ETF بیت کوین چیست؟ بررسی صفر تا ۱۰۰ «ETF» بیت کوین
ETF بیت کوین چیست؟ باید این را بدانید که ETF نوعی صندوق قابل معامله در بورس است که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.
به گزارش پارت نیوز؛ با روی کار آمدن ETF بیت کوین افراد بسیاری این پرسش در ذهن شان ایجاد شده که ETF بیت کوین چیست؟ در ادامه به بررسی کامل این صندوق قابل معامله در بورس خواهیم پرداخت.
فهرست
در ۱۹ اکتبر ۲۰۲۱، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده اولین صندوق ETF بیت کوین را تصویب کرد. این خبر همان چیزی بود که جامعه رمزارزها نوسانات زیادی را در زمان انتظار آن به خود دید.
ETF بیت کوین چیست؟
ETF مخفف عبارت Exchange-Traded Fund یا همان صندوق قابل معامله در بورس است که از مجموعهای از اوراق بهادار مانند سهام، اوراق قرضه، کالا و ارز تشکیل شده و برای معامله در بورس اوراق بهادار در دسترس سرمایهگذاران است. به طور کلی یک ایتیاف، روند قیمتی یک دارایی اساسی را دنبال میکند. به عنوان مثال ایتیاف طلا، ارزش ذخایر طلا یا ایتیاف نفت، شاخص سهام نفت و یک ETF ارز دیجیتال، ارزش داراییهای رمزارزی را دنبال میکند.
از این رو، یک صندوق ایتیاف به سرمایهگذاران جریان اصلی کمک میکند تا پول خود را در برخی داراییها بدون دردسرهای مربوط به نگهداری و مدیریت آنها اختصاص دهند. یک صندوق ایتیاف درست مانند سهام میتواند در بورسهای قانونی در سراسر جهان عرضه شود. سپس سرمایهگذاران قادرند از طریق حسابهای کارگزاری خود، این ایتیاف ها را معامله کنند.
ETF ارز دیجیتال چیست؟
ETF ارز دیجیتال صندوقی است که تغییرات ارزش یک یا چند ارز دیجیتال را ردیابی میکند و مانند یک سهام استاندارد در بازار بورس معامله میشود. برای اینکه یک ETF ارز دیجیتال به درستی کار کند، شرکتی که آن را در بورس لیست کرده، باید حضانت از کوین مورد نظر را هم بر عهده بگیرد. با این کار، سرمایهگذاران با خرید این سهام، به نوعی مالک بخشی از صندوق شده و به طور غیرمستقیم در معرض نوسانات ارزهای دیجیتال قرار میگیرند.
از ETF ارز دیجیتال میتوانیم به عنوان روشی کم خطر برای سرمایهگذاری در داراییهای مبتنی بر بلاکچین نام ببریم. سرمایهگذاری در کریپتو در برخی موارد شامل ریسکهایی است که در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم. اما در این روش سرمایهگذار با خرید سهام ETF، با سهام شرکت بلاکچینی که در پس یک ارز دیجیتال قرار دارد، تعامل میکند.
توجه داشته باشید ETF ارز دیجیتال برای انجام فعالیت خود باید از قانونگذاران و ناظران مالی مربوطه چراغ سبز دریافت کند. به عنوان مثال، یک ETF ارز دیجیتال که به دنبال جذب سرمایهگذار در ایالات متحده است، باید از کمیسیون بورس و اوراق بهادار این کشور مجوز قانونی دریافت کند.
ایده اصلی پشت این صندوق این است که ابزاری داشته باشیم که ارزش آن با ارزش یک دارایی اساسی مرتبط باشد. به این ترتیب، سرمایهگذار مجبور نیست مستقیماً با دارایی واقعی سروکار داشته باشد. به عنوان مثال، اگر سرمایهگذار بخواهد در طلا سرمایهگذاری کند و ترجیح میدهد به صورت فیزیکی با این دارایی معامله نکند، توسط ایتیاف طلا میتواند در این بازار فعالیت داشته باشد.
ETF بیت کوین چیست؟ صندوق BTC قابل معامله در بورس
قطعاً با توضیحات ارائه شده مورد ETF ارز دیجیتال، حدس زدهاید که ETF بیت کوین، یک صندوق BTC قابل معامله در دنیای بورس است. حال سوال اصلی و مهم در این راستا این است که چرا سرمایهگذاران به جای سهام ایتیاف، خود BTC را نمیخرند؟
برای اکثر سرمایهگذاران خرده فروش و یا موسسات بزرگ، خرید بیت کوین اقدامی پرخطر به نظر میرسد. علاوه بر این، خلاءهای مربوط به قانونگذارای، عدم شفافیت، ریسکهای مرتبط با کیف پول BTC و اعتماد به صرافی ارز های دیجیتال، عواملی هستند که برای افراد ناآشنا با این فضا تاحدودی ترسناک است. از طرفی نگهداری مستقیم بیت کوین، مسئولیت حفظ امنیت کلیدهای خصوصی را بر دوش سرمایهگذار میگذارد.
