شهر

چگونه با حیوانات خیابانی رفتار کنیم؟

در شهر تهران بیشتر از هر حیوانی گربه‌های خیابانی به چشم می‌خورند، اما در تمامی شهرها به این صورت نیست و حیوانات خیابانی مختلفی در هر شهر وجود دارد.

به گزارش پارت نیوز؛ محبت به حیوانات خیابانی و خانگی یکی از کارهایی است که انسان های علاقه مند به آن ها انجام می دهند. آن ها همیشه دوست دارند با حیوانات مهربان باشند و با آن ها زندگی کنند. این در حالی است که هر کسی به یک حیوان خاصی علاقه دارد ولی این به آن معنی نیست که از حیوانات دیگر بد شان بیاید بلکه تنها علاقه آن ها به نگهداری از یک حیوان خاص می باشد.

در هر کجا از دنیا این علاقه مندی ها در میان مردم وجود دارد و آن ها هر کدام حیوانی خاص را پرورش می دهند و آن ها را بزرگ می کنند. در ادامه بیشتر می خواهیم با این محبت ها با انواع حیوانات خانگی و خیابانی آشنا شویم پس با ما همراه باشید.

حیوانات خیابانی چه مشکلاتی ایجاد می‌کنند؟

گربه‌های خیابانی به‌خواست خودشان در خیابان‌ها زندگی نمی‌کنند. بعضی از این گربه‌ها فرزندان همان گربه‌هایی هستند که صاحبنان‌شان به دلایلی آن‌ها را در خیابان‌ها رها کرده‌اند یا اینکه به‌دلیل بی‌مسئولیتی یا به‌طور اتفاقی گم شده‌اند.

این حیوانات در جست‌وجوی غذا و سرپناه به هر جایی سرک می‌کشند. حیوانات خیابانی معمولا غذای‌شان را از سطل زباله به دست می‌آورند که هم جلوه شهر را زشت می‌کند هم باعث انتشار آلودگی در سطح شهر می‌شود. شاید هرازگاهی موشی هم پیدا کنند اما بیشتر گربه‌ها، مخصوصا در زمستان، از گرسنگی می‌میرند. در وحله اول باید معایب وجود این حیوانات در صورت سازمان دهی نشدن توسط شهرداری را بشناسیم.

شکار سایر حیوانات شهری

با حیوانات خیابانی چگونه رفتار کنیم؟

گربه‌ها ذاتا شکارچی هستند و در این کار ذاتا مهارت دارند. گربه‌ها به شکار پرنده‌ها و سایر موجودات پستاندار می‌پردازند. هرچند وجود آن‌ها سبب کاهش چشمگیر موش‌ها می‌شود، اما یک مطالعه نشان داده است که گربه‌ها سالانه حدود ۲٫۴ میلیارد پرنده و حدود ۱۲٫۳ میلیارد پستاندار را هم از بین شکار می‌کنند که خیلی بیشتر از معمول است. شاید موش‌های فاضلاب هیچ نفعی نداشته باشند، اما بدون وجود جوجه‌ها و پرنده‌ها باید منتظر افزایش چشمگیر حشرات باشیم.

انتشار آلودگی و بیماری

حیوانات خیابانی اغلب با بیماری ها و امراض مختلف روبه‌رو هستند. بدن آن‌ها به دلیل عدم شستشو و جستجو در سطل های زباله شهری محیط مناسبی برای رشد انگل‌ها و کنه‌ها است. بسیاری از آن‌ها پر از کک هستند و حتی ممکن است هاری داشته باشند. کک‌ها به رشد کرم نواری در بدن کمک می‌کنند و حتی گاهی (البته به‌ندرت) ممکن است سبب شیوع طاعون شوند. گربه‌ها می‌توانند ناقل هاری و بیماری‌های دیگری هم باشند.

