرد.
به دلیل اهمیت فرهنگ و اخلاق زیستمحیطی در کشورهای پیشرفته برای آزار و اذیت حیوانات جرم انگاری شده است و مجازاتی برای مرتکبین آن با توجه به نوع جرم در نظر گرفته شده است.
خیلی از کارشناسان معتقدند خشونتهایی که بر ضد حیوانات مختلف اعمال میشود در صورتی که بهموقع پیگیری و درمان نشود میتواند منجر به فجایع انسانی شده و خشونت و ناامنی را در همه ارکان و شئون جامعه گسترش دهد.
فقدان قوانین مشخص و بازدارنده میتواند از دلایل گسترش فرهنگ حیوان آزاری در میان افراد جامعه باشد لذا قبل از انجام هر کاری دستگاههای قانونگذار میبایست برای جلوگیری از گسترش این فرهنگ غلط قوانینی بازدارنده تصویب و اجرا کند.
چگونگی رفتار افراد جامعه با حیوانات اکتسابی و تربیتی است اما اگر به شکل واقع بینانه به آن توجه شود میتواند نشاندهنده توسعه یافتگی اجتماعی و فرهنگی یک جامعه باشد. لذا برخی از الگوهای رفتاری و تربیتی میبایست از دوران کودکی در افراد جامعه پایهگذاری و نهادینه شود تا افراد در دوران جوانی و پس از آن بتوانند رفتار فرهنگی مناسب و قانونمندی را از خود نشان دهند.
هرچند قانونگذار علاوه بر قانون شکار و صید در ماده ۶۷۹ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مسموم کردن، کشتن، ناقص یا تلف کردن حیوانات حلالگوشت متعلق به دیگران یا حیواناتی که شکار آنها توسط دولت ممنوع اعلام شده است را جرم انگاری کرده و برای مرتکبین این چنین رفتاری متناسب با نوع جرم، مجازات حبس یا جریمه نقدی در نظر گرفته است.
اما باید به این نکته توجه داشت که مجازات تعیین حبس بین ۹۱ روز تا ۶ ماه یا جریمه نقدی از یکصد و پنجاه هزار تومان تا سیصد هزار تومان نمیتواند از بازدارندگی لازم برای جلوگیری از تبدیل این نوع رفتارها به یک فرهنگ غالب و خشونت طلب در جامعه برخوردار باشد.
همچنین در ماده۶۸۰ همان قانون آمده است ست که هر کس بر خلاف مقررات و بدون مجوزهای قانونی لازم اقدام به شکار یا صید حیوانات و جانوران وحشی حفاظت شده نمایند به حبس از سه ماه تا سه سال و یا پرداخت جزای نقدی از یک و نیم میلیون ریال تا هجده میلیون ریال محکوم میشوند.
اما باید توجه داشت مقررات و قوانینی که قانونگذار برای حفاظت از حیوانات در نظر گرفته است صرفا حیوانات حلال گوشت را در بر میگیرد که متعلق به دیگران هستند یا جانوران و حیواناتی که جزء حیوانات حفاظت شده محسوب میشوند.
حیوان آزاری چند سال زندان دارد؟
همانطور که گفته شد مدت زمان حبس برای جرم آزار و اذیت حیوانات از 2 تا 10 سال میباشد.
مجازات نقدی حیوان آزاری چقدر است؟
جزای نقدی این جرم از یکمیلیون و ۵۰۰ هزار ریال تا ۳ میلیون ریال محکوم خواهد بود.
انتهای مطلب