در مقابل، سرمایهگذاران با خرید سهام ETF بیت کوین، استرس نگهداری کلید خصوصی، نحوه ذخیرهسازی و حفظ امنیت دارایی خود ندارند. آنها دقیقاً مانند داشتن سایر سهام، میتوانند بدون نیاز به نگهداری رمزارز، در معرض بازار کریپتو قرار بگیرند. این روشی بسیار جذاب هم برای افراد عادی و هم سرمایهگذاران نهادی است.
ETF بیت کوین چگونه کار میکند؟
ETF بیت کوین، صندوقی قابل معامله در بورس است که قیمت BTC را دنبال کند و به سرمایهگذاران اجازه میدهد بدون تملک BTC، در معرض این دارایی دیجیتال قرار گیرند. بهای این ETF ارز دیجیتال با قیمت بیت کوین در نوسان است. از این رو، هنگامی که ارزش بیت کوین افزایش یا کاهش مییابد، ارزش ایتیاف هم تغییر میکند.
با این حال، از آنجا که ETFها درست مانند سایر سهام، آزادانه در بورس معامله میشوند، قیمتگذاری آنها ممکن است نسبت به ارزش دارایی اصلی (که در این مورد بیت کوین است) اختلاف داشته باشد. انجام معاملات ایتیاف با نرخی بالاتر از ارزش خالص BTC به این معناست که ETF با حق پرمیوم معامله میشود و بالعکس، انجام معاملات ایتیاف با نرخی کمتر از ارزش خالص بیت کوین، به معنای معامله ETF با تخفیف است.
انواع صندوق ETF
به طور کلی ما دو نوع صندوق ETF برای رمزارزها داریم:
- صندوق ETF آتی (فیوچرز)
- صندوق ETF اسپات یا فیزیکی
ETF بیت کوین فیوچرز (آتی) چیست؟
برای درک ایتیاف آتی BTC، ابتدا باید بدانید معاملات فیوچرز بیت کوین چیست. این معاملات یک ابزار مشتقه هستند که به طرفین معامله اجازه داده در مورد خرید یا فروش BTC با قیمت و تاریخی از پیش تعیین شده توافق کنند. اساساً در این روش طرفین توافق میکنند که BTC را با قیمتی مشخص، در تاریخ معلوم خرید یا فروش کنند (صرف نظر از اینکه قیمت در آن تاریخ چقدر است). به این تاریخ خاص، تاریخ تسویه حساب (یا تاریخ انقضا) نیز میگویند.
هنگامی که قرارداد آتی بیت کوین منقضی (یا تسویه) شد، یکی از طرفین باید BTC را با قیمت توافق شده خریداری کند (یا بفروشد). در اصل آنها BTC مربوطه را با تخفیف/ پرمیوم دریافت میکنند، زیرا بعید است قیمت تغییر نکرده باشد. این قراردادها معمولاً در بورس کالا مانند بورس کالای شیکاگو (CME) معامله میشوند.
قیمت قراردادهای آتی بیت کوین و قیمت حقیقی بیت کوین معمولاً بر اساس نرخ تسویه حساب معاملهگران آتی متفاوت است. به عنوان مثال، اگر افراد بیشتری بر بر روی رشد بیت کوین شرطبندی کنند، ارزش این قراردادهای آتی بالاتر از قیمت فعلی بیت کوین در بازار خواهد شد. اکنون بیایید ببینیم ETF بیت کوین با پشتوانه آتی چیست.
همانطور که متوجه شدهاید، یک صندوق BTC قابل معامله در بورس آتی، دارای پشتوانه بیت کوینهای حقیقی نیست، بلکه توسط قراردادهای آتی BTC پشتیبانی میشود. ارزش این ETF از حرکت قیمت معاملات آتی BTC به دست میآید و شرکت مجری هر ETF، باید در این قراردادهای آتی پوزیشن داشته باشد و قیمت ETF خود را به آنها متصل کند.
در حقیقت این گونه صندوقها، به جای قیمت بیت کوین، قیمت معاملات آتی بیت کوین را ردیابی میکنند.