یکی دیگر از مشکلاتی که گربه‌ها ایجاد می‌کنند مشکل آلودگی‌های شهری است که با پاره‌کردن کیسه‌های زباله ایجاد می‌شود. متأسفانه بسیاری از ما زباله‌ها را در کیسه‌هایی در کنار خیابان یا جلوی در خانه‌ها رها می‌کنیم و یا در محفظه‌های فلزی توری قرار می‌دهیم که اغلب اوقات درشان باز است و برای گربه‌ها پریدن به‌درون آن‌ها کاری ندارد. به همین دلیل، زباله‌های پخش‌شده محل مناسبی برای ازدیاد حشرات و موش خواهد شد.

عقیم نشدن حیوانات ولگرد

عقیم سازی حیوانات خیابانی

به گفته نشنال جئوگرافیک، تعداد گربه‌های ولگرد در جهان بسیار زیاد است این آمار تنها در آمریکا آمار به ۷۰ میلیون می‌رسید. گربه ها به سرعت به سن تولید مثل می‌رسند. یک گربهٔ ماده که فقط ۱۶ هفته از عمرش می‌گذرد می‌تواند باردار شود و هر سال می‌تواند دو یا سه‌بار زایمان کند. بنابراین، در عرض ۷ سال، یک گربه‌ٔ ماده و بچه‌هایش می‌توانند ۴۲۰,۰۰۰ گربهٔ دیگر به وجود آورند.

چگونه می‌توانیم این مشکل را حل کنیم؟

ما نمی‌توانیم حیوانات خیابانی را به حال خودشان رها کنیم. این حیوانات از حیات‌وحش جدا شده‌اند و به زندگی با انسان‌ها عادت کرده‌اند، بنابراین، در قبال آن‌ها مسئول هستیم. برای حل مشکل گربه‌های خیابانی چند راهکار بسیار مهم وجود دارد:

  • برای آن‌ها در خیابان یا جلوی درب منزل غذا نریزیم. این کار سبب وابستگی آن‌ها به ما می‌شود؛
  • زباله‌ها را رها نکنیم. سطل‌های زباله جلوی درِ منازل یا در سطح شهر باید طوری باشند که گربه نتواند پنجه‌اش را در آن‌ها فرو کند و کیسهٔ زباله را پاره کند. درِ آن‌ها باید محکم باشد تا گربه‌ها نتوانند به درون آن بپرند؛
  • عقیم‌سازی گربه‌ها به کنترل جمعیت آن‌ها کمک می‌کند. ازآنجاکه هزینهٔ این کار بالاست، بهتر است شهرداری‌ها این کار را تقبل کنند اما ما هم می‌توانیم در این مورد کمکی یکنیم؛
  • اگر امکانش را داریم به‌شکل داوطلبانه با گروه‌های ناجی حیوانات و انجمن‌های حمایت از گربه‌های خیابانی همکاری کنیم.
  • همکاری در طرح‌های جمع‌آوری حیوانات خیابانی

طرح TNR چیست؟

عقیم سازی چگونه با حیوانات خیابانی رفتار کنیم؟

TNR مخفف Trap-Neuter-Return و به‌معنای به‌دام‌انداختن، عقیم‌سازی و برگرداندن آن‌ها به محل زندگی‌شان است. این طرح برای رفع مشکل حیوانات خیابانی اجرا می‌شود. پس از اینکه برای کمک به یکی از گروه‌های حمایت از حیوانات داوطلب شدید، آن‌ها به شما آموزش می‌دهند که چگونه گربه‌های خیابانی را بگیرید و به دامپزشکی برای عقیم کردن ببرید.

این دام‌های خاص شبیه قفس‌اند و خطری برای گربه‌ها ندارند. مسلما می‌دانید که بدون دانستن شیوه‌های این کار نمی‌توانید گربه‌ها را بگیرید، زیرا آن‌ها بسیار زیرک هستند و به‌سادگی نمی‌توان نزدیک‌شان شد.

