کشاورزی

راهنمای جامع کاشت و نگهداری پونه در خانه + انواع آن و تکثیر پونه

برای کاشت و نگهداری پونه در خانه شما می توانید تنها در چند مرحله بهترین نتیجه را بگیرید، ما در این مطلب تمام فوت و فن کاشت و نگهداری پونه را از ابتدا تا برداشت را در اختیار شما قرار داده ایم. 

به گزارش پارت نیوز؛ پونه گیاهی معطر و پرکاربرد در آشپزی است که می‌توانید به راحتی آن را در خانه پرورش دهید. با کمی توجه و مراقبت، می‌توانید از یک گلدان کوچک پونه، برگ‌های تازه و معطر را به طور مداوم برداشت کنید. در ادامه، مراحل کاشت و نگهداری پونه در خانه را به طور کامل توضیح می‌دهیم.

از کاشت تا برداشت پونه در خانه

پونه گیاهی کاملا معطر و پر کاربرد است که اکثر افراد دوست دارند، این گیاه را در خانه خود پرورش دهند تا همیشه پونه تازه و خوشبو داشته باشند. در این قسمت نحوه نگهداری تا برداشت توضیح داده شده است.

زمان مناسب برای کاشت پونه کوهی

گیاه پونه را میتوان از بذر یا قسمت برش خورده یک گیاه سالم دیگر پرورش داد. زمانی که میخواهید گیاه را با استفاده از بذر پرورش دهید میتوانید دانه های آن را به مدت ۶ هفته پیش از آخرین نشانه های سرما در خارج از منزل بکارید و چنانچه قصد پرورش پونه با استفاده از برش دارید حتماً اطمینان حاصل کنید که دمای زمین حداقل ۷۰ درجه فارنهایت یا همان ۲۳ درجه سانتیگراد می باشد.

انتخاب محل کاشت

پونه کوهی گیاهی مدیترانه ای است که در آفتاب کامل و خاکی با زهکشی خوب و کم چرب به خوبی رشد می کند. خاک غنی می تواند تندی گیاه را رقیق کند. بنابراین، پونه کوهی انتخاب خوبی برای مناطق آفتابی باغ با خاک ضعیف و نامناسب برای بسیاری از گیاهان دیگر است. اطمینان حاصل کنید که آن را خیلی نزدیک به گیاهان بلندتر که برگ و سایه پونه کوهی قرار ندارد.

شرایط لازم برای نگهداری از پونه

برای نگهداری از پونه باید، تمام شرایط را که شامل، انتخاب گلدان، آب، خاک، نور و زهکشی می باشد را در به طور دقیق بررسی کنید و انجام دهید تا پونه شما خراب نشود.

انتخاب گلدان برای پونه

انتخاب گلدان برای پونه

گلدانی با زهکشی مناسب انتخاب کنید. گلدان‌های سفالی به دلیل تبخیر آب اضافی، گزینه مناسبی هستند.

خاک مناسب برای کاشت پونه

از خاک سبک و غنی از مواد آلی استفاده کنید. مخلوطی از خاک باغچه، کود پوسیده و پرلیت می‌تواند برای پونه مناسب باشد. در واقع رشد پونه در خاک نسبتاً بارور میسر می باشد، بنابراین در چنین شرایطی افزودن کمپوست یا کود دهی نیاز نیست و در این حالت گیاه به طور طبیعی مراحل رشد خود را سپری می کند اگرچه شاید زمان برداشت آن به تعویق بیافتد.

نور مورد نیاز برای پونه

بیشتر انواع پونه کوهی به آفتاب کامل نیاز دارند، به این معنی که حداقل شش ساعت نور مستقیم خورشید را باید دریافت کنند. با این حال، برخی از گونه ها، از جمله پونه کوهی طلایی، برای جلوگیری از سوزاندن برگ هایشان، کمی سایه از نور شدید خورشید را ترجیح می دهند.

آبیاری پونه

آبیاری پونه

پونه کوهی تنها به حدود یک اینچ آب در هفته نیاز دارد و خشکسالی متوسطی را تحمل می کند. بین دو آبیاری اجازه دهید خاک خشک شود، زیرا آبیاری بیش از حد می تواند باعث پوسیدگی ریشه و مشکلات دیگر شود.

اندازه دما و رطوبت برای پونه

بسته به تنوع، پونه کوهی می تواند گرما و حتی دمای بسیار سرد را تحمل کند. شرایط ایده آل رشد آن حدود ۶۰ تا ۸۰ درجه فارنهایت است. عموماً رطوبت زیاد را دوست ندارد و باید در آب و هوای مرطوب دارای زهکشی شدید خاک و گردش هوای خوب باشد.