ETF بیت کوین اسپات چیست؟
یک ETF بیت کوین مبتنی بر معاملات اسپات، قیمت حقیقی BTC را ردیابی میکند. هدف اصلی این صندوق قرار دادن سرمایهگذار از طریق یک محصول قانونمند و شناخته شده مالی در معرض BTC است، بدون اینکه او مالک این دارایی باشد. صندوق اسپات برای آن دسته سرمایهگذاران ارز دیجیتال که در بازارهای مالی سنتی فعالیت میکنند مزایایی را به همراه دارد:
- قرارگیری در معرض بیت کوین از طریق یک محصول قانونگذاری شده
- دسترسی آسان
- بدون نیاز به ذخیره BTC
- بدون نیاز به مدیریت کلیدهای خصوصی
- توانایی شورت کردن (فروش) بیت کوین
مورد آخر یک نکته مهم است زیرا سرمایهگذاری مبتنی بر اسپات به کاربران اجازه نمیدهد روی کاهش قیمت شرطبندی کنند. اما در ایتیاف، سرمایهگذاران قادرند سهام اسپات خود را شورت کرده و از روندهای نزولی بازار سود ببرند (منبع). قابل ذکر است که این نکته در مورد تمامی ETF ارز دیجیتال مانند اتریوم نیز صادق است.
مزایای ETF بیت کوین چیست؟
سرمایهگذاران سنتی میتوانند بدون نیاز به ایجاد حساب در صرافی ارزهای دیجیتال به ETF و بیتکوین ارز دیجیتال دسترسی داشته باشند. بنابراین، برخی از معاملهگران سنتی که به تازگی وارد بازار ارزهای دیجیتال شدهاند، میتوانند به راحتی این نوع داراییها را با همان حسابهای کارگزاری معامله کنند. سرمایه گذاری در ETF بیت کوین ورود به بازار بیت کوین و استرس محافظت از بیت کوین را کاهش می دهد، که برای برخی سرمایه گذاران پیچیده است.
مقررات
سرمایهگذاران نهادی مانند صندوقهای بازنشستگی یا مدیریت دارایی، احتمالاً تابع قوانین خاصی هستند که آنها را از سرمایهگذاری مستقیم در BTC منع میکند. با یک ETF بیت کوین، آنها شانس بیشتری برای سرمایهگذاری در یک صندوق مورد تایید SEC خواهند داشت. امروزه بسیاری از موسسات مالی حتی اگر نتوانند BTC را مستقیماً خریداری کنند، میتوانند در صندوق تراست بیت کوین گریاسکیل (GBTC) سرمایهگذاری کنند. بنابراین سرمایهگذاری در بیت کوین با وجود یک ایتیاف قابل معامله در بورس، از منظر قانونی موجهتر است.
تنوع بخشی
یک صندوق بورسی ممکن است علاوه بر BTC شامل داراییهایی دیگری مانند سهام شرکتها یا طلا هم باشد. بنابراین استفاده از ETF بیت کوین راه خوبی برای تنوع بخشی به پرتفوی سرمایهگذاران است. این استراتژی به افراد کمک میکند تا ریسکهای مرتبط با سرمایهگذاری در یک دارایی یا مجموعهای محدود از داراییها را کاهش دهند.
نقدینگی
توانایی سرمایهگذاری در یک دارایی مرتبط با بیت کوین در بورس اوراق بهادار میتواند موج جدیدی از سرمایهگذاران (به عنوان مثال، سرمایهگذاران نهادی) را وارد بازار کند. این امر موجب افزایش نقدینگی بازار کریپتو شده و افراد بیشتری را به خرید و فروش BTC ترغیب میکند.
شورت کردن
سرمایهگذاران نهادی میتوانند ETF ارز دیجیتال و BTC خود را با استفاده از ایتیاف شورت کرده و با این قابلیت در شرایط ریزشی بازار هم سود کسب کنند.
ترس
از آنجا که حدود یک دهه از عمر بازار کریپتوکارنسی میگذرد، گزارشهای پرحاشیه و کلاهبرداریهای زیادی این حوزه را احاطه کرده که این موجب ترس برخی سرمایهگذاران برای ورود به این بازار شده است.
طبق گفته Markets Insider، حدود ۲۰ درصد از ۱۸.۵ میلیون BTC موجود، گم شده یا در آدرسهای غیرقابل دسترس گیر کردهاند. از این رو صندوق ETF ارز دیجیتال برای افرادی که نگران ذخیره رمزارز خود هستند، آرامش خیال بیشتری به همراه دارد.
معایب ETF بیت کوین چیست؟
هرچند ETF بیت کوین ممکن است ویژگیهای جذابی را به سرمایهگذاران ارایه دهد، اما واقعیت این است که داشتن سهام ایتیاف با داشتن BTC حقیقی متفاوت است. در ادامه به برخی معایب ایتیاف بیت کوین اشاره میکنیم.