پس از به‌دام‌انداختن گربه‌ها باید ابتدا مشکلات بهداشتی آن‌ها را برطرف کرد. یکی از مهم‌ترین آن‌ها استفاده از قرص‌های ضد کک است. این قرص‌ها را خرد می‌کنند و روی غذای گربه می‌پاشند و طی چند ساعت همه کک‌های آن‌ها نابود خواهد شد.

این قرص‌ها برای همه گربه‌هایی که بیشتر از چهار هفته دارند بی‌خطر است. گام بعدی واکسینه کردن گربه‌ها برای مقابله با هاری است. همهٔ گربه‌ها باید واکسن هاری بزنند. این بیماری بین حیوان و انسان مشترک است و بسیار خطرناک است.

درنهایت، حیوانات خیابانی باید عقیم شوند. این کار به کنترل جمعیت آن‌ها کمک می‌کند. گربه‌هایی که در مورد آن‌ها اقدامات بهداشتی صورت گرفته است نشان‌دار می‌شوند تا با سایر گربه‌ها اشتباه نشوند. به‌این‌ترتیب که، با جراحی، نوک یکی از گوش‌های گربه بریده می‌شود. بعد از انجام این کارها می‌توان آن‌ها را به همان‌جایی که بودند برگرداند. درهرصورت، گربه‌ها می‌توانند کمک بزرگی برای مقابله با موش‌ها باشند و شهرداری می‌تواند از این مزیت بهره ببرد.

واگذاری گربه‌ها به افراد واجد شرایط

بااینکه برگرداندن گربه‌ها به محل زندگی‌شان برای مقابله با موش‌ها مفید است، اما نمی‌توان همۀ آن‌ها را دوباره به سطح شهر برگرداند. راه دیگر این است که برخی از افراد جامعه که امکانش رادارند در نگهداری از این گربه‌ها همکاری کنند.

انجمن‌های مبارزه با آزار حیوانات خیابانی، پس از جمع‌آوری گربه‌ها، به افراد واجد شرایط اجازه می‌دهند، پس از انجام اقدامات بهداشتی گفته‌شده، سرپرستی گربه‌ها را به عهده بگیرند. خود آن‌ها می‌گویند اگر افراد به‌جای خرید گربه‌های گران‌قیمتی مثل گربهٔ پرشین در نگهداری از گربه‌های خیابانی کمک کنند، هم هزینهٔ کمتری برایشان دارد و هم اینکه در این امر مهم شریک شده‌اند.

این طرح به تثبیت جمعیت یا کاهش آن کمک می‌کند و گربه‌ها می‌توانند از بیماری‌ها، حوادث شهری مانند تصادف با اتومبیل و انسان‌هایی که ممکن است به آن‌ها آزار برسانند نجات یابند. علاوه‌براین، جامعه هم از خطراتی که گفتیم در امان می‌ماند. شما به‌عنوان داوطلب می‌توانید برای این گربه‌ها غذا و سرپناه فراهم کنید. البته فراموش نکنید که این انجمن‌ها قوانینی دارند و باید اطمینان پیدا کنند که شما به گربه‌هایی که سرپرستی‌شان را قبول کرده‌اید آسیب نمی‌زنید و رهایشان نمی‌کنید.

درست کردن سرپناه برای گربه

سرپناه برای حیوانات خیابانی

گاهی افراد در محله‌ها با برخی از همسایه‌ها مشکل پیدا خواهند کرد. ممکن است برخی از همسایه‌ها دوست نداشته باشند که گربه دوروبر خانه‌ آن‌ها پرسه بزند. برای اینکه مشکلی پیش نیاید، گربه‌ها را در حیاط منزل خودتان نگه‌دارید و امکانات موردنیازشان را فراهم کنید تا برای جای خواب و غذا وارد خیابان نشوند. به اطلاع همسایگانتان برسانید که گربه‌هایی که نگه می‌دارید بچه‌دار نمی‌شوند و واکسینه شده‌اند.