کود

هر دو هفته یکبار با کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی، پونه را تغذیه کنید. با این حال می توانید از خاک آلی استفاده کنید و پونه معمولا در خاک نسبتا معمولی هم رشد می کند.

 نحوه هرس کردن پونه

برای تحریک رشد شاخه‌های جدید و پرپشت شدن گیاه، نوک ساقه‌های پونه را هرس کنید. برای اینکه گیاهی پرشت و پر از برگ داشته باشید لازم است در طول دوره رشد نوک ساقه‌ها را قطع کنید تا شاخه‌های جانبی بهتر بتوانند رشد کنند.

گرده افشانی پونه به چه صورت است؟

پونه کوهی گیاهی عالی است که گرده افشان های مفید را به باغ شما جذب می کند. زنبورها و سایر حشرات به گرده افشانی گل های ریز آن کمک می کنند.

انواع متداول پونه کوهی:

مرزنجوش

مرزنجوش (Origanum Vulgare)  رایج ترین نوع پونه می باشد که انواع مختلفی نیز دارد. در واقع محبوب ترین نوع پونه، کوهی یونانی است که معمولا در تمامی خانه ها یافت می شود و اغلب برای پخت غذاهایی که حاوی سس گوجه فرنگی اند، همانند اسپاگتی ، لازانیا و پیتزا، مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه، به دلیل توانایی اش در طعم دادن به بیشتر غذاها، در اکثر آشپزخانه ها یافت می‌شود.

تکثیر پونه کوهی

پونه کوهی بهتر است از طریق تقسیم یا قلمه زدن تکثیر شود. (از آنجایی که گونه های مختلف پونه کوهی می توانند گرده افشانی متقابل داشته باشند، ممکن است آنچه را که از دانه هایی که از گیاهان باغچه ذخیره می کنید به دست نیاورید). بهترین زمان برای تقسیم بوته اوایل بهار یا پاییز است. در اینجا به این صورت است:

  • به آرامی یک گیاه پونه کوهی  را حفر کنید و ریشه آن را دست نخورده نگه دارید.
  • از یک بیل تیز یا حتی انگشتان خود استفاده کنید تا روت بال را به دو نیم کنید. سعی کنید تا حد امکان ریشه ها را از هم جدا کنید نه اینکه آنها را قطع کنید.
  • هر بخش را در محل رشد مناسب مجدداً بکارید.

قلمه زنی پونه

قلمه ها را می توان در هر زمانی که گیاه به طور فعال در حال رشد است برداشت، اگرچه بهار و اوایل تابستان بهترین هستند زیرا ساقه ها هنوز سبز و انعطاف پذیر هستند.

می‌توانید از ساقه‌های سالم پونه قلمه بگیرید. قسمت پایینی ساقه را به طول حدود ۱۰ سانتی‌متر ببرید و برگ‌های پایین آن را جدا کنید. قلمه را در خاک مرطوب بکارید و گلدان را با پلاستیک بپوشانید.

برداشت پونه به چه صورت است؟

می‌توانید برگ‌های پونه را به تدریج و به اندازه نیاز برداشت کنید. بهترین زمان برای برداشت برگ‌ها، صبح زود و قبل از آبیاری است.

آفات و بیماری‌های پونه

آفات: شته، کنه و مگس سفید از جمله آفات رایج پونه هستند. برای کنترل آفات می‌توانید از سموم طبیعی یا شیمیایی استفاده کنید.
بیماری‌ها: پوسیدگی ریشه، سفیدک پودری و زنگ زدگی از جمله بیماری‌های رایج پونه هستند. برای پیشگیری از بیماری‌ها، شرایط محیطی مناسب را فراهم کرده و از آبیاری بیش از حد خودداری کنید.

نکات مهم پرورش و نگهداری پونه

تکثیر: پونه را می‌توانید به راحتی با کاشت بذر یا قلمه زدن تکثیر کنید.
زمستان گذرانی: اگر در منطقه‌ای با زمستان سرد زندگی می‌کنید، می‌توانید گلدان پونه را به داخل خانه منتقل کنید.
انواع پونه: انواع مختلفی از پونه وجود دارد که هر کدام دارای عطر و طعم خاص خود هستند.
با رعایت این نکات، می‌توانید پونه‌ای سالم و پرطراوت را در خانه خود پرورش دهید و از عطر و طعم بی‌نظیر آن لذت ببرید.

حرف آخر

در این مقاله تمام شرایط پرورش و نگهداری پونه را در اختیار شما قرار داده ایم. از شما کاربران خواهشمندیم، اگر نظری دارید با ما و دوستان به اشتراک بگذارید.

انتهای مطلب/آ.ع

امتیاز بدهید

نوشته های مشابه

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
صفحه اصلی
جدیدترین
محبوب‌ترین
جستجو
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x