خطای ردیابی
هرچند هر ایتیاف نماینده یک دارایی اساسی است، اما عملکرد آن همیشه با عملکرد آن دارایی مطابقت ندارد. همانطور که قبلاً بحث شد، هیچ قانون نوشته شدهای درخصوص ارتباط قیمت ETF با بهای دارایی اساسی خود وجود ندارد. این معضل، «خطای ردیابی» نامیده میشود که بر اساس آن عملکرد قیمتی ایتیاف همیشه منعکس کننده قیمت حقیقی BTC نیست.
به عنوان مثال، حدفاصل ۱۹ تا ۲۷ اکتبر ۲۰۲۱، در حالی که بهای بیت کوین ۱% کاهش یافته بود، ارزش سهام ایتیاف صندوق پروشرز ۲.۴۵% و گریاسکیل ۷.۵% کاهش یافت.
کارمزدهای تراکنش و مدیریت
صندوق ETF بیت کوین پروشرز که اخیراً معاملات خود را در ایالات متحده آغاز کرده، دارای نرخ کارمزد ۰.۹۵ درصد است که این در مقایسه با سایر صندوقهای بورسی، نسبتاً زیاد است. این یک کارمزد سالانه است که در طول دوره نگهداری سهام از کاربر دریافت میشود. علاوه بر آن اگر کارگزاری شما تراکنشی را دریافت کند، هزینه آن جداگانه اعمال میشود.
مالکیت
حامیان BTC دلیل اصلی علاقه خود به این ارز را تمرکززدایی و عدم دخالت نهادهای دولتی و بانکهای مرکزی میدانند. اما صندوقهای ایتیاف با در اختیار گرفتن کلیدهای خصوصی کاربران، موجب متمرکز شدن این حوزه شده که با ذات رمزارزها در تضاد است.
محدودیت ساعت معاملات
بیت کوین ۲۴ ساعت شبانه روز و هفت روز هفته معامله میشود و دارندگان آن میتوانند در هر زمان در بازار فعالیت کنند. از سوی دیگر، ETF بیت کوین به صورت شبانه روزی معامله نمیشود و مشمول زمان باز و بسته شدن بازار بورس است. پس با این کار، معاملهگران برخی فرصتهای معاملاتی را در زمان بسته بودن بازار ایتیاف از دست میدهند.
تسویه حساب
یکی از مزایای بیت کوین سهولت در انجام تراکنش و پرداخت است. با BTC به جای اینکه چند روز کاری منتظر بمانید تا حواله بینالمللی شما به مقصد برسد، این انتقال آنی انجام میشود. علاوه بر این کارمزدها به یک واسطه مالی وابسته نیستند و هزینه پرداخت نسبتاً کم است.
در مقابل، تراکنشهای ETF بیت کوین به همان مقدار زمان سایر سهامها نیاز دارند (دو روز کاری). پس صندوق ETF بیت کوین، سرمایهگذاران را به سیستم مالی سنتی باز میگرداند.
ابزار پرداخت
با ایتیاف نه تنها امکان تسویه آنی ارزهای دیجیتال را از دست میدهید، بلکه یک مزیت کلیدی BTC، یعنی استفاده به عنوان روش پرداخت را هم نخواهید داشت. سهام ایتیاف را نمیتوان مستقیما برای پرداخت استفاده کرد و برای اینکار ابتدا باید به ارزهای فیات تبدیل شوند.
دورنمای صندوق ETF بیت کوین
اکنون با تصویب اولین ETF بیت کوین در ایالات متحده، سرمایهگذاران نسبت به پذیرش سایر ایتیاف ها خوشبینتر شدهاند و بسیاری از متقاضیان (از جمله VanEck، WisdomTree، Amplify و Global X) در انتظار تایید درخواست خود هستند. با توجه به اینکه ETFهای آتی در بورس کالای شیکاگو تحت نظارت دقیق SEC فعالیت میکنند، آنها در مقایسه با صندوقهای اسپات، از شانس بیشتری برای پذیرش برخوردار هستند.
چند شرکت دیگر مانند Invesco نیز در تلاشند تا ایتیاف هایی را در گروه متنوعی از داراییهای مرتبط با BTC معرفی کنند. سایر محصولات رقیب احتمالاً برای برآورده کردن تقاضا قرارگیری در معرض BTC ایجاد خواهند شد. پذیرش هرچه بیشتر ETF ارزهای دیجیتال میتواند موجب ورود سرمایه از والاستریت به بازار کریپتو شود و به تبع آن با تبدیل رمزارزها به یک کلاس دارایی قانونی، بهای آنها رشد بیسابقهای خواهد داشت.
انتهای مطلب/م.ع