در حد امکان حیوانات خیابانی باید سرپناه داشته باشند. توجه داشته باشید که سرپناهی که درست می‌کنید باید عایق‌ باشد تا حیوانات بتوانند در روزهای سرد بارانی یا برفی، همینطور روزهای گرم و خشک در آنجا بمانند. سرپناه را زیاد بزرگ درست نکنید تا گرمای بدن خود حیوان او را گرم نگه‌دارید. کف سرپناه باید طوری باشد که رطوبت به آن نفوذ نکند.

یکی از چیزهایی که گربه‌ها واقعا با نبود آن مشکل دارد خاکی است که مدفوعش را زیر آن پنهان کند. اگر این امکان را نداشته باشد، به‌شدت سراسیمه می‌شود. به همین دلیل، باید حتماً لیترباکس (جای مخصوص برای انجام عمل دفع) را برایش فراهم کنید تا به کوچه و خیابان فرار نکند.

اخلاق در برخورد با حیوانات خیابانی

دسته دیگری از حیوانات را حیوانات بی‌خانمان تشکیل می دهند. این دسته از حیوانات معمولاً از انسان ها فراری هستند ولی همین فراری بودن آن‌ها نیز می تواند ناشی از برخورد های ناصحیح برخی از افراد با آن ها باشد که ترس زیادی را در آن ها ایجاد کرده است.

اصول محبت به حیوانات خیابانی

در واقع آن‌ها هم مانند حیوانات خانگی هستند ولی به دلیل این که دور از انسان ها به دنیا می آیند و در جایی که انسان ها حضور ندارند بزرگ می شوند برای همین دیگر حالات حیوان های خانگی را ندارند و اصطلاحاً به آن ها حیوانات وحشی و یا خیابانی می گویند. جالب است بدانید که آن ها نیز تشنه محبت می باشند.

آسیب نزدن به حیوانات

حیوانات خیابانی

از مواردی که خیلی ها دوست دارند با آن حیوانات شان را به جنب و جوش در بیاورند این است که دم آن ها را می کشند. این کار اصلاً توصیه نمی شود چرا که هیچ حیوانی دوست ندارد که دم او کشیده شود و یا حتی دوست ندارند ذره‌ای دم آن ها توسط غیر خودش لمس شود.

حتماً تا به حال دیده اید که کودکان ۳ الی ۴ ساله خیلی دوست دارند به حیوانات لگد بزنند و با این کار سرگرم می شوند. لازم به ذکر است که این کار به هیچ عنوان توصیه نمی شود و لگد زدن به آن ها ممکن است باعث آسیب به اندام‌های داخلی حیوان شود و بدلیل نداشتن صاحب حیوان از جراحت ناشی از این آسیب تلف می‌شود.

توجه به صدا‌ی حیوانات

از موارد مهم و بالقوه در تربیت و محبت به حیوانات خیابانی توجه به صدا‌ی آن ها می باشد. وقتی حیوانات سر و صدا می کنند خیلی دوست دارند که یکی بیاید و به او توجه کند و انتظار دارد که خواسته اش برآورده شود ولی نمی داند که دیگران شاید نتوانند بفهمند که او چه می خواهد. به هر حال سعی کنید بفهمید و حدس بزنید که خواسته آن ها چه بوده تا برایشان برآورده کنید.

محبت به حیوانات در اسلام

محبت به حیوانات خیابانی

در دین اسلام محبت کردن به حیوانات به شدت توصیه شده است و عدم آزار و اذیت کردن آن ها نیز از مواردی است که به شدت نهی شده است. برخی هستند که یوانات را به جهت سرگرمی خود شان مورد آزار و اذیت قرار می دهند. آن ها به این فکر هستند که خود نمایی کنند و کار آن ها به هیچ وجه کار پسندیده ای نیست. اگر شما عبارت « محبت به حیوانات اپارات » جست و جو نمایید بسیاری از راه ها و روش های محبت کردن و ابراز علاقه را در قالب فیلم می‌توانید مشاهده نمایید.

پایان مطلب

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x